Η Άννα Δεσποτίδη επιλέγει …

Η Άννα Δεσποτίδη επιλέγει …

Για το photologio, η φωτογράφος Άννα Δεσποτίδη ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο 4+1 αγαπημένες της φωτογραφίες, και μας τις παρουσιάζει μαζί με προσωπικές σκέψεις και αναμνήσεις …


‘Αννα Δεσποτίδη

2 Ιανουαρίου 1989. «Κοίτα από το τετραγωνάκι και πάτα το κουμπί» είπε η μαμά μου. Μετά από 2 λεπτά το φιλμ είχε τελειώσει. «Τώρα πάμε να το δώσουμε στο φωτογραφείο». Τρείς μέρες μετά, ο κύριος πίσω από τον πάγκο, μου έδωσε ένα φάκελο. Τον άνοιξα και μέσα είχε τις 12 στιγμές που έβλεπα μέσα από το τετραγωνάκι όταν πατούσα το κουμπί… Μου ήταν αδιανόητο! Κρατούσα στα χέρια μου κάτι που συνέβη στο παρελθόν.


‘Αννα Δεσποτίδη

Από μικρή ηλικία φοβόμουν μην ξεχάσω. Κάποιο πρόσωπο, κάτι που συνέβη, κάτι που είδα. Και αυτό ήταν για μένα η φωτογραφία για πολλά χρόνια. Στα διαλείμματα στο δημοτικό, στις βόλτες με τους γονείς μου, στις εκδρομές μας, στο σπίτι μας, στα παιχνίδια με τον αδερφό μου. Είναι ο τρόπος μου να μην ξεχάσω. Αγαπάω το παρελθόν και τα πρόσωπα που έζησαν εκεί.


‘Αννα Δεσποτίδη

Σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν είδα τη φωτογραφία διαφορετικά, προσπάθησα να συνδυάσω την αναμνηστική φωτογραφία με την καλλιτεχνική. Με τη βοήθεια των δασκάλων μου, του Βασίλη Νίκα και του Λουκά Βασιλικού, αλλά και τις επιρροές από παλιούς και νέους φωτογράφους, ανακάλυψα πρώτα τον εαυτό μου μέσα στη φωτογραφία και μετά την τέχνη, ακόμα και στις πιο καθημερινές στιγμές. Η κάθε φωτογραφία για μένα είναι και μια ανάμνηση, ακόμα κι αν δεν βλέπω μέσα σε αυτήν το προφανές. Κοιτώντας την πιατέλα με τον αρακά, βλέπω τη μητέρα μου με την κόρη μου να κάθονται στην αυλή και να τον καθαρίζουν, δίπλα τον πατέρα μου με τον άντρα μου να πίνουν καφέ. Ακόμα κι αν δεν φαίνονται στη φωτογραφία, για μένα είναι εκεί.


‘Αννα Δεσποτίδη

Αγαπάω τα πρόσωπα και τις εκφράσεις τους. Και αγαπάω το χρώμα. Ό, τι ζούμε έχει χρώμα. Παρόλα αυτά, στο project «Το νήμα» που δουλεύω τα τελευταία δύο χρόνια, επέλεξα τα πρόσωπα να είναι ανέκφραστα, θέλοντας ο θεατής να βάζει το δικό του συναίσθημα στο πρόσωπο που βλέπει.


Η Άννα Δεσποτίδη επιλέγει … Alec Soth

Alec Soth

O Alec Soth με κέρδισε από την πρώτη φωτογραφία. Παρότι σύγχρονος φωτογράφος, βλέπω στις εικόνες του κάτι από το παρελθόν. Σα να μη θέλει και εκείνος να ξεχάσει…


Info:

Η Άννα Δεσποτίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία και είναι συνιδρυτής του Rule of Thirds Studio στον Κεραμεικό.

Instagram: despotidi.anna