Show Us Your Collection: Έκθεση στο πλαίσιο του #DeathInAthens

Show Us Your Collection: Έκθεση στο πλαίσιο του #DeathInAthens

Πού πάνε οι εκθέσεις όταν πεθάνουν;

Εξαρτάται ποιον ρωτάς.

Κάποιοι λένε ότι υπάρχουν στο διηνεκές, σαν πλατωνική ιδέα, και ότι ουσιαστικά δεν πεθαίνουν αλλά μετενσαρκώνονται εσαεί. Άλλοι λένε ότι οι εκθέσεις εξαφανίζονται μόλις απεγκατασταθούν από τον χώρο που παρουσιάστηκαν, οπότε και παύουν να υπάρχουν μόλις τελειώσουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκθέσεις αφήνουν πίσω τους ίχνη του ότι υπήρξαν, χρήσιμα για να τις θυμόμαστε και να ανατρέχουμε σε αυτές. Υπάρχουν οι φωτογραφίες που τις αποτυπώνουν, οι δημοσιεύσεις τρίτων για αυτές, και φυσικά τα έντυπα που τις συνοδεύουν: κατάλογοι, φυλλάδια, αφίσες, μπροσούρες, όλα σε μια ατέλειωτη ποικιλία παραλλαγών. 

Ο κόσμος των εκδόσεων εκθέσεων αντικατοπτρίζει με ενδιαφέροντες τρόπους τις εκθέσεις τις ίδιες, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς την παρουσίασή τους. Από τα απλά “δελτία τύπου” τυπωμένα ασπρόμαυρα σε Α4 μέχρι χειροποίητα artist books και εκδόσεις ακριβών προδιαγραφών, οι εκδόσεις εκθέσεων κυκλοφορούν σε κάθε είδος και μορφή, υιοθετώντας αισθητικές τάσεις και ακολουθώντας τεχνικές παραγωγής που άλλοτε συμπληρώνουν οργανικά και άλλοτε δικαιολογούν αμήχανα την έκθεση στην οποία αναφέρονται. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός τους είναι να επικοινωνήσουν, να εξηγήσουν, να επεκτείνουν ή (στην καλύτερη των περιπτώσεων) να αποτελέσουν σημείο εισόδου του θεατή στα έργα που παρουσιάζουν και το σκεπτικό τους. Ευτυχώς για εμάς, δεν το πετυχαίνουν πάντα.

Η Athens Zine Bibliotheque και το und., στο πλαίσιο του Death in Athens Festival, παρουσιάζουν την Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, στις 6 μ.μ. – 11 μ.μ., μια έκθεση με καταλόγους εκθέσεων, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θυμηθούμε εκθέσεις που είδαμε ή να γνωρίσουμε εκθέσεις που δεν έχουμε δει μέσα από τα έντυπα που εκδόθηκαν για αυτές.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή από καταλόγους, βιβλία, αφίσες, φυλλάδια και άλλα τυπωμένα παραφερνάλια εκθέσεων που ανήκουν στη συλλογή του und. και τα οποία συλλέχθηκαν από διάφορες χώρες. Οι επισκέπτες της έκθεσης προσκαλούνται να δωρίσουν καταλόγους ή άλλα έντυπα εκθέσεων που έχουν συλλέξει οι ίδιοι, προς εμπλουτισμό της συλλογής του und. και τη διαφύλαξή τους ως μέρος της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα.


Where do exhibitions go when they die? Depends on who you ask. What is certain is that all that is left from an exhibition is often its printed paraphernalia: catalogues, brochures, pamphlets, postcards, flyers, posters. The Athens Zine Bibliotheque becomes a place to remember dead exhibitions through print, presenting a selection of publications from the collection of und., an Athens-based contemporary art publishing platform.


Η The Athens Zine Bibliotheque είναι μια βιβλιοθήκη για φανζίνς και μικρές ανεξάρτητες εκδόσεις, με έδρα την Αθήνα. Δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 από την ομάδα These Are A Few Of Our Favorite Things. Η βιβλιοθήκη αριθμεί περίπου 750 διαφορετικούς και ποικίλης θεματολογίας τίτλους από zines, αυτο-εκδόσεις και εκδόσεις από μικρούς ανεξάρτητους εκδότες (εικονογράφησης, πολιτικά, μουσικά, γραφιστικά, καλλιτεχνικά κ.ά.) από όλον τον κόσμο, καθώς και περίπου 150 σχετικά περιοδικά και βιβλία. Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει και να διαβάσει τη συλλογή (τα zines δεν δανείζονται) στο ωράριο λειτουργίας για το κοινό, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες (εργαστήρια για fanzines, ομιλίες, παρουσιάσεις κτλ), ή/και να προσθέσει/αποστείλει το zine του στη συλλογή.

https://theathenszinebibliotheque.gr/

Οι These are a Few of our Favorite Things είναι οι Παναγιώτα Θεοφιλάτου, αρχιτέκτονας και Τάσος Παπαϊωάννου, γραφίστας.
https://theseareafewofourfavoritethings.gr/

Το Und. Athens (ουντ) είναι μια εκδοτική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης με έδρα την Αθήνα. Μέσα από εκδόσεις, εκθέσεις, ενημέρωση και συνεργασίες, στόχο έχει την ανάδειξη, καταγραφή και ανάπτυξη της μη-προβεβλημένης σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της. Το und. εκδίδει το διαδικτυακό περιοδικο und-athens.com, τους οδηγούς τέχνης und. Athens, ένα newsletter και καταλόγους εκθέσεων. Από την ίδρυσή του το 2017 έχει πραγματοποιήσει πέντε εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε art fairs στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει στηρίξει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Αθήνα με χορηγίες επικοινωνίας. Ιδρυτής και αρχισυντάκτης του und. είναι ο Κύπριος αρθρογράφος, κριτικός τέχνης και συνθέτης Κυριάκος Σπύρου.

http://und-athens.com/

www.athensartcore.com 

#DeathInAthens

https://www.facebook.com/events/514761212789732/?event_time_id=514761222789731