Μαθήματα φωτογραφίας στην Αθήνα στην σχολή φωτογραφίας Όραμα

Μαθήματα φωτογραφίας στην Αθήνα στην σχολή φωτογραφίας Όραμα

Μαθήματα φωτογραφίας στην Αθήνα στην σχολή φωτογραφίας Όραμα

1ος Κύκλος Φωτογραφικών Σπουδών

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια: 7 μήνες, 90 ώρες (Οκτώβριος – Μάιος)
Μέρα: Δευτέρα
Ώρες μαθημάτων: 19:00 – 22:00
Έναρξη: Δευτέρα 8 Οκτωβρίου

Διδάσκουν: Γιάννης Ριζομάρκος, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Δήμητρα Παπαγεωργίου, Ειρήνη Αλέξη

Το πρόγραμμα του 1ου κύκλου απευθύνεται σε αρχάριους που επιθυμούν να καταρτιστούν στις βασικές τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν στον κόσμο της φωτογραφίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη κατανόηση των φωτογραφικών υλικών και τεχνικών, στις θεμελιώδεις αρχές σύνθεσης της εικόνας και στην ανάπτυξη της αισθητικής, μέσα από ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων που καλύπτουν τεχνικά και θεωρητικά ζητήματα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 30 μαθήματα συνολικής διάρκειας 90 ωρών, ενώ οι σπουδαστές μπορούν να επωφεληθούν από την επιλογή Πλήρους Φοίτησης με απεριόριστη πρόσβαση στα workshop ή να έχουν έκπτωση 20% σε όλα τα workshop της σχολής. Παρέχεται 10% έκπτωση με την εξόφληση όλου του ποσού και 10% έκπτωση σε άνεργους και φοιτητές.

Οι διδακτικές ενότητες αναπτύσσονται ως εξής:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Διδάσκει η Δήμητρα Παπαγεωργίου
Το μάθημα διερευνά τις αρχές των φωτογραφικών υλικών και τεχνικών, εστιάζοντας στην πρακτική εφαρμογή τους. Τα θέματα που αναλύονται αφορούν τη λειτουργία της μηχανής και των φακών: ταχύτητα κλείστρου, διάφραγμα, αρχεία RAW, ισορροπία λευκού, εστιακή απόσταση, φωτομέτρηση. Οι βασικές λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής και η τεχνική προσέγγιση της λήψης δημιουργούν τις συνθήκες για την ποιοτική βελτίωση της εικόνας. Παρέχεται σχετικό βιβλίο και σημειώσεις.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ

Διδάσκει ο Γιάννης Ριζομάρκος
Πώς οι γραμμές, τα σχήματα, το φως, η σκιά, το χρώμα συνθέτουν τα μέσα της δημιουργικής μας έκφρασης; Oι σπουδαστές μαθαίνουν να αξιοποιούν τα βασικά στοιχεία της εικόνας, ώστε να αναδειχθεί το μήνυμα και η εννοιολογική υπόσταση της φωτογραφίας. Παράλληλα, θα εφοδιαστούν με τα κατάλληλα κριτήρια που θα τους επιτρέψουν να αναλύουν τις φωτογραφίες τους, να αναπτύξουν τις απόψεις τους και να εκφράσουν τις ιδέες τους τόσο οπτικά όσο και προφορικά. Παρέχεται σχετικό βιβλίο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ

Διδάσκει η Μυρτώ Παπαδοπούλου
Η αφήγηση είναι θεμελιώδους σημασίας για το φωτογραφικό περιεχόμενο και σ’ αυτό το μάθημα αναλύονται η μεθοδολογία και οι τρόποι ομαδοποίησης των εικόνων για την δημιουργία αφηγηματικής δομής. Η σύνθεση, η επεξεργασία και η επιμέλεια είναι κάποια από τα στοιχεία που χρειάζονται για την οικοδόμηση της απαραίτητης συνοχής και αλληλουχίας των εικόνων. Κατά την διαδικασία αυτή, οι σπουδαστές θα εξελίξουν τη ματιά τους, θα αναπτύξουν την δική τους «φωνή» και θα εξερευνήσουν ιδέες που θα μπορούν να εξελιχθούν σε μακροπρόθεσμα project.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Διδάσκουν oι Γιάννης Ριζομάρκος, Μυρτώ Παπαδοπούλου
Η καλλιτεχνική φωτογραφία συνίσταται στην μεταμόρφωση της πραγματικότητας μέσα από την προσωπική ματιά του φωτογράφου. Με εφόδια την φαντασία, το συναίσθημα και τον πειραματισμό, οι μαθητές θα κληθούν να κάνουν την υπέρβαση από αυτό το οποίο βλέπουν στην δική τους κατασκευασμένη πραγματικότητα. Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή, θα δημιουργήσουν εικόνες που αντανακλούν την αισθητική τους και το δημιουργικό τους πνεύμα. Παρέχεται σχετικό βιβλίο.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Διδάσκουν οι Γιάννης Ριζομάρκος, Μυρτώ Παπαδοπούλου
Μια εισαγωγή στην ιστορία της φωτογραφίας. Με σημεία αναφοράς τα έργα φωτογράφων που τη σημάδεψαν, αναλύονται οι τάσεις της κάθε εποχής και αναπτύσσονται απόψεις που θα επιδράσουν στις εργασίες των σπουδαστών.

