Φωτογραφία και Αφηγηματική Θεραπεία | Διαδικτυακό εργαστήριο με τις Poh Lin Lee & Grace Gelder

Φωτογραφία και Αφηγηματική Θεραπεία | Διαδικτυακό εργαστήριο με τις Poh Lin Lee & Grace Gelder

Το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής, στο πλαίσιο της κοινωνικής του ανταπόκρισης σε μια περίοδο δύσκολη για τον καθένα προσωπικά, αλλά και για την κοινωνία συνολικά, διοργανώνει μια σειρά από διαδικτυακά διαδραστικά εργαστήρια, διαλέξεις και συζητήσεις, με τον τίτλο «Αφηγηματικοί περίπατοι» (Narrative Walks). Οι Αφηγηματικοί περίπατοι θα προσπαθούν να εστιάζουν κυρίως σε φλέγοντα θέματα, που μπορούν να προσεγγιστούν μέσα από την οπτική της αφηγηματικής προσέγγισης στο πεδίο της ψυχοθεραπείας, της κοινοτικής πρακτικής, των οργανισμών και της κοινωνικής ευθύνης.

Η ιδέα είναι οι Αφηγηματικοί περίπατοι να έχουν μικρή σχετική διάρκεια (συνήθως μισής ημέρας), να προσκαλούν εξαιρετικούς επαγγελματίες στον τομέα τους από τον όλο τον κόσμο, να προσφέρονται τακτικά με μια προσιτή οικονομική συνεισφορά και επιδιώκεται να εμπνέουν, να προκαλούν και να δημιουργούν ένα πεδίο εποικοδομητικών συζητήσεων και μάθησης. Στο πλαίσιο αυτής της σειράς δράσεων διοργανώνεται το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, εκπαιδευτικό διαδικτυακό εργαστήριο με θέμα “Φωτογραφία και Αφηγηματική Θεραπεία”, με εισηγήτριες την Poh Lin Lee και τη Grace Gelder.

Το εργαστήριο προσφέρει μια προσωπική εξερεύνηση των θεμάτων που μας περιβάλλουν, τόσο από τις αρχές του έτους όσο και στο παγκόσμιο πλαίσιο της κρίσης και του χάους. Αφηγηματικές ερωτήσεις που θα προσκαλέσουν τους συμμετέχοντες να σκεφτούν και να διατυπώσουν στιγμές στην τρέχουσα ζωή τους και να μετατρέψουν την εμπειρία σε εικόνες από τα σαλόνια, τα υπνοδωμάτια, τις κουζίνες τους.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να γίνουν μάρτυρες, ως ομάδα, στην ανταλλαγή ιστοριών και συζητήσεων (δεν θα κοινοποιηθούν εικόνες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου) για να εκτιμήσουν και να παρακολουθήσουν ποικίλες εμπειρίες σχετικές με τον πολιτισμό, τη γλώσσα, την κληρονομιά, τον τόπο, την ηλικία και μοναδικές τρέχουσες συνθήκες. Θα δοθεί χρόνος για διαφορετικές δημιουργικές προσκλήσεις υπό την καθοδήγηση και την υποστήριξη των εκπαιδευτών. Στο τέλος του εργαστηρίου, οι προσωπικές φωτογραφίες και οι σημαντικές ιστορίες / εκφράσεις των ανθρώπων θα διαμορφωθούν σε ένα συλλογικό έγγραφο και θα σταλούν σε όλους τους συμμετέχοντες .

Η συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτεί εμπειρία, εξειδίκευση ή ικανότητα και όλοι/όλες προσκαλούνται να συμμετέχουν στο πνεύμα της συμπερίληψης (περιλαμβάνοντας και τις πολλές και διαφορετικές ιδιότητες που μπορεί να έχουν, τα διαφορετικά «καπέλα» που φορούν).

Η Poh Lin Lee είναι κοινωνική λειτουργός με καταγωγή από τη Μαλαισία, την Κίνα και την Αυστραλία και χρησιμοποιεί μια στοχαστική, ενδιαφέρουσα και πολύπλευρη πρακτική, με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις της ως αφηγηματική θεραπεύτρια, συν-ερευνήτρια τραύματος, συγγραφέας, δασκάλα, πρωταγωνίστρια ταινιών και δημιουργική σύμβουλος.
narrativeimaginings.com

Η Grace Gelder είναι φωτογράφος, εκπαιδευτικός στον τομέα της τέχνης και υποψήφια διδάκτωρ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η προσωπική της δουλειά διερευνά θέματα που περιλαμβάνουν κληρονομιά, κρυμμένες ιστορίες και επιτελεστικότητα. Το έργο της διερευνά τη χρήση της φωτογραφίας σε ένα πλαίσιο τέχνης και υγείας, συνδυάζοντας συχνά τη φωτογραφία με άλλους κλάδους. Η πρακτική της Grace επιδιώκει συνεχώς να επαναπροσδιορίζει τον σχετικό χώρο μεταξύ της ίδιας ως φωτογράφου και εκείνων που βρίσκονται μπροστά από την κάμερα, επισημαίνοντας τους τρόπους με τους οποίους η διαδικασία επηρεάζει και διαμορφώνει όχι μόνο τις εικόνες που παράγονται, αλλά και την προσωπική σχέση των ανθρώπων με την εικόνα τους.
gracegelder.com

Αναγκαίος εξοπλισμός: Χαρτί, μολύβι και κάθε άλλο μέσο γραφής/ σχεδίασης, κάμερα ή τηλέφωνο με κάμερα.
Κατά τη διάρκεια του workshop οι συμμετέχοντες θα κληθούν να βγάλουν φωτογραφίες. Όποιος επιθυμεί, μετά τη λήξη του workshop, μπορεί να στείλει τις φωτογραφίες αυτές στις Poh και Grace, ώστε να τις συγκεντρώσουν σε ένα συλλογικό έργο.
Το σεμινάριο είναι διεθνές και θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα.
Θα διεξαχθεί μέσω web, το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, ώρες 16.00 έως 20.00.
Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Σε όλους/ες τους συμμετέχοντες/ουσες δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο, το κόστος και τους όρους συμμετοχής, καθώς και την αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ: narrativetherapy.gr/category/σεμινάρια/