Το Ταξίδι και η Φωτογραφία  /  Συζήτηση για την ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Το Ταξίδι και η Φωτογραφία / Συζήτηση για την ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στα πλαίσια της έκθεσης του Περικλή Μεράκου «Οι άλλοι» (55 μέρες στην Ινδία), το photologio διοργάνωσε μια συζήτηση για την ταξιδιωτική φωτογραφία.

Ο Thomas Fuller είπε πως “Όποιος ταξιδεύει πολύ, ξέρει πολλά’

Κι όπως θα έλεγε ο Μαρσέλ Προυστ «Ο προορισμός του καθενός δεν είναι ποτέ ένας τόπος, άλλα μια καινούρια οπτική των πραγμάτων».

Κάθε φωτογράφος και μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων.

Το ταξίδι και η φωτογραφία – Διάλεξη

Κλήθηκαν οι φωτογράφοι Μάρω Κουρή Περικλής Μεράκος και Μιχάλης Παππάς να καταθέσουν τις εμπειρίες τους, τις μικρές ιστορίες πίσω από τις φωτογραφίες τους.

Η ταξιδιωτική φωτογραφία είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της φωτογραφίας από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της τον 19ο αιώνα. Μερικοί από τους πρώτους επαγγελματίες που συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία είναι ο Francis Bedford, ο George Bridges, ο Maxime Du Camp.

Το ταξίδι και η φωτογραφία – Διάλεξη / Περικλής Μεράκος

Από τις πρώτες μέρες της φωτογραφίας, φωτογράφοι ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να καταγράψουν την καθημερινή ζωή, τον ανθρώπινο πολιτισμό, αλλά και τα θαύματα της φύσης.

Η ταξιδιωτική φωτογραφία δεν είναι ένα πολύ συγκεκριμένο «είδος».
Η ταξιδιωτική φωτογραφία μπορεί να εμπεριέχει μέσα της πολλά από τα υπόλοιπα είδη της φωτογραφίας. Πορτραίτο, ρεπορτάζ, φωτογραφία άγριας φύσης, αρχιτεκτονική φωτογραφία. Δηλ. πολλά είδη μπορούν να περιλαμβάνονται ανά περίπτωση στην ταξιδιωτική φωτογραφία, ανάλογα με το τι θέλει ο φωτογράφος να αναδείξει από έναν τόπο.

Το ταξίδι και η φωτογραφία – Διάλεξη

Όπως τόνισαν και οι τρεις φωτογράφοι ο ταξιδιώτης – φωτογράφος οφείλει ν’ αποφύγει να παίξει τον ρόλο εικονογράφου και θα πρέπει να εξελιχθεί σε πραγματικό δημιουργό που θα διηγηθεί μέσα από τις φωτογραφίες του την προσωπική του περιήγηση σ’ έναν τόπο.
Το ουσιαστικό σ’ αυτή την περίπτωση δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η ομορφιά ενός τόπου που αντικρίζει αλλά η δική του υποκειμενική αίσθηση γι’ αυτόν.

Ασφαλώς, μια πολύ προσωπική ματιά από ένα ταξίδι δεν σημαίνει ότι θα είναι εξ ορισμού ενδιαφέρουσα.

@Αθανασία Δαδάρου – Το ταξίδι και η φωτογραφία – Διάλεξη / Μάρω Κουρή

Είναι το στιλ του φωτογράφου που μετράει και όχι τα χιλιόμετρα που θα διανύσει και η αντοχή στις φυσικές δυσκολίες, που θα συναντήσει.

Ο ελεύθερος φωτογράφος – ταξιδιώτης ως καλλιτέχνης οφείλει να θέτει επίμονα ερωτήματα στον εαυτό του για τη σχέση του με το αποδομημένο τοπίο, για τις γραφικές εικόνες, για τους άλλους πολιτισμούς. Πρέπει να δίνει τη δική του προσωπική εκδοχή.

Το ταξίδι και η φωτογραφία – Διάλεξη

Στη διάρκεια της συζήτησης με τους τρεις φωτογράφους επισημάνθηκε πως το ταξίδι και η φωτογραφία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πρέπει να είναι στοχευμένο.

Απαιτείται προετοιμασία, σχεδιασμός: Το ταξίδι στην Ινδία του Περικλή Μεράκου σχεδιάστηκε επί δυο μήνες πριν αφού είχε μελετήσει τόπους και ομάδες, που ήθελε να φωτογραφήσει …. Τα ταξίδια του Μιχάλη Παππά έχοντας την ιδιαιτερότητα της χροιάς των θρησκευτικών δρώμενων σε χωριά της Ελλάδας σχεδιάζονται και αυτά με βάση τις θρησκευτικές γιορτές και τις κλιματικές συνθήκες.

Το ταξίδι και η φωτογραφία – Διάλεξη

Οι αντιξοότηες, οι δυσκολίες στις μετακινήσεις, στην πραγματική και ρεαλιστική καθημερινότητα ενός άλλου τόπου και δη ενός τριτοκοσμικού είναι πάντα τα εμπόδια που μπορεί κανείς να συναντήσει. Όπως τόνισε η Μάρω Κουρή, πρέπει να κερδίζεις την εμπιστοσύνη του άλλου, να είσαι φιλικός απέναντί του για να μπορείς να σηκώσεις τη μηχανή και να αφεθείς με τη καρδιά σου στη μαγεία που μπορεί να σου δώσουν οι άνθρωποι ενός τόπου και οι χώροι που ζουν.

Από την ίδια την φωτογράφο και coacher Μάρω Κουρή, δόθηκαν μικρά και ενδιαφέροντα tips, που μπορεί ένας φωτογράφος να χρησιμοποιεί έτσι ώστε απερίσπαστος να φωτογραφίζει και να παραμένει απερίσπαστος στο θέμα του. Επεσήμανε πολύ σωστά και τον χρόνο και τις ώρες φωτογράφισης και τόνισε πως κάθε τόπος έχει τις δικές του μικρές ιστορίες. Θέλει χρόνο, μελέτη για να αναδειχθούν θέματα που προκύπτουν κατά την επίσκεψή μας σε έναν άγνωστο τόπο.

Το ταξίδι και η φωτογραφία – Διάλεξη / Περικλής Μεράκος

Το φωτογραφικό ταξίδι είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία που ο καθένας την βιώνει διαφορετικά. Έτσι λοιπόν οι φωτογραφίες του ταξιδιώτη φωτογράφου οφείλουν να αντανακλούν αυτές τις διαφορές αίσθησης, αντίληψης, οπτικής. Τότε η φωτογραφία μεταμορφώνεται σε τέχνη…

Το photologio ευχαριστεί τους φωτογράφους Μάρω Κουρή, Περικλή Μεράκο και Μιχάλη Παππά, πο συνέβαλαν στα μέγιστα στην εξέλιξη μιας συζήτησης γύρω από την ταξιδιωτική της φωτογραφία (που το «ταξίδι» της κράτησε 2,5 ώρες)


Info:

Η έκθεση του Περικλή Μεράκου διαρκεί από 1.11- 10.11.2019 στην αίθουσα C-10 στο Athens Heart Εμπορικό Κέντρο 

Έκθεση φωτγοραφίας Περικλή Μεράκου

Έκθεση φωτγοραφίας Περικλή Μεράκου

Έκθεση φωτγοραφίας Περικλή Μεράκου