Ο Βασίλης Μήτογλου επιλέγει …

Ο Βασίλης Μήτογλου επιλέγει …

Για το photologio, ο φωτογράφος Βασίλης Μήτογλου ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο 4+1 αγαπημένες του φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Βασίλης Μήτογλου

Λήμνος. Γυναίκα κτηνοτρόφος. Μαυροφορεμένη, μελαγχολική, καλοσυνάτη! Η μορφή της ενσαρκώνει για μένα τον αγώνα μιας ολόκληρης, σκληρής ζωής των κτηνοτρόφων(αντρών αλλά και κυρίως γυναικών), την υπομονή και την αξιοπρέπεια. Μια γυναίκα που πάλεψε να επιβιώσει σε χρόνια δύσκολα χωρίς τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής και τα κατάφερε!


Βασίλης Μήτογλου

Παρότι προχωρημένη άνοιξη, ήλιος με «δόντια»…και το φως πέφτει νωρίς κάτω από τις κορφές του Βερμίου. Βιαστικό, σχεδόν αθλητικό βάδην μπροστά από τα τέως ακμάζοντα κλωστοϋφαντουργεία της πόλης που τώρα στέκονται έρημα και λειτουργούν μόνο σαν σκηνικό για τα γυρίσματα ταινίας. Κι ο ήλιος παλεύει με τις σκιές που απειλούν…σε μια μάχη επιβίωσης.

Βασίλης Μήτογλου

Ταξίδι με το πλοίο! Είναι αυτός ο ενδιάμεσος χώρος και ο ενδιάμεσος χρόνος όπου γίνεται η μετάβαση. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι πάντα ευνοϊκές! Όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει το κατάστρωμα είναι μόνο για τους σκύλους και τους συνοδούς τους. Ενώ οι δυο τελευταίοι έχουν γυρίσει τα νώτα τους στο φακό, μόνο ο σκύλος δείχνει τη διάθεση να φωτογραφηθεί ή (και) εκ φύσεως να ελέγξει την είσοδο στο χώρο για λογαριασμό τους!


Βασίλης Μήτογλου

Ασβέστης και λαδομπογιά. Σπίτι λιτό και καθαρό. Μυρωδιές και εικόνες από γειτονιές που κουβαλούν μνήμες παιδικές, σπίτια απ΄ τα οποία ξεπηδούσαν φίλοι μόλις τους φώναζες να κατέβουν για παιχνίδι. Την υποψία ανθρώπινης παρουσίας που προδίδει η επιμέλεια του χώρου, τα σφαλιστά παράθυρα και πόρτες την αναιρούν. Η εικόνα του αντεστραμμένου άγριου ζώου στο απλωμένο χαλί να κοιτά τον θεατή ενισχύει ένα αίσθημα αμηχανίας. Η εικόνα ενός σπιτιού τόσο οικείου αλλά ταυτόχρονα τόσο ψυχρού κι απρόσιτου.


Ο Βασίλης Μήτογλου επιλέγει …William Albert Allard

William Albert Allard

Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του ίδιου του William Albert Allard: «Πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου πιο πολύ. Πρέπει ν΄ αρχίσεις να ψάχνεις για φωτογραφίες που κανένας άλλος δε θα μπορούσε να τραβήξει. Πρέπει να πάρεις τα εργαλεία να ψάξεις βαθύτερα».

Πράγματι, το να μπορέσεις να εισέλθεις και να φωτογραφήσεις σε μια κοινότητα τόσο κλειστή όσο οι Amish είναι από μόνο του ένα επίτευγμα .Κάποιες φορές το να μπορέσεις να έχεις πρόσβαση σε χώρους και κοινότητες ιδιαίτερες σου ανοίγει το δρόμο για πιο ιδιαίτερες φωτογραφίες. Οι κοινότητες και οι χώροι αυτοί είναι κάποιες φορές πιο κοντά μας απ΄ ότι πιστεύουμε. Για τη συγκεκριμένη φωτογραφία, τα λόγια περισσεύουν!


Info (σε πρώτο πρόσωπο):

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νάουσα Ημαθίας. Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ. Φωτογραφίζω συστηματικά από το 2003 όταν έκανα στο Λαύριο ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης στη φωτογραφία από την Περιφέρεια Αν. Αττικής. Έχω πραγματοποιήσει ατομικές κι έχω συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις. Μ’ αρέσει να κυνηγώ αληθινές φωτογραφίες, μ’ αυτές δεν είμαι υποχρεωμένος να περιγράφω τη ζωή με λέξεις. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι στην πόλη μου ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Blog:mitogloubill.weebly.com/

Instagram, Facebook: bill_mitoglou