Άρτεμις Πυρπύλη – ΝΕΤΤΕ | Παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου από την Stereosis

Άρτεμις Πυρπύλη – ΝΕΤΤΕ | Παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου από την Stereosis

Η Stereosis διοργανώνει την παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου ΝΕΤΤΕ της Αρτέμιδας Πυρπύλη (εκδόσεις punto e basta), την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, στις 19:00.

To NETTE είναι ένα βαθιά προσωπικό βιβλίο, ένα ταξίδι στο παρελθόν.
Το 2019, η Άρτεμις Πυρπύλη επισκέπτεται για πρώτη φορά το πατρικό σπίτι της γιαγιάς της, 7 χρόνια μετά τον θάνατό της. Ψάχνοντας στα δωμάτια, τα συρτάρια και τα κουτιά, ανακαλύπτει το νεαρό κορίτσι που ήταν στην δεκαετία του ’40 και το παρατσούκλι Nette που της είχαν δώσει. Η Nette ήταν χαρούμενη, κάπνιζε, έκανε γυμναστική και γελούσε με τις φίλες της.
Το έργο αυτό είναι σαν ένα φυτολόγιο, στο οποίο είναι καρφιτσωμένα τα όνειρα, η ξεγνοιασιά και η ελευθερία ολόκληρης της νιότης. Μια νιότη, εγκλωβισμένη σε κουτιά, σε ένα σπίτι γεμάτο αντικείμενα φορτωμένα με αμηχανία. Αντικείμενα γεμάτα αναμνήσεις για την ίδια, που συνεχίζουν τη «ζωή» τους παρά την απουσία της. Η Άρτεμις Πυρπύλη επανερμηνεύει αρχειακές φωτογραφίες, επανεξετάζει προσωπικά αντικείμενα, έρχεται πολύ κοντά τους και αποκαλύπτει υφές. Το NETTE είναι ένα διακριτικό και σιωπηλό βιβλίο, το οποίο όμως λέει πολλά.

Η Άρτεμις Πυρπύλη (1987) είναι ελληνογαλλίδα φωτογράφος.
Σπούδασε φωτογραφία στην Ελλάδα, στην συνέχεια στο Παρίσι και αφού εργάστηκε εκεί, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, το 2013. Η απτότητα και το χρώμα είναι τα κύρια αφηγηματικά στοιχεία στη φωτογραφία της και το φωτογραφικό βιβλίο έχει σημαντική θέση στη φωτογραφική της προσέγγιση. Ζει στη Θεσσαλονίκη όπου διδάσκει σημειολογία της φωτογραφίας και σύγχρονη φωτογραφία στο φωτογραφικό κέντρο Stereosis, καθώς και φωτογραφία σε έφηβους στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει πάνω σε προσωπικά πρότζεκτ. Το NETTE είναι το πρώτο της δημοσιευμένο φωτογραφικό βιβλίο.

Το NETTE είναι το 3ο βιβλίο των γαλλικών εκδόσεων punto e basta. Μετά το OLOP NORTIC et autres ginoteries και το RAIE BUS, στο NETTE η Άρτεμις Πυρπύλη εξερευνά το παρελθόν και ανασυνθέτει τα θραύσματα μιας ολόκληρης ζωής.
Η παρουσίαση θα γίνει με παρουσία της φωτογράφου και της εκδότριας. Το βιβλίο θα διατίθεται προς πώληση μετά την παρουσίαση.

artemispyrpilis.com
editions-puntoebasta.com

Είσοδος ελεύθερη, με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού 14 ημερών και άνω ή αρνητικού rapid test.
Απαραίτητη η μάσκα εντός του εκθεσιακού χώρου.