Εντατικό σεμινάριο φωτογραφίας για προχωρημένους – Δημιουργία portfolio με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Εντατικό σεμινάριο φωτογραφίας για προχωρημένους – Δημιουργία portfolio με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Εντατικό Σεμινάριο Φωτογραφίας για Προχωρημένους (Αθήνα, Ιούνιος 2022)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΡΤΦΟΛΙΟ

Με τον Ανδρέα Κατσικούδη

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός παθιασμένου ερασιτέχνη, με χρόνια ενασχόλησης με τη φωτογραφία, είναι η δημιουργία ενός φακέλου. Καλύτερα, αρκετών φακέλων (πορτφόλιο) που θα περιέχουν με τη σωστή επεξεργασία και σειρά, τις καλύτερες φωτογραφίες του ανά θέμα.

Στο σεμινάριο αυτό θα διαλέξουμε μαζί τις καλύτερες φωτογραφίες μας. Θα συζητήσουμε και θα δούμε τρόπους επεξεργασίας σε σχέση με το θέμα, το ρόλο των τίτλων και των συνοδευτικών κειμένων, τρόπους προβολής της δουλειάς μας (έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά, κοινωνικά δίκτυα, διαγωνισμοί, φεστιβάλ φωτογραφίας και τέχνης, δωρεάν ή επί πληρωμή δημιουργία site κ.ά.) και πώς μπορούμε να έχουμε διαρκή εξέλιξη και έμπνευση.

Η προσέγγισή μας θα είναι εξατομικευμένη. Ο εισηγητής δεν επιθυμεί να δείξει στους συμμετέχοντες πώς να φωτογραφίζουν και γιατί, αλλά πώς αυτό που αγαπούν θα γίνει καλύτερο. Τα παραδείγματα που θα δείξει, οι φωτογράφοι που θα προτείνει και τα αισθητικά ρεύματα που εν συντομία θα παρουσιάσει θα είναι σε σχέση με τη δουλειά του κάθε φωτογράφου. Μια δουλειά πού μετά από την ανάλυση και τις προτάσεις αυτές θα γίνει πιο προσωπική, ουσιαστική και δημιουργική.

Ενδεικτικά θέματα που θα εξεταστούν (παράλληλα με την επιλογή και οργάνωση των καλύτερων φωτογραφιών των συμμετεχόντων):

  • Τι κάνει τη φωτογραφία τέχνη (π.χ. από σημαντικά αισθητικά ρεύματα του 21ου αιώνα)
  • Τεχνική και Τέχνη
  • Εξοπλισμός – επεξεργασία
  • Αντίγραφα ασφαλείας (back up)
  • Τρόποι οργάνωσης της δουλειάς μας
  • Οργάνωση έκθεσης – συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις
  • Διαγωνισμοί και φωτογραφικά περιοδικά
  • Διαδικτυακή παρουσίαση
  • Η χρήση μη φωτογραφικών μέσων για την προώθηση της δουλειά μας (μουσική, κείμενο κ.ά.)
  • Πηγές έμπνευσης και δημιουργικότητας

Στο τμήμα αυτό δεν διδάσκεται η τεχνική της φωτογραφίας – απευθύνεται σε έμπειρους ερασιτέχνες κι επαγγελματίες φωτογράφους που θέλουν να εξελιχθούν.

Κάθε εβδομάδα θα υπάρχει άσκηση για το σπίτι και υλικό για μελέτη. Οι καλύτερες φωτογραφίες  θα πάρουν μέρος στην ετήσια έκθεση των μαθητών μας. Θα γίνουν επίσης φωτοβόλτες στην Αθήνα (διαφορετικές ώρες από τα μαθήματα και η συμμετοχή είναι προαιρετική). 


Πληροφορίες

Κάθε Τετάρτη του Ιουνίου (σύνολο 5 Τετάρτες)

20:00 – 22:00

Cinemarian

60 ευρώ (πληρώνεται στο πρώτο μάθημα Τετάρτη 1 Ιουνίου)

Μικρό τμήμα  (κλείστε έγκαιρα θέση στο akatsikoudis@yahoo.com  γράφοντας όνομα και κινητό τηλέφωνο)

Σύντομο βιογραφικό του εισηγητή
Ο Ανδρέας Κατσικούδης έχει σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτ. Εκπ/σης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει επίσης φωτογραφία και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων  πάνω στον κινηματογράφο, την ιστορία της τέχνης και τη δημιουργικότητα. Ως σκηνοθέτης έχει γυρίσει 12 ταινίες μικρού μήκους που έχουν προβληθεί σχεδόν όλες σε φεστιβάλ. Το πρώτο του ντοκιμαντέρ «Γιατί Φωτογραφίζουμε» ολοκληρώθηκε το 2020,  είναι μεγάλου μήκους και προβλήθηκε σε 4 φεστιβάλ (ανάμεσά τους το Doc Fest, 2021). Τα δεύτερο ντοκιμαντέρ του «Μπανγκόκ» είναι μικρού μήκους και προβλήθηκε ως τώρα στο International Tourism Film Festival (Ν. Αφρική, 2021) και στο Πανόραμα Ταινιών Μικρού Μήκους (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, 2022). Διδάσκει φωτογραφία από το 2005, κινηματογράφο από το 2011 και ιστορία της τέχνης  από το 2020. Αυτή την περίοδο γυρίζει το τρίτο του ντοκιμαντέρ.

 

Ανδρέας Κατσικούδης (φωτ. Βασίλης Τσαντήλας)