Τίνος είσαι; – ‘Εκθεση από την Art Traces

Τίνος είσαι; – ‘Εκθεση από την Art Traces

Το «Τίνος Είσαι;» αναφέρεται στον αυτοπροσδιορισμό της 3ης και 4ης γενιάς των ανθρώπων που δημιούργησαν και διαμόρφωσαν την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το πρόγραμμα ερευνά το πως μέσα από τις καθημερινές ιστορίες, τα ακούσματα και τις μνήμες των προγόνων τους οι νέοι της πόλης γνωρίζουν την ιστορία της πληθυσμιακής ή της εθνοτικής ομάδας στην οποία ανήκουν και στο πως διαμορφώνουν την ατομική και συλλογική τους ταυτότητα.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι νέοι της Αλεξανδρούπολης, οι απόγονοι των πρώτων κατοίκων και των προσφύγων που δημιουργήσαν την πόλη, μέσω της προσωπικής τους εμπλοκής, να γνωρίσουν τόσο τα κοινά όσο και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της ποικιλομορφίας των πολιτισμών που ενυπάρχουν στην πόλη την οποία ζουν. Στόχος μας είναι μέσω της αναβίωσης του πολιτισμικού παρελθόντος τους, να εμπλακούν προσωπικά με την έννοια της προσφυγιάς και να κατανοήσουν τις κοινές ιστορίες που ενώνουν όσους αναγκάζονται να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες λόγο της βίας, των συρράξεων και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Με τη χρήση της φωτογραφίας, των βίντεο – μαρτυριών, της μουσικής, και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιθυμούμε οι νέοι της πόλης να αναστοχαστούν επάνω στην έννοια της ταυτότητας, του προσφυγικού τραύματος και στη σημασία της διατήρησης της μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το «Τίνος Είσαι;» μελέτησε τις 12 κύριες εθνοπολιτισμικές ομάδες οι οποίες δημιούργησαν την Αλεξανδρούπολη και διαμόρφωσαν το πολιτισμό της, από το 1870 έως το 1945 περίπου.

Ένα μέλος της κάθε ομάδας μας αφηγήθηκε τις μνήμες που έχει από τους προγόνους του αλλά και ποιες ιστορίες και γεγονότα ήταν σημαντικά γι’ αυτό. Ο κοινός παρονομαστής των μαρτυριών ήταν ότι οι μνήμες πολλές φορές είναι επιλεκτικές και οι άνθρωποι θέλουν να θυμούνται την «ηρωική» πλευρά των προγόνων τους καθώς επίσης και η περηφάνια που νιώθουν για την καταγωγή τους. Αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει γιατί έχουμε άγνοια του διαφορετικού πολιτισμού που μπορεί να φέρει κάποιος συνάνθρωπός μας. Το πρότζεκτ είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Να δείξουμε ότι ο κάθε πολιτισμός του κάθε ανθρώπου είναι σημαντικός και είναι επιβεβλημένο να τον αποδεχτούμε, να τον σεβαστούμε και να τον διατηρήσουμε.

Φωτογραφήσαμε επίσης μέλη των εθνοπολιτισμικών κοινοτήτων με παραδοσιακά ρούχα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν οικογενειακά κειμήλια. Επίσης φωτογραφίσαμε τοπία του αστικού και αγροτικού ιστού της Αλεξανδρούπολης και τέλος συλλέξαμε αρχειακό υλικό (οικογενειακές φωτογραφίες και έγγραφα). Για το πρόγραμμα κινήσαμε ένα μεγάλο δίκτυο ανθρώπων, σε αυτό πήρανε μέρος εθελοντικά 70 άτομα και 11 σωμάτια και πολιτιστικοί σύλλογοι.

Art traces


Info:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΥΜΕΩΝ ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ
Φωτογραφία, Έρευνα, Οργάνωση Παραγωγής

ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΙΔΟΥ
Φωτογραφία, Επικοινωνία Έργου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Βίντεο, Μοντάζ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΛΚΑΒΟΥΚΗΣ
Ακαδημαϊκή Επίβλεψη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΥΠΙΑΔΗΣ
Μουσική

ΑΓΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Υλοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Με το παραχθέν υλικό, δημιουργήθηκε μια εικαστική έκθεση, που πραγματοποιείται στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από 19 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2022.