Ταξίδια – Περάσματα | Έκθεση φωτογραφίας της Θαλασσινής Δούμα και Κάλλης Μπέλλου

Ταξίδια – Περάσματα | Έκθεση φωτογραφίας της Θαλασσινής Δούμα και Κάλλης Μπέλλου

Θαλασσινή Δούμα, Dissolving Travellers / Journey in the labyrinth, 2017

Από τις απαρχές της ιστορίας, το ταξίδι είναι συνυφασμένο με την πορεία του ανθρώπου προς τη γνώση της φύσης, του «άλλου» και του εαυτού του. Στην τέχνη το ταξίδι εκφράζεται με τη μορφή εικόνων ή ήχων, που άλλοτε συνδέονται με γεωγραφικούς προσδιορισμούς και άλλοτε μας μεταφέρουν σε προσωπικούς, εσωτερικούς προορισμούς. Η φωτογραφία, αν και συνδεδεμένη στενά με την οπτική καταγραφή, μπορεί μέσα από την καλλιτεχνική ματιά του φωτογράφου να δημιουργήσει ενδιάμεσους χώρους, αρχικά μεταξύ του φωτογραφικού φακού και του φωτογραφικού θέματος, και στη συνέχεια ανάμεσα στο φωτογραφικό αποτέλεσμα και τον θεατή. Σε αυτούς τους ενδιάμεσους χώρους ανοίγονται περάσματα για τις διαδικασίες της έκφρασης, της συγκίνησης και της επικοινωνίας ανάμεσα στον φωτογράφο, το έργο και τον θεατή.

Για τη Θαλασσινή Δούμα και την Κάλλη Μπέλλου η φωτογραφία είναι πρωταρχικά ένα ταξίδι τόσο στον κόσμο που μας περιβάλλει όσο και στον κόσμο που δημιουργούμε μέσα μας. Η  Θαλασσινή Δούμα παρουσιάζει έργα μεγάλων διαστάσεων από τη σειρά Journey in the labyrinth. Πρόκειται για ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τρεις θεματικές ενότητες: «Move In»,από τα ιερά φαράγγια της Αριζόνα, όπου οι αυτόχθονες λατρεύουν μέχρι σήμερα τις γενεσιουργούς δυνάμεις της φύσης.«DissolvingTravellers»,από τα απειλούμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, παγόβουνα της Γροιλανδίας.«Lines»,από τις γεωμετρικές και εξορθολογιστικές δομές που αποτελούν το υπόβαθρο της εμβληματικής μεγαλούπολης του 20ου αιώνα, της Νέας Υόρκης.

Η Κάλλη Μπέλλου παρουσιάζει μια επιλογή έγχρωμων φωτογραφιών τυπωμένων σε μεγάλες διαστάσεις από τη σειρά Θιβέτ…μια ανάσα απ’ το Θεό. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το οδοιπορικό της ανάβασης και της περιήγησης της καλλιτέχνιδος σε πόλεις και τόπους ιδιαίτερου και υποβλητικού γεωφυσικού χαρακτήρα, σε υψόμετρο άνω των 4000 μ., αλλά και πολιτιστικής βαρύτητας, αφού για αιώνες φιλοξένησαν την έδρα ενός από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς ηγέτες της ανθρωπότητας, του Δαλάι Λάμα.

Οι δύο ταξιδιώτισσες φωτογράφοι της έκθεσης, έχοντας διανύσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, χιλιάδες χιλιόμετρα αναζητώντας και εξερευνώντας η καθεμιά με τη δική της προσωπική προσέγγιση το εξωτερικό και το εσωτερικό, το εφήμερο και το διαχρονικό, το φυσικό και το τεχνητό, το κοσμικό και το πνευματικό, έχουν χαράξει τις δικές τους φωτογραφικές διαδρομές. Περνώντας μέσα από αυτές, ο θεατής ίσως βρει κάποια σημεία αναφοράς και για τις δικές του αναζητήσεις.