PHOTOSHOP (ΕΠΙΛΟΓΗΣ)

Διδάσκει η Ειρήνη Αλέξη
Το Photoshop αποτελεί το δημιουργικό εργαλείο για την ολοκλήρωση της ψηφιακής εικόνας. Tα μαθήματα εισάγουν τους σπουδαστές στις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για να επεξεργάζονται εποικοδομητικά τις εικόνες τους. Η εξοικείωση με το χώρο εργασίας των προγραμμάτων, η διαχείριση των αρχείων Raw, το μέγεθος και η ανάλυση της εικόνας, η διόρθωση της έκθεσης, της αντίθεσης και της οξύτητας, η διαχείριση του χρώματος και τα βασικά εργαλεία retouch είναι κάποια από τα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί το laptop τους και το πρόγραμμα. Το κόστος διαμορφώνεται στα 80€+ΦΠΑ για 3 μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών. Παρέχονται σημειώσεις.

 


2ος Κύκλος Φωτογραφικών Σπουδών

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια: 7 μήνες, 90 ώρες (Οκτώβριος – Μάιος)
Μέρα: Δευτέρα
Ώρες μαθημάτων: 19:00 – 22:00
Έναρξη: Δευτέρα 8 Οκτωβρίου

Διδάσκουν: Γιάννης Ριζομάρκος, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Τσιλιακός, Ειρήνη Αλέξη

Το πρόγραμμα του 2ου κύκλου, απευθύνεται σε φωτογράφους που διαθέτουν την βασική τεχνική και θεωρητική κατάρτιση, επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Τα μαθήματα εστιάζουν σε βάθος στην κατανόηση του φωτογραφικού μέσου, δίνοντας ίση έμφαση σε όλους τους τομείς της φωτογραφικής σκέψης και πρακτικής.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 30 μαθήματα συνολικής διάρκειας 90 ωρών, ενώ οι σπουδαστές μπορούν είτε να επωφεληθούν από την επιλογή Πλήρους Φοίτησης με απεριόριστη πρόσβαση στα workshops ή να έχουν έκπτωση 20% σε όλα τα workshops της σχολής. Παρέχεται 10% έκπτωση με την εξόφληση όλου του ποσού και 10% έκπτωση σε άνεργους και φοιτητές.

Για την εγγραφή δεν είναι απαραίτητη η παρακολούθηση του 1ου κύκλου, με προϋπόθεση τη συνέντευξη και την παρουσίαση ενδεικτικής δουλειάς του ενδιαφερόμενου.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Διδάσκουν οι Γιάννης Ριζομάρκος, Μυρτώ Παπαδοπούλου
Το μάθημα εστιάζει στις σύγχρονες τάσεις της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, καθώς και στις κυρίαρχες πολιτιστικές και αισθητικές ιδέες που εκφράζει και την κατέστησαν μία σημαντική εικαστική τέχνη. Μέσα από τα έργα αναγνωρισμένων φωτογράφων, οι σπουδαστές θα εμπνευστούν και θα καλλιεργήσουν την προσωπική τους έκφραση, θα εμβαθύνουν σε έννοιες και συναισθήματα που θα επιδράσουν στα τρέχοντα φωτογραφικά τους έργα. Παρέχεται σχετικό βιβλίο.

STUDIO ΦΩΤΙΣΜΟΣ

 

Διδάσκει ο Κωνσταντίνος Τσιλιακός
Στο μάθημα αναλύονται πολύπλοκες τεχνικές φωτισμού που χρησιμοποιούνται στην σύγχρονη επαγγελματική φωτογραφία. Μέσα από τη ματιά και τις μεθόδους που εφαρμόζει ο Κων/νος Τσιλιακός, οι σπουδαστές θα εξασκηθούν στις τεχνικές φωτογραφίζοντας μοντέλα, ενώ ενθαρρύνονται να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν το «δικό τους» φως, αναπτύσσοντας παράλληλα το προσωπικό τους ύφος. Παρέχεται σχετικό βιβλίο.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

 

Διδάσκει η Μυρτώ Παπαδοπούλου
Το μάθημα εστιάζει κυρίως στις ερευνητικές δεξιότητες, τεχνικές γνώσεις και στρατηγικές που απαιτούνται για την παραγωγή ενός φωτογραφικού project. Τα θέματα που αναλύονται περιλαμβάνουν την έρευνα για τη συλλογή δεδομένων, το προγραμματισμό των λήψεων, τους τρόπους  τεκμηρίωσης μίας ιστορίας, τη σημασία του editing, καθώς και φωτογραφικές μεθόδους αφήγησης που θα βοηθήσουν τον σπουδαστή να εξελίξει το έργο του κατά την διάρκεια της χρονιάς. Παρέχεται σχετικό βιβλίο.

