Η Δήμητρα Κίτσιου επιλέγει …

Η Δήμητρα Κίτσιου επιλέγει …

1

Για το photologio, η φωτογράφος Δήμητρα Κίτσιου ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Αγαπώ όλες τις φωτογραφίες μου, θυμάμαι πολύ καλά πώς και γιατί τραβήχτηκαν.   Έχω στο αρχείο μου πάνω από τριάντα χιλιάδες φωτογραφίες.  Ναι, δυσκολεύτηκα να διαλέξω τέσσερις φωτογραφίες!

Photography just gets us out of the house

Η φωτογραφία μας βγάζει από το σπίτι

(William Eggelston)

Δήμητρα Κίτσιου

«Οι άνθρωποι που έχουν απολέσει το παρελθόν τους φαίνεται να παίρνουν φωτογραφίες με το μεγαλύτερο ζήλο» γράφει η Suzan Sontag στο “Περί Φωτογραφίας”.  Φωτογραφία και μνήμη συνδέονται άρρηκτα για μένα.

«Είμαι ένα κάδρο.  Φοράω γραβάτα, έχω μαλλιά εκεί που μου λείπουν, κόκκινα χείλη και κέρινα μάτια»

(Μάριος Χάκκας, από το διήγημα “Ο Φωτογράφος”)


Δήμητρα Κίτσιου

«Ο άνθρωπος είναι πάντα διπλός:  εκείνος που πράττει, κι εκείνος που βλέπει τον εαυτό του να πράττει·  εκείνος που υποφέρει κι εκείνος που βλέπει τον εαυτό του να υποφέρει·  εκείνος που αισθάνεται, κι εκείνος που παρατηρεί τον εαυτό του να αισθάνεται.  Όταν λέω εγώ, τι εννοώ το εγώ μου Α ή B.  Κι αυτό δείχνει πως είναι σχεδόν αδύνατο να είναι κανείς ειλικρινής»

(Γ. Σεφέρης, ΜΕΡΕΣ Α, 2 Οκτώβρη 1925)

Of course a picture can lie, but only if you are not honest with yourself…

Βεβαίως μια εικόνα μπορεί να ψεύδεται αλλά μόνο εάν δεν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

(André Kertész)


Δήμητρα Κίτσιου

Το 1966 ο Jhon Szarkowski στο The Photographer’s Eye έγραφε “after a century and a quarter, photography’s ability to challenge and reject our schematized notions of reality is still fresh”.  Σήμερα φαίνεται να τα έχουμε δει όλα στη φωτογραφία, ωστόσο αυτή η έκπληξη της τυχαίας αποκάλυψης μιας άλλης οπτικής της πραγματικότητας με ενδιαφέρει και με κινητοποιεί.  Με την έννοια αυτή με γοητεύει η φωτογραφία που επιλέγει από την πραγματικότητα περισσότερο από αυτήν που επινοεί μια νέα πραγματικότητα και τη φωτογραφίζει.

You do not have to imagine things; reality gives you all you need.

Δεν χρειάζεται να επινοήσεις πράγματα·   η πραγματικότητα σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι

(André Kertész)


Δήμητρα Κίτσιου

Για μια στιγμή κοιτάς κάτι που είναι οικείο και το βλέπεις με ένα νέο τρόπο. Έναν τρόπο που σε κάνει να θέλεις να το ξαναδείς· φωτογραφίζοντάς το.

Why is form beautiful? Because, I think, it helps us meet our worst fear the suspicion that life may be chaos and that therefore our suffering is without meaning

Γιατί είναι όμορφη η φόρμα; Διότι, νομίζω, μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τον χειρότερο φόβο μας, την υποψία ότι η ζωή μπορεί να είναι χάος και επομένως τα δεινά μας είναι χωρίς νόημα.

(Robert Adams, Beauty in Photography)


Η Δήμητρα Κίτσιου επιλέγει … Harry Callahan

Harry Callahan 

Θαυμάζω τον Callahan.  Για τις υπέροχες φωτογραφίες του, τον διαρκή πειραματισμό, το ανοιχτό πνεύμα, τις εμμονές του, τους δρόμους που άνοιξε και τους φωτογράφους που έβγαλε ως σπουδαίος δάσκαλος.

To be a photographer, one must photograph. No amount of book learning, no checklist of seminars attended, can substitute for the simple act of making pictures.

 Για να γίνει κάποιος φωτογράφος χρειάζεται να φωτογραφίζει.  Καμιά στοίβα από βιβλία, καμιά λίστα σεμιναρίων που παρακολουθήθηκαν, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απλή πράξη της δημιουργίας φωτογραφιών.

(Harry Callahan)


Info (σε πρώτο πρόσωπο):

“I’m a man of contradictions, I’m a man of many moods.  I contain multitudes”.

Είμαι άνθρωπος με αντιφάσεις, είμαι άνθρωπος με πολλές διαθέσεις.  Περιέχω πολλαπλότητες.

Bob Dylan, Icontainmultitudes

Ζω και  εργάζομαι στην Αθήνα.  Σπούδασα στο πολυτεχνείο, στη συνέχεια διοίκηση επιχειρήσεων και αργότερα business coaching. Τα τελευταία χρόνια παρακολούθησα μαθήματα φωτογραφίας αρχικά με τον Διονύση Κούτση και στη συνέχεια και τώρα με τον Βασίλη Γεροντάκο.   Έχω συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχω εκδώσει το photobook “Fleeting Glances” (αυτοέκδοση).  Δουλειά μου παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό χώρο του Kiosk of Democracy (kioskderdemokratie.blogspot.com).

Instagram:          https://www.instagram.com/d_n_k_gr/

Flickr:                   https://www.flickr.com/photos/12250721@N03/albums

Facebook:           https://www.facebook.com/dimitra.kitsiou/

*μέρος πρόσφατης δουλειάς μου με τίτλο kodoku παρουσιάστηκε στην ομαδική έκθεση My song στη γκαλερί Luminous Eye 26/9 – 11/10/2020