
Ο φωτογράφος Ορέστης Σεφέρογλου στην κεντρική έκθεση του European Cultural Center της 58ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του VICE :https://www.vice.com/gr/article/d3nz4j/o-ellhnas-fwtografos-poy-epilex8hke-sthn-mpienale-benetias
Ο 29χρονος φωτογράφος Ορέστης Σεφέρογλου δέχτηκε την πρόσκληση για συμμετοχή στην κεντρική έκθεση του European Cultural Center στο πλαίσιο της 58ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας.
Μία πολύ σημαντική διάκριση προσθέτει στο βιογραφικό του ο ταλαντούχος φωτογράφος και συνεργάτης του VICE, Ορέστης Σεφέρογλου, ο οποίος επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη φετινή Μπιενάλε Βενετίας. Ο 29χρονος φωτογράφος δέχτηκε την πρόσκληση για συμμετοχή στην κεντρική έκθεση του European Cultural Center, στo πλαίσιo της 58ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας και τον Μάιο θα βρεθεί στην κορυφαία καλλιτεχνική διοργάνωση, με το πρότζεκτ του για την Ντόχα.
«Στην έκθεση θα συμμετέχω με ένα μέρος της δουλειάς μου, Uniformity. Στις αρχές του 2015 βρέθηκα για δέκα ημέρες στην Ντόχα του Κατάρ. Το διαμέρισμα που ζούσα ήταν στον δέκατο όροφο ενός ουρανοξύστη, στη νεόδμητη περιοχή του West Bay. Θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές περιοχές της πόλης και είναι από τις πιο πρόσφατες που έχουν χτιστεί. Αυτό το πρότζεκτ προέκυψε ως αποτέλεσμα απλής περιέργειας. Ήταν η πρώτη φορά που θα μπορούσα να περάσω πολύ χρόνο σε ένα ψηλό κτίριο με θέα στον περιβάλλοντα χώρο χωρίς κανένα εμπόδιο», λέει ο Ορέστης και προσθέτει: «Η πόλη, όπως φαίνεται από αυτά τα κτίρια, χάνει τις μικρές λεπτομέρειές της όσο ανεβαίνεις ψηλότερα. Η μεταμόρφωση της ερήμου σε σύγχρονη πόλη ήταν εμφανής όπου και αν κοιτούσα. Η έρημος μετατρεπόταν σε μια σύγχρονη πόλη με μια εκθετική αύξηση. Παραμένει ένα νέο μεταμορφωμένο τμήμα της ερήμου που εξακολουθεί να διατηρεί την ομοιομορφία του. Μια τεχνητή όαση».
H έκθεση Personal Structures στην οποία θα εκτεθούν τα έργα του Ορέστη Σεφέρογλου είναι μια διεθνής έκθεση που φιλοξενείται σε δυο κεντρικά κτίρια της πόλης, το Palazzo Bembo και το Palazzo Mora καθώς και στο πολύ γνωστό κήπο Marinaressa: «Στην έκθεση παρουσιάζεται ένας μεγάλος συνδυασμός διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών και καλλιτεχνών των οποίων τα έργα είναι λιγότερο γνωστά. Ουσιαστικά, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι είναι η σύγχρονη τέχνη σήμερα. Με άλλα λόγια είναι ένας διάλογος μεταξύ καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο πάνω σε τρεις φιλοσοφικούς άξονες: τον χρόνο, το χώρο και την ύπαρξη», σημειώνει ο φωτογράφος.
Για τον Ορέστη Σεφέρογλου αυτή δεν είναι η πρώτη του διεθνής διάκριση. Το 2014 είχε επιλεγεί στο International Masterclass by VII Photo Agency στο Μιλάνο, ενώ το 2016 ήταν υποψήφιος για το World Press Photo Joop Swart Masterclass. Στις διεθνείς συνεργασίες του μετρά δημοσιεύσεις σε Μέσα ενημέρωσης όπως Financial Times, MONOCLE, Die Welt BLAU Magazin, enorm magazin, WOZ, και εκθέσεις των φωτογραφιών του σε μέρη όπως Docfield Barcelona, Menontrenuno Sardinia, Festival Territoires en Images Paris, The Hunt Museum, LSE, King’s College London, Cambridge University CRASSH. Όπως σχολιάζει ο ίδιος, «η σύγχρονη φωτογραφία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προς τα μπροστά. Νιώθω πολύ χαρούμενος που είμαι σε μια γενιά Ελλήνων φωτογράφων που ανοίγουν το μέσο της φωτογραφίας σε νέους ορίζοντες, πειραματίζονται και τολμούν να ξεφύγουν από τα κλασικά του όρια. Υπάρχει ένας οργασμός δημιουργίας στους φωτογράφους στην Ελλάδα σήμερα. Η ανταμοιβή όλου αυτού είναι οι συχνές διακρίσεις στο εξωτερικό. Κάθε νέο πρότζεκτ που δημιουργείται και διακρίνεται μας ωθεί όλους στο να διευρύνουμε τον τρόπο που φωτογραφίζουμε και βλέπουμε την έννοια της εικόνας στη σύγχρονη φωτογραφία. Ταυτόχρονα όμως ο ρόλος του φωτογράφου ως επαγγελματία απαξιώνεται κάθε μέρα. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι φωτογράφοι αντιμετωπίζονται από με τον αντίστοιχο σεβασμό των συναδέλφων τους στο εξωτερικό. Ιδίως στον χώρο των ΜΜΕ. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το πόσο και αλλά και το πώς αμείβονται».
Όσο για τα πλάνα του για το μέλλον; Όπως αποκαλύπτει ο Ορέστης, «Τα τελευταία χρόνια δουλεύω πάνω σε μια νέα ιδέα που σχετίζεται με τις περιαστικές περιοχές της Αττικής. Κομμάτι αυτής της ιδέας είναι και το project “The Red Island” που δουλεύω αυτόν τον καιρό. Αφορά την περιοχή της Κωπαΐδας, λίγο έξω από την Θήβα. Εκεί υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά και ανοιχτά μεταλλεία της νοτίου Ελλάδας και ταυτόχρονα ένα βασικό δείγμα βιομηχανικής οικιστικής ανάπτυξης των δεκαετιών 60-70, του γνωστού και ως “Ελληνικό Οικονομικό Θαύμα”. Με ενδιαφέρει το πως είναι αυτές οι περιοχές τώρα, 10 χρόνια μετά το σύγχρονο ελληνικό “great depression’ και ταυτόχρονα το πως επηρεάζονται από μια τέτοια βαριά βιομηχανική δραστηριότητα».
*Η παρουσία του Ορέστη Σεφέρογλου γίνεται με τη στήριξη της HumanRights360. Η έκθεση διαρκεί από τις 11 Μαίου έως τις 24 Νοεμβρίου.