Φωτογραφικός Τομέας ΠΟΦΠΑ – Δέκα φωτογράφοι κι ένα κείμενο στη Μόρια

Φωτογραφικός Τομέας ΠΟΦΠΑ – Δέκα φωτογράφοι κι ένα κείμενο στη Μόρια

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου στην Ίριδα, μία συζήτηση με αφορμή τα 3 χρόνια από το κλείσιμο του προσφυγικού καταυλισμού/στρατοπέδου στην Μόρια, σε διοργάνωση του “Το Περιοδικό” και του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας “MedPhoto Festival”, στο πλαίσιο του φεστιβάλ IridaVisions.
Δέκα φωτογράφοι κι ένα κείμενο θα συνομιλήσουν για να αναδείξουν πώς συγκροτούνταν η καθημερινότητα, πώς αναπτύχθηκε ο οικιστικός ιστός της Μόριας, πώς συγκροτείται ο χώρος/πλαίσιο στις μέρες μας, εντός και εκτός στρατοπέδων και καταυλισμών. Θα υπάρξει συζήτηση για τη Μόρια, ως τόπο ανάδειξης του πώς οι άνθρωποι οργανώνονται και ενστερνίζονται, από τη μία, κυρίαρχες μορφές οργάνωσης της ζωής και της καθημερινότητας, ενώ από την άλλη αναδεικνύουν μορφές συνύπαρξης που η καθημερινότητα εκτός τέτοιων δομών τις φέρνει στο προσκήνιο μόνον σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ανάγκη να δούμε τι συνέβη με τη φωτιά του Σεπτέμβρη 2020, αλλά και τί συμπυκνώνει η Μόρια, πέρα από έναν τόπο καθήλωσης για χιλιάδες ανθρώπους, για ολόκληρο το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Τέλος, θα υπάρξει μία συζήτηση για την ίδια τη φωτογραφία. Παράλληλα συζήτηση με με τις/τους φωτογράφους που βρέθηκαν εκεί για το τι σημαίνει η αποτύπωση/αναπαράσταση αυτής της πραγματικότητας και πώς (με ποιο σκεπτικό/ανάγκη) την επικοινώνησαν στο κοινό.
Η εκδήλωση βασίζεται σε φωτογραφικό υλικό από δέκα φωτογράφους που βρέθηκαν στη Μόρια όλα τα χρόνια λειτουργίας τού καταυλισμού, καθώς και σε ένα κείμενο πολεοδόμου που βρέθηκε να εργάζεται εκεί κατά τα έτη 2017 και 2020.

 


Info:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Κωστής Πλεύρης, πολιτικός μηχανικός, διδάκτωρ Πολεοδομίας-Χωροταξίας
Συμμετέχοντες φωτογράφοι: Γιώργος Ιορδάνου, Δημήτρης Κοιλαλούς, Δημήτρης Μιχαλάκης, Γιώργος Μουτάφης, Άγγελος Μπαράι, Άννα Παντελιά, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Άγγελος Τζωρτζίνης, Ένρι Τσανάι, Άγγελος Χριστοφιλόπουλος
Συζήτηση: με τη συμμετοχή φωτογράφων, δημοσιογράφων, και μελών του Περιοδικού και του MedPhoto
Τετάρτη 7 Ιουνίου και ώρα 18.30 , στην Ίριδα, Ακαδημίας 55
Event photo: Γιώργος Μουτάφης
____________________________________________
Η παρούσα εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του festival Irida Visions και η είσοδος είναι ελεύθερη.