Σεμινάριο φωτογραφίας στον Πειραϊκό Σύνδεσμο με τον Κίμωνα Αξαόπουλο

Σεμινάριο φωτογραφίας στον Πειραϊκό Σύνδεσμο με τον Κίμωνα Αξαόπουλο

NEO 9MHNO ΣΕΜΙΝΑΡΙO ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

από την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΠΟΥΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

του ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Στόχοι φωτοσεμινάριου :

 • η επαφή των σπουδαστών με την αισθητική διάσταση της φωτογραφικής   εικόνας
 • η εξοικείωσή τους με τις τεχνικές γνώσεις που είναι απαραίτητες στην εικονοποίηση της “προσωπικής τους” πραγματικότητας
 • η αποκωδικοποίηση της φωτογραφικής γλώσσας
 • η συνεχής ενθάρρυνση των σπουδαστών προς αναζήτηση νέων τρόπων διερεύνησης του φωτογραφικού μέσου και πειραματισμού πάνω σε αυτού

Διάρκεια: Οκτώβριος 2023 – Ιούνιος 2024.

Τα μαθήματα ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου και τελειώνουν στις 30 Ιουνίου, με το πρώτο μάθημα να είναι ανοιχτό και δωρεάν προς όλους.

H εκπαίδευση είναι προσανατολισμένη στην επαγγελματική προσαρμοστικότητα. Περιλαμβάνει τόσο θεωρητικά μαθήματα, όσο και πρακτικές εφαρμογές και απευθύνεται σε  όλους ανεξαρτήτως ηλικίας ή/και προηγούμενων γνώσεων.

Η κατανομή σε τμήματα αρχαρίων-προχωρημένων γίνεται στην πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων, που είναι τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη 2023  ώρα 19.00-21.30.

Τα τμήματα που δημιουργούνται είναι πάντα ολιγομελή και ομοιογενή, έτσι ώστε η διδασκαλία να είναι όσο το δυνατόν πιο εξατομικευμένη και αποδοτικότερη.

Υπάρχει η δυνατότητα ατομικών και βραχυχρόνιων εξειδικευμένων σεμιναρίων καθώς και εξ αποστάσεως.

Τα θεωρητικά μαθήματα διαρκούν δύο ώρες κάθε εβδομάδα, την ημέρα που καθορίζεται στην πρώτη συνάντηση και δεν χάνονται για κανένα λόγο.

Ενδεικτικές ενότητες:

 • Οπτικής Αντίληψη: πως βλέπουν τα μάτια, το μάτι, το μυαλό και η ψυχή μας.
 • Τεχνικές απομόνωσης και ανάδειξης του θέματος από το περιβάλλον :
 • Γωνία Λήψης, Βάθος Πεδίου, Προοπτική, Φακοί, Φωτισμός-Φωτομέτρηση
 • Θεωρία-Ιστορία -Σημειολογία Φωτογραφικής εικόνας
 • Ανατομία των φωτογραφικών μηχανών με παρουσίαση των βασικών λειτουργιών τους καθώς και κριτήρια επιλογής για κάθε χρήστη
 • Φωτογραφία Τοπίου, Δρόμου, Ρεπορτάζ-Αφαιρετική φωτογραφία
 • Πορτραίτο: ατομικό-ομαδικό-επαγγελματικό-περιβαλλοντικό
 • Πειραματική Φωτογραφία-Θέση Β
 • Ψηφιακή επεξεργασία εικόνας

Όλες οι παραπάνω ενότητες συνδυάζονται από αντίστοιχες φωτογραφικές εργασίες, οι οποίες σχολιάζονται με γνώμονα την αισθητική και τεχνική τους αρτιότητα. Έτσι  τα ζεύγη θεωρία–πράξη και αισθητική-τεχνική αλληλεπιδρούν και συμβαδίζουν σε όλες τις ενότητες του σεμιναρίου.

Οι εξωτερικές λήψεις και οι επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας υλοποιούνται εκτός του θεωρητικού διώρου, σε συνεννόηση με τους σπουδαστές και δεν χρεώνονται επιπλέον.

Το όλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πλαισιώνεται από δύο διήμερες ή τριήμερες φωτοεξορμήσεις το χρόνο, σε επιλεγμένα μέρη φωτογραφικού ενδιαφέροντος, όπου μπορούν να συμμετέχουν και εξωσχολικοί Φωτογραφόφιλοι.

Επί πλέον, πραγματοποιείται ομαδική έκθεση φωτογραφίας των σπουδαστών σε επιλεγμένο χώρο, πάνω σε ένα θέμα που έχει συναποφασιστεί από τις πρώτες συναντήσεις και επεξεργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.

Όλοι οι συμμετέχοντες στα μαθήματα της Ελεύθερης Σπουδής Φωτογραφίας , εφόσον το επιθυμούν,  εγγράφονται στους Φωτοερευνητές.

Με την ολοκλήρωση του 9άμηνου κύκλου παρέχεται  Βεβαίωση Σπουδών, ενώ στους τρείς πρώτους απονέμεται και Έπαινος.


Info:
Επικοινωνία: Πειραϊκός Σύνδεσμος, Καραΐσκου 104 & Σωτήρος, Πλ. Κοραή –Πειραιάς
Τηλ 2104178159

Κίμων Αξαόπουλος
Καθηγητής Φωτογραφίας
6932305880   mail: kimon@otenet.gr
https://www.instagram.com/kimon5880/