Νέος εργαστηριακός κύκλος φωτογραφίας στο PHĒNO

Νέος εργαστηριακός κύκλος φωτογραφίας στο PHĒNO

Νέος εργαστηριακός κύκλος φωτογραφίας στο PHĒNO

Θεσσαλονίκη 2023-2024

Τα εργαστήρια Φωτογραφίας του PHĒNO για το 2023-2024 εξελίσσονται ως κύκλοι μαθημάτων και επικεντρώνονται από την εξοικείωση με το μέσο στη δημιουργία εικαστικής ταυτότητας των συμμετεχόντων ατόμων. Μέσα από θεματικές εμβαθύνουμε στην τεχνική, την ιστορία, και όλες τις πτυχές της σύγχρονης φωτογραφίας. Τα τμήματα είναι ολιγομελή με 6 άτομα, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον έκφρασης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι
Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων αφορά αρχάριους στη φωτογραφία και έχει σκοπό να εισάγει τους συμμετέχοντες στην φωτογραφία ως τεχνολογία και τέχνη, εξοικειώνοντας τους με τα στοιχεία και τις λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής, τον φωτογραφικό εξοπλισμό, τις αρχές σύνθεσης, το κάδρο, τη σημασία του και τη θέση του θεατή, τη διαχείριση του τεχνητού και φυσικού φωτισμού, καθώς και τα ειδικά λογισμικά με τα οποία μπορούν να επεξεργαστούν ψηφιακά τις εικόνες τους. Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη της φωτογραφίας και θα αναλύσουν το έργο σημαντικών επίκαιρων φωτογράφων, ώστε να αναπτύξουν μία κριτική οπτική αντίληψη.
ΣΥΝΤΟΜΟ
Διάρκειας 30 ώρες σε 4 μήνες, καλύπτονται όλες οι βασικές αρχές, τεχνικές, ιστορία και γνώσης φωτογραφίας, μέσα από θεματικές, καθώς και επεξεργασία με επαγγελματικό λογισμικό. Υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης στο εκτεταμένο.
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ
Διάρκειας 60 ώρες σε 8 μήνες + 1 για την έκθεση. Συμπεριλαμβάνει το σύντομο πρόγραμμα και εμβαθύνει σε θεματικές όπως Τοπίο, Πορτραίτο, Νεκρή Φύση, Αφηρημένο, Δρόμος, και εισαγωγή σε Ντοκιμαντέρ, καθώς και επικεντρώνεται σε προσωπική εργασία η οποία εκτίθεται στο τέλος του εργαστηρίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ
Διάρκεια 60 ώρες σε 8 μήνες + 1 για την έκθεση. Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αφορά άτομα που έχουν ολοκληρώσει το Φωτογραφία Ι ή κατέχουν ήδη τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες στη φωτογραφία. Στόχος των μαθημάτων είναι να εξελίξουν οι συμμετέχοντες την προσωπική τους δουλειά, εμβαθύνοντας και τελειοποιώντας τις τεχνικές παραμέτρους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την φωτογραφική λήψη, αλλά και εξερευνώντας και αναπτύσσοντας την προσωπική και χαρακτηριστική ματιά τους. Επιπλέον θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση και έρευνα προσωπικού θέματος, στην ανάπτυξη ιδέας και υλοποίηση φωτογραφικού έργου πάνω σε αυτή, στην επικοινωνία και κριτική ανάλυση του έργου τους, καθώς και στην εύρεση κατάλληλης πλατφόρμας για την παρουσίαση της δουλειάς τους. Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με τη δημόσια παρουσίαση της δουλειάς των συμμετεχόντων σε μία εικαστική έκθεση στον χώρο του PHĒNO.

PROJECT
Διάρκεια 30 ώρες σε 10 μήνες. Το ειδικό τμήμα Project απευθύνεται σε άτομα εξοικειωμένα με το φωτογραφικό μέσο που επιθυμούν να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου καλλιτεχνικού έργου μέσα από προσωπική έρευνα και σύγχρονες πρακτικές. Σκοπός είναι η ολοκλήρωση του έργου αλλά και η μελέτη και εύρεση του κατάλληλου τρόπου παρουσίασης  του. Αναλόγως τις ανάγκες των έργων δύναται να παρουσιαστούν στο PHĒNO.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ | WORKSHOPS | GUESTS
Στο πλαίσιο των τακτικών μαθημάτων κάθε κύκλου γίνονται φωτογραφικές εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές. Παράλληλα μέσα στη χρονιά, στο PHĒNO λαμβάνουν χώρα σύντομης διάρκειας workshops φωτισμού αλλά και ειδικά εργαστήρια με επισκέπτες επαγγελματίες φωτογράφους/καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιμέλεια προγράμματος: Νίκος Κωστόπουλος
Εισηγητές
Ο Νίκος Κωστόπουλος είναι εικαστικός φωτογράφος και σκηνοθέτης. Από το 2010 έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τόκιο κ.α.) και έχει βραβεφθεί για το έργο του από διάφορους φορείς, όπως το BIRN το 2020 και το Gwaertler το 2023. Κατέχει μεταπτυχιακό στις τέχνες με ειδίκευση στη φωτογραφία από το AKV St. Joost (NL), και σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια φωτογραφίας και κινούμενης εικόνας από το 2017.  https://votka-exete.com

O Νίκος Καπετάνιος (1993) είναι φωτογράφος και μηχανολόγος μηχανικός. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιεί εφαρμοσμένα εργαστήρια φωτογραφίας. Πέρα από τη φωτογραφική διαδικασία, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τρόπο παρουσίασης ενός έργου δίνοντας έμφαση σε diy πρακτικές (αυτοεκδόσεις).


Info:
PHĒNO, Ρακτιβάν 6, 54633, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 260021
Email: info@pheno.gr
Website: https://pheno.gr
Facebook @pheno.gr
Instagram @pheno.gr