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ

 

Διδάσκει ο Γιάννης Ριζομάρκος
Οι σπουδαστές θα μάθουν να δημιουργούν μοναδικά πορτρέτα και αυτοπορτρέτα, που αντανακλούν πτυχές της προσωπικότητας του φωτογραφιζόμενου, προκαλώντας συναισθηματικές αντιδράσεις. Ο πειραματισμός με διάφορες φωτογραφικές τεχνικές, η δύναμη του χρώματος και το ασπρόμαυρο, η διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ του θέματος και του εαυτού τους είναι κάποιες από τις δημιουργικές διαδικασίες που ανάγουν τα πορτρέτα στο επόμενο επίπεδο. Το μάθημα περιλαμβάνει συζητήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων που έχουν χρησιμοποιήσει την προσωπογραφία ως εκφραστικό εργαλείο.

ADVANCED PHOTOSHOP (ΕΠΙΛΟΓΗΣ)

 

Διδάσκει η Ειρήνη Αλέξη
Τα μαθήματα έχουν σχεδιαστεί για να διευρύνουν τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητες στο Photoshop και να οδηγήσουν τους σπουδαστές στο επιπλέον βήμα που χρειάζεται ώστε να κάνουν την ψηφιακή τους τέχνη άρτια και ξεχωριστή.  Μερικές από τις ενότητες που διδάσκονται περιλαμβάνουν τη χρήση layers και μασκών,  εξειδικευμένων εργαλείων retouch, τη χρήση των φίλτρων και τεχνικών μοντάζ. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί το laptop τους με το πρόγραμμα. Το κόστος διαμορφώνεται στα 80€+ΦΠΑ για 3 μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών. Παρέχονται σημειώσεις.


3ος Κύκλος Φωτογραφικών Σπουδών

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια: 7 μήνες, 90 ώρες (Οκτώβριος – Μάιος)
Μέρα: Τρίτη
Ώρες μαθημάτων: 19:00 – 22:00
Έναρξη: Τρίτη 9 Οκτωβρίου

DOCUMENTARY STORYTELLING

Διδάσκει η Μυρτώ Παπαδοπούλου
Το να δημιουργήσεις ένα συνεκτικό φωτογραφικό έργο με προσωπικό στυλ, ειλικρινή και σαφή αφήγηση, είναι η πιο σημαντική πρόκληση για ένα φωτογράφο. Οι σπουδαστές θα κληθούν να ολοκληρώσουν ένα φωτογραφικό project, ακριβώς όπως θα έκαναν για ένα έντυπο μέσο. Θα έρθουν σε επαφή με ανθρώπους και καταστάσεις και θα αναπτύξουν την θεματολογία τους, εξισορροπώντας τις καλλιτεχνικές ανάγκες με τις απαιτήσεις μιας ανάθεσης. Ο στόχος του μαθήματος είναι διττός: να αναπτύξει την διορατικότητα, η οποία βοηθά τον σπουδαστή να οικοδομήσει ένα συνεκτικό και μοναδικό έργο και επίσης, να τον προετοιμάσει για την σταδιοδρομία του στον τομέα της φωτογραφίας.

ΟΠΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 

Διδάσκει ο Γιάννης Ριζομάρκος
Πώς οι εμπειρίες, η κουλτούρα, το περιβάλλον και η καθημερινότητα μπορούν να αποτυπωθούν στις εικόνες μας; Το μάθημα διερευνά τον αυτοβιογραφικό χαρακτήρα της φωτογραφίας και τους συμβολισμούς που εκφράζουν τα συναισθήματα και τις διαθέσεις. Η πνευματική αναζήτηση, ο χρόνος, ο χώρος, το φως, είναι βασικοί άξονες για τη δημιουργία εικόνων που αντανακλούν το συνειδητό και το ασυνείδητο. Στη τάξη θα αναλυθεί το έργο φωτογράφων όπως ο Larry Clark, η Nan Goldin, ο Antoine d’ Agata, η Sally Mann και ο ρόλος τους στη σύγχρονη τέχνη, ώστε οι σπουδαστές να βρουν την έμπνευση και το απαραίτητο θάρρος να αναπτύξουν τις προσωπικές τους ιστορίες.