Διονυσία Γιακουμή

Δρ Ιστορίας της τέχνης-Επιμελήτρια

Κάλλη Μπέλλου, Θιβέτ, μια ανάσα απο το Θεό, 2009


Journey in the Labyrinth / Ταξίδι στον Λαβύρινθο
Το Ταξίδι στον Λαβύρινθο αποτελείται από τρεις ενότητες ασπρόμαυρων φωτογραφιών: «Dissolving Travellers», «Move In» και «Lines». Η πρώτη ενότητα δημιουργήθηκε στη Γροιλανδία, η δεύτερη σε υπόγεια φαράγγια της Αριζόνα και η τρίτη στη Νέα Υόρκη.
Η τριλογία με τίτλο Journey in the Labyrinth είναι μια μακριά πορεία – μια διαδρομή για την κατανόηση της φύσης και του αστικού χώρου που συνδιαλέγονται μέσα από ένα σύστημα ανταποκρίσεων και συσχετισμών, όπου όλα συνδέονται μεταξύ τους, όσο και αν φαίνονται διαφορετικά ή απομονωμένα. Είναι ένα πολυεπίπεδο ταξίδι ανάμεσα σε έρημα τοπία της φύσης και κτήρια της μεγαλούπολης.
Όταν ξεκίνησα την προσωπική αυτή έρευνα δεν γνώριζα πού πραγματικά θα με οδηγούσε η αναζήτησή μου αυτή και ποια θα ήταν η σύνδεση των τόπων αυτών για μένα στον χωροχρόνο. Αυτό που τελικά με χαρά αποκόμισα ήταν η επιστροφή μου στις μυθικές ρίζες της Ελλάδας, το ταξίδι, και σ’ ένα άλλο κεντρικό σύμβολο που συνδέει το αρχαίο με το μοντέρνο και το παρόν, ξαναβρίσκοντας την ιδέα του
λαβυρίνθου στην πέτρα και στους ουρανοξύστες, στο νερό και στο κρύσταλλο, στην άμμο και στον πάγο, αποκαλύπτοντας τις μεταβαλλόμενες και αιώνια αναγεννημένες φόρμες.
Η δουλειά μου αυτή είναι μεταφορικά ένα ταξίδι ψυχής που ξαναβρίσκει τον Λαβύρινθό της, όπου Λαβύρινθος είναι η εσωτερική αναζήτηση, επαναγέννηση και επανασύνδεση… η επιστροφή στη μήτρα της Μητέρας Γης.

Θαλασσινή Δούμα


Θαλασσινή Δούμα, Move In JOURNEY IN THE LABYRINTH, 2017, φωτογραφία σε χαρτί fine art, 120×80 εκ, περιορισμένη έκδοση

Info:
Μουσείο Γουναρόπουλου
Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαρτίου – 7 Μαΐου 2022
Έναρξη έκθεσης: Τετάρτη 9 Μαρτίου, 12.00-20.00
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 9.00-16.00
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης θα παρουσιαστούν μία ξενάγηση και ομιλίες από τις καλλιτέχνιδες, καθώς και ένας κύκλος τεσσάρων διαλέξεων με τίτλο «Ταξίδια καλλιτεχνών» που θα αναδείξει τη σημασία που μπορεί να έχει το ταξίδι στη δημιουργική
πορεία ενός καλλιτέχνη (ακολουθούν αναλυτικό πρόγραμμα και όροι συμμετοχής).
Επιμέλεια: Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης-Επιμελήτρια, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Είσοδος ελεύθερη στην έκθεση και σε όλες τις εκδηλώσεις*
* Στους χώρους του μουσείου τηρούνται τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του
covid-19

Κάλλη Μπέλλου, Θιβέτ, μια ανάσα απο το Θεό, 2009

Παράλληλες εκδηλώσεις
«Ταξίδια καλλιτεχνών»
Κύκλος τεσσάρων διαλέξεων από τη Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης – Επιμελήτρια Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου
• «Grand tour: Καλλιτέχνες περιηγητές»
Σάββατο 12 Μαρτίου, 11:00-12:00
• «Gauguin: Ταξίδι στις νότιες θάλασσες και όχι μόνο»
Σάββατο 19 Μαρτίου, 11:00-12:00
• «Picasso: Ένα καθοριστικό ταξίδι στην Ολλανδία»
Σάββατο 9 Απριλίου, 11:00-12:00
• «Matisse: Moroccan blue. Η πνευματικότητα στη φύση»
Σάββατο 16 Απριλίου, 11:00-12:00
«Ταξίδια – Περάσματα» 
Ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης, Διονυσία Γιακουμή, και ομιλίες από τις καλλιτέχνιδες Θαλασσινή Δούμα και Κάλλη Μπέλλου
Σάββατο 2 Απριλίου, 11:00-12:30
Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις θα εφαρμόζονται τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210-7777601 (Τετάρτη-Παρασκευή, 10:00-14:00).
Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Θαλασσινή Δούμα, Lines / Journey in the labyrinth, 2017 

Κάλλη Μπέλλου, Θιβέτ, μια ανάσα απο το Θεό, 2009