
IANOS | Παρουσίαση του λευκώματος «Ατελιέ καλλιτεχνών, χάος και έμπνευση» της Λίλης Τσίγκου
Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου , στις 17.00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Πατάκη , διοργανώνουν παρουσίαση του λευκώματος της Λίλης Τσίγκου με τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών, χάος και έμπνευση»
Στο νέο της φωτογραφικό λεύκωμα, Ατελιέ καλλιτεχνών, χάος και έμπνευση (Artist Studios, Chaos and Inspiration), η Λίλη Τσίγκου μας προσκαλεί σε μια μοναδική οπτική ξενάγηση στα εργαστήρια έντεκα καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών. Μέσα από τον φακό της, αποτυπώνεται η ακατέργαστη, συχνά χαοτική ομορφιά αυτών των δημιουργικών χώρων, αναδεικνύοντας τη βαθιά σχέση του κάθε καλλιτέχνη με το περιβάλλον του και το μαγικό μονοπάτι της δημιουργίας.
Η επιλογή των καλλιτεχνών βασίστηκε στις μακροχρόνιες προσωπικές σχέσεις της Τσίγκου με τους ίδιους, κάτι που της επέτρεψε την είσοδο σε χώρους συνήθως απροσπέλαστους στο ευρύ κοινό. Κάθε εργαστήριο αποτελεί έναν ξεχωριστό μικρόκοσμο, γεμάτο με τυχαίες λεπτομέρειες και ίχνη έμπνευσης, τα οποία περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να αποτυπωθούν. Οι φωτογραφίες της Τσίγκου εστιάζουν σε αυτά τα στοιχεία, αναδεικνύοντας την απρόβλεπτη γοητεία και την αθέατη δημιουργική διαδικασία του κάθε καλλιτέχνη.
Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης εισαγωγή από τον καθηγητή James Hall, διακεκριμένο ερευνητή της ιστορίας των καλλιτεχνικών ατελιέ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και ένα testimonial του φωτογράφου Τάσου Βρεττού προς τη Λίλη Τσίγκου. Η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη και ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης προσφέρουν μοναδικές προσεγγίσεις για τη σχέση φωτογραφίας και ζωγραφικής, ενώ ο καλλιτέχνης Γιώργος Ρόρρης παραχωρεί μια ιδιαίτερη συνέντευξη για την καλλιτεχνική του πορεία. Ο γιατρός και γνώστης θεμάτων τέχνης σπάνιας εμβέλειας Νίκος Παΐσιος περιγράφει κάθε ατελιέ, προσθέτοντας βάθος στην οπτική αυτή περιήγηση, ενώ το λεύκωμα περιέχει και κείμενα της ίδιας της Τσίγκου.
Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στο λεύκωμα είναι οι: Μιχάλης Μαδένης, Κυριάκος Ρόκος, Στέφανος Δασκαλάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Βασίλης Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης, Βάσος Καπάνταης, Τίμος Μπατινάκης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Πέτρος Καραβέβας και Ρουμπίνα Σαρελάκου.
Ομιλητές στην εκδήλωση για το λεύκωμα:
Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης
Ανδρέας Κούρκουλας, αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ
Στέφανος Δασκαλάκης, ζωγράφος
Γιώργος Ρόρρης, ζωγράφος
Λίλη Τσίγκου, αρχιτέκτων
Συντονίζει η Μαίρη Αδαμοπούλου, δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube του ΙΑΝΟΥ.
Info:
Η Αγγελική Τσίγκου, γεννημένη στην Αθήνα το 1957, σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Σχολή Victor Horta στις Βρυξέλλες και εργάστηκε στην Τεχνική Διεύθυνση της Εθνικής Τράπεζας. Εξειδικεύτηκε σε έργα αποκατάστασης και ανακατασκευής παραδοσιακών και κλασικών κτιρίων, αξιοποιώντας επαγγελματική φωτογραφία για την ολοκλήρωση των μελετών της. Παράλληλα, διατηρούσε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο, ολοκληρώνοντας πολυάριθμα έργα στον ιδιωτικό τομέα.
Με 50 χρόνια εμπειρίας ως αυτοδίδακτη φωτογράφος, αντλεί έμπνευση από την τέχνη, τους πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης, καθώς και από την ανθρώπινη κατάσταση. Επίσης, μελετά ιστορία πολιτισμών και τέχνης και ασχολείται με την τέχνη της κοσμηματοποιίας, ακολουθώντας επί δεκατρία χρόνια τη διδασκαλία του ζωγράφου-κοσμηματοποιού Δημήτρη Νικολαΐδη.
Αναζητά πάντα το βαθύτερο νόημα πέρα από το εφήμερο και βλέπει τον κόσμο μέσα από τον φακό της κάμεράς της.
Ιστοσελίδα: www.lilytsingos.com