Μικρές Οδύσσειες 2021-22 | 34  καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη και το Αϊντχόφεν αφηγούνται τις προσωπικές τους Οδύσσειες

Μικρές Οδύσσειες 2021-22 | 34 καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη και το Αϊντχόφεν αφηγούνται τις προσωπικές τους Οδύσσειες

Ζούμε σε μια εποχή αλλαγών και μετακινήσεων πληθυσμών. Ταξίδια εκούσια και ακούσια. Με επιλογές καθοριστικές και ενίοτε μοιραίες. Ελέγχουμε εμείς την πορεία μας ή γινόμαστε έρμαια των εκάστοτε συνθηκών;

Οι «Μικρές Οδύσσειες», που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση, επικεντρώνονται στην προσωπική Οδύσσεια του κάθε ατόμου που παλεύει μέσα σε μια θάλασσα γεμάτη με παγκόσμια ευρωπαϊκά, εθνικά, περιφερειακά και τοπικά ρεύματα. Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει τη μοναδικότητα του μονοπατιού του καθενός μας, η χάραξη του οποίου επηρεάζεται και από την πολιτική της Ευρώπης. Η ελληνική κρίση και η αντανάκλασή της αποτυπώνεται στο έργο καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη και από το Αϊντχόφεν. H Ελλάδα λόγω μιας τρομερής οικονομικής κρίσης και μιας σκληρής ευρωπαϊκής πολιτικής σηκώνει ένα δυσβάσταχτο βάρος.

Στην έκθεση δόθηκε ο τίτλος «Μικρές Οδύσσειες», γιατί ο κάθε καλλιτέχνης αποδίδει την δική του εκδοχή με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Η ζωή είναι μια Οδύσσεια με διαρκείς αλλαγές, που μας φέρνουν μπροστά σε καταστάσεις γεμάτες προκλήσεις, όπου ο κάθε ένας από εμάς, για να επιβιώσει γίνεται Πολύτροπος.

Ο Όμηρος είναι η φωνή της Ευρώπης και αναφέρει τον “πολύτροπο Οδυσσέα”, “complicare”, όπως τον μεταφράζει η Έμιλι Γουίλσον. Πολύτροπος είναι αυτός που μηχανεύεται τρόπους επιβίωσης, παλεύοντας μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Έτσι και η έκθεση αναδεικνύει αυτές τις πολύτροπες εμπειρίες ελλήνων και ολλανδών καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές της φωτο-χαρακτικής και αφηγούνται μέσα από συμβολικές εικόνες τις “Μικρές Οδύσσειές” τους.

Το ταξίδι περιλαμβάνει το σημείο εκκίνησης, διάρκεια και προορισμό. Ο Καβάφης αναφέρει ότι καλύτερα το ταξίδι χρόνια να διαρκέσει. Ο στίχος χρησιμοποιείται για να καθορίσει το ταξίδι της ζωής. Η ίδια η πορεία της ζωής μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε τον ορισμό του ταξιδιού. Το ταξίδι ταυτίζεται με την Οδύσσεια, η οποία αποδεικνύεται τελικά σύντομη. Γρήγορα συνειδητοποιούμε ότι η ζωή είναι σύντομη και ότι από μόνη της είναι τραγική. Συνεχίζουμε να ζούμε και να ταξιδεύουμε. Και να δημιουργούμε και να χτίζουμε γέφυρες πολιτισμού, που βασίζονται σε κοινές αλλά και σε διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές και εμπειρίες.

Οι «Μικρές Οδύσσειες» παρουσιάζονται ταυτόχρονα ως ένα ταξίδι, αλλά και ως ένας τόπος συνάντησης δημιουργών. Οι καλλιτέχνες εκφράζουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και παράλληλα ταυτίζονται με τους θεατές. Εμπνέονται, προσεγγίζουν και ερμηνεύουν ελεύθερα το θέμα. Δεκαεπτά καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη και δεκαεπτά από το Αϊντχόφεν συνομιλούν στην Ολλανδία και στην Ελλάδα.

