Σεμινάριο με τον Alejandro Fabian Erbetta

Σεμινάριο με τον Alejandro Fabian Erbetta

Σεμινάριο “Φωτογραφία, Μνήμη και Αναδόμηση των Ιστοριών”

και

“Για μια ποιητική της μνήμης: Φωτογραφία, Λογοτεχνία, Κινηματογράφος”

O φωτογράφος, ερευνητής και καθηγητής στο Paris8 ο Alejandro Fabian Erbetta φιλοξενείται στην Κρήτη για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό, στο πλαίσιο της πλατφόρμας φιλοξενίας φωτογράφων στην Κρήτη, Photoxenia (photoxenia.gr).
 
Την Τετάρτη στις 22/9 και ώρα 18.00-22.00 θα παρουσιάσει διαδικτυακά ένα σεμινάριο με τίτλο:
“Φωτογραφία, Μνήμη και Αναδόμηση των ιστοριών” και “Για μια ποιητική της μνήμης: Φωτογραφία, Λογοτεχνία, Κινηματογράφος” με ταυτόχρονη μετάφραση για τους Έλληνες φωτογράφους και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες. 

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μια επιδείνωση της αυτό-εκπροσώπησης (ιδιαίτερα μέσω κοινωνικών δικτύων), αυτό το εργαστήριο προτείνει έναν προβληματισμό για την μνήμη και την ανακατασκευή των ιστοριών με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές. Σε αυτό το είδος αναδρομικής προσέγγισης που ερμηνεύει το παρελθόν, οι καλλιτέχνες δουλεύουν μέσα από τα ίχνη των υλικών και της μνήμης, όπως τα οικογενειακά άλμπουμ, τα αρχεία, τα έγγραφα ή τις μαρτυρίες. Συνδυάζοντας διαφορετικά αισθητικά σύμπαντα σε μια νέα ενότητα, συνταιριάζουν τις δικές τους εικόνες με υπάρχουσες πηγές, αντιπαραβάλλουν ζωές που έχουν χαθεί με τη δική τους ζωή. Τα έργα τους γίνονται έτσι καλλιτεχνικές δημιουργίες και υποδηλώνουν έναν μοναδικό αφηγηματικό χώρο που προκαλεί μια ποιητική μνήμη. Μερικώς και αποσπασματικά, αποκαλύπτουν μια αφήγηση που αναδιαμορφώνεται από το φαντασιακό και το μοντάζ. Πέραν του αυστηρά φωτογραφικού πεδίου, διαμορφώνουν ένα διάλογο με άλλες τέχνες, παίρνοντας τη μορφή υβριδικών έργων. Ποια είναι η σχέση μεταξύ μνήμης, ανασυγκρότησης και ταυτότητας, μεταξύ της μεμονωμένης ιστορίας και της συλλογικής ιστορίας;


Info:
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Webex και θα λάβετε πρόσκληση για την σύνδεσή σας στο e-mail σας μία ημέρα πριν την διεξαγωγή του σεμιναρίου. 
Θα έχετε την δυνατότητα να συνδεθείτε στο σεμινάριο πατώντας “Join Meeting” την ημέρα του σεμιναρίου και μισή ώρα πριν την έναρξή του (δηλ. από τις 17:30).
O αριθμός των συμμετεχόντων του σεμιναρίου είναι ορισμένος και για τον λόγο αυτό παρακαλείσθε για την έγκαιρη είσοδό σας στην πλατφόρμα.