Γιάννης Αντωνόπουλος – South east of Eden

To South east of Eden έχει σκοπό να αναδείξει το σύγχρονο βαλκανικό τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις πολιτικοοικονομικές ανακατατάξεις των τελευταίων τριάντα χρόνων. Να παρουσιάσει την αλληλεπίδραση του τόπου με τους κατοίκους του, συχνά μετανάστες από τη μία χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην άλλη και να αναδείξει την εικόνα του άλλου/γείτονα ως, εν τέλει όχι μια εικόνα τόσο διαφορετική του εαυτού μας.

Η ιστορία των Βαλκανίων παρουσιάζεται ανά τους αιώνες ως ιστορία βίας και συγκρούσεων. Αυτή η θεώρηση έχει καθορίσει την εικόνα των βαλκανικών λαών στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Επίσης, έχει συμβάλλει ώστε τα βαλκανικά κράτη να διαμορφώνουν την ιστορική και εθνική τους ταυτότητα μέσω της σύγκρουσης με τον βαλκάνιο γείτονα. Παράλληλα, η Ευρώπη φαντάζει για τους περισσότερους βαλκάνιους λαούς μια σύγχρονη Εδέμ, ένας ιδανικός τόπος μετανάστευσης. Στην παραπάνω θεώρηση απουσιάζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως η άμεση γειτνίαση διαφορετικών πληθυσμών, η ποικιλία και η αλληλεπίδραση των πολιτισμών, οι ομοιότητες των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων.


Ο Αντωνόπουλος Γιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Έμαθε την τεχνική της φωτογραφίας δίπλα στον πατέρα του, φωτορεπόρτερ, Αντωνόπουλο Γιώργο. Παρακολούθησε σεμινάρια αισθητικής και ιστορίας της φωτογραφίας στον Φωτογραφικό Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α) όπου, από το 2015 ως σήμερα είναι Εισηγητής. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το 2019, του απονεμήθηκε το βραβείο Athens Photo World για τη σειρά South East of Eden.

www.yiannisantonopoulos.com

https://www.instagram.com/yiannis_antonopoulos/?hl=el

https://www.facebook.com/john.antono.56