Οι «Μικρές Οδύσσειες» δημιουργούν σχήματα έκφρασης που ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα και στις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε τη μαγεία του ταξιδιού, την αφετηρία του, αλλά και το τέλος του.
Οι τεχνικές όπου καλούμαστε οι καλλιτέχνες να ερευνήσουμε είναι η φωτοχάραξη. Ο επισκέπτης θα δει όλα τα trends σύγχρονης φωτογραφίας, αλλά και χαρακτικής τέχνης. Θα μπορέσει επίσης να συμμετάσχει σε εργαστήρια και σεμινάρια φωτογραφίας και χαρακτικής στην Θεσσαλονίκη και στο Αϊντχόφεν.

Καλλιτέχνες και θεατές καλούμαστε να διερευνήσουμε διάφορα ερωτήματα: ποια είναι η φύση του φωτός και ποια τα μυστικά του; Το φως μας αποκαλύπτει την υλικότητά του; Ποιες μορφές παίρνει; Είμαστε και εμείς μέρος αυτών των μορφών; Σε βαθύτερο επίπεδο ο κόσμος μας αποτελείται από φως και ύλη, λέει ο Flusser. Στο μάτι μας εισρέει το φως και παράγει τις δικές του εικόνες. Το φως και η φωτογραφική τεχνική δημιουργούν αισθητικές συγκινήσεις. Η φωτογραφία τιθασεύει το φως, τη μεταβολή του, την ανακολουθία του. Οι εικόνες αλλάζουν και μετατρέπονται μέσα από την ψηφιακή φωτογραφία ξανά σε φιλμ, με μια μέθοδο η οποία εφαρμόζεται από παλιά.

Η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας μας έδωσε την ευκαιρία και τα σύγχρονα μέσα να επανεμφανίσουμε την εικόνα αλλά και να την επαναερμηνεύσουμε. Οι εικόνες αλλάζουν και παρουσιάζονται ως επίκαιρες, δίνοντας έμφαση στις απεριόριστες δυνατότητες εμφάνισης της φωτογραφίας και της σύγχρονης τεχνολογικά εξελιγμένης αντίληψης. Η φωτοχαρακτική διατηρεί τη διαμεσολάβηση της φωτογραφίας, παραπέμπει στην χάραξη μέσω του φωτός και στην εμβάπτιση στους πλούσιους τόνους. Η χάραξη του φωτός δημιουργεί πολλαπλά επίπεδα και προσφέρει διαφορετικές επιλογές της εικόνας.

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Ιωάννης Αναστασίου, Λάρα Βρεττού, Ελένη Γιανναδάκη, Νίκη Γρυλλάκη, Βασίλης Καρκατσέλης, Κώστας Κουμλής, Αργύρης Λιαπόπουλος, Ευθύμης Μουρατίδης, Αγγελική Μπρισνόβαλη, Ιωάννης Μπελημπασάκης, Στέλιος Ντέξης-Μυρτώ Βουνάτσου, Γιώργος Πάλλης, Στεφανία Πατρικίου, Μαρίνα Προβατίδου, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Σταμενίτης, Αναστασία Τσετουλίδου, Γιάννης Χολογγούνης, Roman Zouev

Participants artists:
Anouk Bax, Gery Bouw, Bart Elfrink, Caroline Koenders, Kees de kort, Esther Kokmeijer, Lizzeteh, Paul Legeland, Ioannis Monogyos, Jordie Rovers, Ingrid Simons, Mariëlle van den Bergh, Piet den Blanken, Bea van der Heijden, Helma Veugen, Rogier Walrecht, Marinos Tsagarakis

Small Odysseys / Μικρές Οδύσσειες
Van Abbe House, Eindhoven: 06 Νοεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου 2021
Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη: 11 Μαρτίου – 30 Απριλίου 2022
Οργάνωση: Rob Verhaar & Μαρίνα Προβατίδου
Επιμέλεια: Mαρίνα Προβατίδου 

Με την υποστήριξη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.