Workshop με τον Γιώργο Μουτάφη

Workshop με τον Γιώργο Μουτάφη

Workshop με τον Γιώργο Μουτάφη
Σύγχρονη Φωτοδημοσιογραφία:Έκτακτη είδηση / Διεθνής επικαιρότητα / Φωτογράφιση στο πεδίο

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη φωτοδημοσιογραφία καθώς και σε φωτογράφους που έχουν ήδη προσωπικά πρότζεκτ και θέλουν να τα εξελίξουν.
Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν τρόπους προσέγγισης και έρευνας με σκοπό την παραγωγή μιας φωτο-ιστορίας με τα υψηλότερα στάνταρ και θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τη φωτογραφική τους μηχανή καθώς το εργαστήρι θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Κύριες θεματικές ενότητες:

  • Η ιστορία του φωτορεπορτάζ
  • Οι κανόνες δεοντολογίας και τα ηθικά διλήμματα
  • Η ψυχολογία της εικόνας
  • Φωτογραφίζοντας σε εχθρικό περιβάλλον
  • Η έρευνα και το αρχειακό υλικό.

Μεθοδολογία
Το εργαστήρι θα δομηθεί σε 7 συναντήσεις (1-3/11, 6/11 & 8-10/11) διάρκειας 4 ωρών η καθεμία.

Στο πρώτο σκέλος θα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις του εισηγητή και αναγνωρισμένων επισκεπτών, καθώς και συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων ώστε να αναπτυχθεί η ιδέα τους για το πρότζεκτ (brainstorming).
Διάλεξη θα δοθεί από την Πηνελόπη Πετσίνη / Ιστορικό Τέχνης & Φωτογραφίας.
Στο εργαστήρι θα παραβρεθούν ως προσκεκλημένοι ομιλητές οι φωτορεπόρτερ Άλκης Κωνσταντινίδης από το πρακτορείο REUTERS και Άρης Μεσσiνης από το AFP.

Στο δεύτερο σκέλος θα ακολουθήσει η παραγωγή / δημιουργία μιας φωτο – ιστορίας σε πραγματικές συνθήκες ανάθεσης.
Στο τρίτο σκέλος θα γίνει η επιλογή (editing) των εργασιών που θα παραχθούν κατά την διάρκεια του εργαστηρίου.
Την τελευταία ημέρα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνάντηση όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό.

Ημερομηνίες εργαστηρίου: 1, 2, 3, 6, 8, 9 & 10 Νοεμβρίου 2019
Ώρες : 17:00 – 21:00 (ευέλικτο)
Περιοχή : Μεταξουργείο, Αθήνα
Αριθμός συμμετεχόντων: 14
Κόστος συμμετοχής: 300 ευρώ (+φπα)
Δηλώσεις συμμετοχής στην διεύθυνση: athensphotojournalism@gmail.com

Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει

  • Σύντομο βιογραφικό
  • 5 έως 15 φωτογραφιές (portfolio)
  • Ένα σύντομο κείμενο στο οποίο θα περιγράφετε τους λόγους που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο
  • Το email δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 15 MB και στο θέμα να αναγράφεται «ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ / ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ»

https://www.facebook.com/pg/athensphotojournalism


Ο Γιώργος Μουτάφης γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1977. Είχε την πρώτη του επαφή με τη φωτογραφία στο εργαστήρι του 18+, και έπειτα σπούδασε με υποτροφίες στη σχολή Φωτογραφίας Focus (2006) και Digital Film Making στη SAE Athens (2013).
Με τον φακό του έχει καταγράψει τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και συγκρούσεις των τελευταίων ετών σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, τους πολέμους στη Λιβύη, την Ουκρανία και το Ιράκ αλλά και την περίοδο των εξεγέρσεων της “Αραβικής Άνοιξης” στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Έχει βρεθεί στη Λωρίδα της Γάζας όπου αποτύπωσε την κατάσταση των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της περιοχής και στη Μασσαλία τη ζωή αστέγων που ζουν με σχιζοφρένεια. Ο Γιώργος έχει ταξιδέψει στη Σουαζιλάνδη, την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό, το Νότιο Σουδάν τις πρώτες μέρες της ανεξαρτησίας του και την Κωνσταντινούπολη για να απαθανατίσει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Από το 2012 έχει καλύψει επανειλημμένα τον πόλεμο στη Συρία και ήταν ένας από τους πρώτους φωτογράφους που βρέθηκε στη Ράκα και το Κομπάνι.
Τον τελευταίο χρόνο έχει εργαστεί στο Μεξικό και τη Βενεζουέλα, ενώ πρόσφατα κάλυψε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.
Φωτογραφίες και κείμενα του δημοσιεύονται σε περιοδικά του διεθνούς Τύπου όπως τα Newsweek, NewYorker, ΤΙΜΕ, Courrier International, Le Figaro, Polka,BILD, Guardian, Al Jazeera, CBS (60MINUTES), VICE, BBC και CNN, ενώ συνεργάζεται τακτικά με το πρακτορείο REUTERS αλλά και με διεθνείς οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η GREENPEACE και η OXFAM.
Τα τελευταία δώδεκα χρόνια αποτυπώνει αδιάκοπα τη ζωή των προσφύγων και τα επικίνδυνα μονοπάτια που ακολουθούν προς την Ευρώπη αλλά και εντός των συνόρων της. Το μακροχρόνιο φωτογραφικό του πρότζεκτ για τη μετανάστευση περιλαμβάνει εικόνες από τη Μεσόγειο θάλασσα, τη Λέσβο και τη Χίο, τα Βαλκάνια, τα κέντρα κράτησης στη Λιβύη, τη Θεούτα και τη Μελίγια, το Μαρόκο, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Ανάμεσα σε άλλα βραβεία, το 2014 τού απονεμήθηκε το Βραβείο Ελευθερίας Τύπου (Press Freedom Award) από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

http://www.giorgos-moutafis.com