Η Άννα Δημητροκάλη επιλέγει …

Η Άννα Δημητροκάλη επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Άννα Δημητροκάλη ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


Άννα Δημητροκάλη

Η φωτογραφία για μένα εκτός από αποτύπωση της πραγματικότητας, είναι ένας τρόπος να διηγηθώ ονειρικές ιστορίες και να δώσω εικόνα στη φαντασία μου. Μία από αυτές είναι και αυτή. Τι θα γινόταν αν το μπαρόκ έκανε δυναμικό come back στη διαστημική εποχή εξυπηρετώντας τη διάθεση για πολυτέλεια μίας υποθετικής μελλοντικής Elite? Στο νέο μου project ανακαλύπτω τα πορτραίτα της πρώτης γενιάς των γήινων εποίκων του πλανήτη Άρη των οποίων η μπαρόκ αισθητική αποτελεί το trend που έχει κατακλίσει όλο το ηλιακό σύστημα στα ‘90s (τα 2090s)!


Άννα Δημητροκάλη

“It has been women who have breathed gentleness and care into the harsh progress of mankind.”

(Queen Elizabeth II)

Μεγαλώνοντας ένιωθα ότι η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ήταν μία ξεπερασμένη γιορτή γιατί πίστευα ότι απολάμβανα την ισότητα ζώντας σε μία χώρα του δυτικού κόσμου. Το 2022 όμως γίναμε μάρτυρες μίας σειράς από αντιφατικά γεγονότα: στις ΗΠΑ καταργήθηκε η απόφαση ορόσημο Roe vs Wade, στο Ιράν μία γυναίκα δολοφονήθηκε επειδή έδειξε τα μαλλιά της ενώ ταυτόχρονα όλος ο πλανήτης συγκλονίστηκε από το θάνατο της Βασίλισσας Ελισσάβετ ΙΙ, μίας γυναίκας που παρέμεινε αρχηγός κράτους για 70 χρόνια. Ποτέ δεν πίστευα ότι οι genXers, οι millennials αλλά και οι genZers θα χρειαζόταν να επαναδιαπραγματευθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, ίσως όμως και σε αυτό το “Game of Thrones” η μάχη να μην μέλλει να τελειώσει ποτέ.


Άννα Δημητροκάλη

Ένα από τα θέματα που πάντα μου προκαλεί φόβο είναι το γεγονός ότι σταδιακά χάνουμε τη σύνδεσή μας με τη φύση. Μετά τα τελευταία γεγονότα αισθάνομαι ότι δε μας περισσεύουν άλλα δέντρα, φυτά, ζώα, πουλιά, έντομα… δεν μας περισσεύει τίποτα. Σίγουρα η προστασία της ζωής και της περιουσίας είναι υψηλή προτεραιότητα αλλά στο σημείο που είμαστε κάθε δέντρο, ζώο, έντομο, πουλί που χάνεται είναι δυσαναπλήρωτο. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς αυτά, έτσι απλά, κι όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο για το είδος μας.


Άννα Δημητροκάλη

“If you carry your childhood with you, you never grow older”
(Tom Stoppard)

Υπάρχει κάτι μαγικό στο γεγονός ότι οι εμπειρίες των πρώτων ετών μας, μάς καθορίζουν για πάντα και κάτι αστείο στο γεγονός ότι ενώ βιαζόμαστε διακαώς να μεγαλώσουμε γυρνάμε πάντα πίσω αναπολώντας τις πρώτες μας εμπειρίες. Όταν, δε, καταφέρνουμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού που κρύβουμε μέσα μας, καταφέρνουμε να βρούμε αγάπη, μυστήριο, ενδιαφέρον αλλά και μαγεία ακόμα και στα πιο συνηθισμένα πράγματα και συνθήκες.


Η Άννα Δημητροκάλη επιλέγει … Jocelyn Lee

Jocelyn Lee

Άχρονη, απόκοσμη, αλλά οικεία και γεμάτη μυστήριο, αυτή η “νυχτερινή βουτιά” αφήνει το θεατή με περισσότερες ερωτήσεις από αυτές που θέτει εξ’ αρχής, τόσες, που καλείται να απαντήσει μόνος αντλώντας πληροφορίες από τα προσωπικά του βιώματα και αποδεικνύοντας, ότι οι καλύτερες φωτογραφίες είναι αυτές που σε βάζουν να διηγηθείς εσύ μόνος σου την ιστορία.


Info (σε πρώτο πρόσωπο):
Είμαι βιοεπιστήμονας και δραστηριοποιούμαι στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η ενασχόλησή μου με τα καλλιτεχνικά άρχισε από μικρή ηλικία μιας και ήμουν από τους τυχερούς των οποίων το σχολείο έδινε πολύ σημασία στις εικαστικές τέχνες και στις χειροτεχνίες, ενώ παράλληλα τα καλοκαίρια παρακολουθούσα μαθήματα τέχνης για παιδιά στο μουσείο Μπενάκη. Μεγαλώνοντας, είχα πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για τις τέχνες και τις χειροτεχνίες ενώ έβγαζα συνεχώς φωτογραφίες. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας στα Global art studios, πολλά workshops και σεμινάρια φωτογραφίας αλλά και editing. Είμαι μέλος του Corinthian Photography Club και  των Encounters και έχω συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας αλλά και μεικτές ενώ έχω καταφέρει να διακριθώ σε κάποιους ελληνικούς αλλά και ξένους διαγωνισμούς φωτογραφίας. Έργα μου έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Fb: https://www.facebook.com/anna.dimitrokali/
Insta: @annahavananna