PRESS PHOTOGRAPHY

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια: 12 συναντήσεις/ 3 μήνες

Εισηγητές: Μενέλαος Μυρίλλας, Νίκος Παλαιολόγος

Η σχολή φωτογραφικών σπουδών Όραμα σε συνεργασία με το ειδησεογραφικό πρακτορείο SOOC διοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά νέο κύκλο σεμιναρίων εξειδίκευσης στον τομέα του Press Photography, τρίμηνης διάρκειας. Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες θεμελιώδεις γνώσεις και δεξιότητες σε επαγγελματικό επίπεδο και τους προετοιμάζει για να εργαστούν με επιτυχία στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο των ΜΜΕ.

Τα μαθήματα διδάσκονται από τους καταξιωμένους φωτορεπόρτερ του πρακτορείου SOOC δίνοντας έμφαση στην πρακτική εξάσκηση μέσα από πραγματικές συνθήκες φωτογράφησης. Σε κάθε ενότητα του σεμιναρίου, οι μαθητές θα πραγματοποιούν εργασίες που θα αξιολογούνται από τους καθηγητές και θα τους επιτρέψουν να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες φωτογραφικές τεχνικές, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη, ώστε να βάλουν τις βάσεις για να επιτύχουν ως επαγγελματίες φωτογράφοι.

Η διδασκαλία εστιάζει στις σύγχρονες προσεγγίσεις του πολιτικού φωτορεπορτάζ, στις στρατηγικές αφήγησης, στο editing των εικόνων και την προσθήκη της κατάλληλης λεζάντας που συνοδεύει την φωτογραφία. Μέσα από μία μοναδική εμπειρία εκμάθησης, οι μαθητές εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες ρεπορτάζ. Θα έχουν μοναδική πρόσβαση στις συνεδριάσεις ολομέλειας της Βουλής, ενώ θα καλύψουν φωτογραφικά σημαντικές πολιτικές εκδηλώσεις και γεγονότα της επικαιρότητας. Ταυτόχρονα και σε πραγματικό χρόνο, θα μάθουν να αξιολογούν τις φωτογραφίες τους και να τις ανεβάζουν έγκαιρα στην πλατφόρμα του πρακτορείου. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και να μάθουν από τον απεσταλμένο του SOOC στις Βρυξέλλες, Άρη Οικονόμου, τους τρόπους εργασίας στις συνεντεύξεις τύπου, στα round table και στις συναντήσεις κορυφής σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τις απαιτήσεις του ρεπορτάζ στο εξωτερικό και τις διαφορές του με την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, θα αναλυθούν ζητήματα που αφορούν τους τρόπους εισαγωγής στην επαγγελματική φωτοειδησεογραφία και στα πρακτορεία, καθώς και ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας του επαγγέλματος.

Στο τέλος του προγράμματος, οι σπουδαστές θα έχουν αποκτήσει τα θεωρητικά και τεχνικά θεμέλια που απαιτούνται για μια καριέρα στο χώρο του φωτορεπορτάζ, και θα έχουν δημιουργήσει ένα πορτφόλιο από δυνατές εικόνες, το οποίο θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν επαγγελματικά στο μέλλον.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 12 μαθήματα συνολικής διάρκειας 40 ωρών. Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Παρασκευή απόγευμα στη σχολή, εκτός από τις εξωτερικές λήψεις, των οποίων οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αφού οριστικοποιηθεί το πολιτικό ημερολόγιο. Aπαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή αποτελεί η παρουσίαση ενδεικτικής δουλειάς του ενδιαφερόμενου.

Προτεινόμενες γνώσεις: Photography Basics
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διάρκεια: 12 συναντήσεις/ 3 μήνες


Σχολή φωτογραφίας Όραμα

Η σχολή φωτογραφίας Όραμα παρέχει εξειδικευμένα μαθήματα φωτογραφίας για αρχάριους αλλά και προχωρημένους. Μέσα από 3+1 ετήσιους κύκλους φωτογραφικών σπουδών, σεμινάρια, εκθέσεις και παρουσιάσεις διακεκριμένων φωτογράφων προσφέρει μία ολοκληρωμένη διδακτική εμπειρία πάνω στη φωτογραφική τέχνη και πρακτική.

Οι καθηγητές του Οράματος αποτελούν μία ομάδα μαχόμενων φωτογράφων που ωθούν τους σπουδαστές να εξερευνήσουν ιδέες και συναισθήματα, ξεπερνώντας τα όριά τους ώστε να διαμορφώσουν τον προσωπικό τους καλλιτεχνικό κώδικα.