Η Φωνή της Σιωπής | έκθεση φωτογραφίας του Θάνου Τσάκαλου

Η Φωνή της Σιωπής | έκθεση φωτογραφίας του Θάνου Τσάκαλου

Ο Σύλλογος των Απανταχού Αμφισσέων “Τα Σάλωνα”, έχοντας ανακηρύξει το 2023 έτος “Ελιάς Αμφίσσης”, συνεχίζει τις δράσεις του και, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς (26/11/2023), διοργανώνει την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Θάνου Γ. Τσάκαλου, “Η Φωνή της Σιωπής”. Ένα εικαστικό αποτύπωμα του ελαιώνα, μετά την καταστροφική φωτιά του 2022.

Θάνος Τσάκαλος

Από μια σπίθα ξεκίνησε, εξάλλου όλα έτσι δεν ξεκινούν; Από μια σπίθα που ξαφνικά γιγαντώνεται και γίνεται φλόγα πύρινη κι αδάμαστη που καίει τα πάντα στο πέρασμά της και μετά… στάχτη.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Λίγα χρόνια πριν, πάλι από μια σπίθα ξεκίνησε το κακό και χάθηκαν χιλιάδες από εμάς, δένδρα πανάρχαια του ελαιώνα. Χάθηκε κι ο μόχθος τόσων γενιών που μας μεγάλωσαν και γεύτηκαν τα οφέλη των καρπών μας, πάει κι αυτός.

Εκείνες τις μέρες του Ιούλη δεν θέλω να τις θυμάμαι, τις έχω θάψει βαθιά μέσα μου. Θέλω, προσπερνώντας την ανείπωτη θλίψη, να βρούμε τρόπο να επουλωθούν τα τραύματά μας, και κάνοντας έναν απολογισμό σε κάθε γειτονιά, να δούμε τι πραγματικά σώθηκε και πώς θα πορευτούμε στο μέλλον.

Έτσι αρχίσαμε τις κουβέντες, αυτές που ήταν κοντά σε δρόμους μάς μήνησαν ότι ήρθαν, λέει, οι θεσμοί και άρχισαν να μετράνε τα κουφάρια μας –γιατί μόνο έτσι μας μετράνε-, μάλλον ήταν οι ίδιοι που πριν από χρόνια είχαν υποσχεθεί προστασία.

Η γη ξερή, σκασμένη, αποκαΐδια παντού, ένα βήμα έκανες και γιόμιζες στάχτες, οι καμένες μας σάρκες σιγοκαίανε μερόνυχτα μετά. Τα πατήματα των ανθρώπων που τόσα χρόνια ήταν δίπλα μας, δύσκολα κι αυτά, μέσα σε τέτοιο πόνο που προκάλεσε η σπίθα, έκλαιγαν κι αυτοί μαζί μας, για αυτούς, για τους προγόνους, για εμάς, τόσο βιός που χάθηκε….

Εμείς εκεί στοιχειώναμε, απ’ τον παράδεισο στην κόλαση,  ριζωμένες στην καμένη γη, συνεχίζαμε τον θρήνο. Εν τω μεταξύ, οι μέρες περνούσαν, οι επισκέψεις αραίωναν, συζητήσεις και προτάσεις για το μέλλον μας γίνονταν πολλές κι έφταναν σαν ακατάληπτοι ψίθυροι απ’ την πόλη μέχρις εδώ.

Και μια μέρα είδαμε έναν περιπατητή, που μας ζήτησε ευγενικά να μας φωτογραφήσει, και ίσως είναι η ευκαιρία μας, να μας δουν και αυτοί που μας προσπερνούν… 

Θάνος Τσάκαλος

Θάνος Τσάκαλος

Κορμοί πανάρχαιοι!

Ρίζες, που τις  αγάπησε παράφορα το στεγνό χώμα της Φωκικής γης, τους πρόσφερε δύναμη, ορμή, χυμούς, χρώματα, αρώματα, γεύσεις και καρπούς που με την σειρά τους δώριζαν απλόχερα ζωή σε πολλές γενιές δικές μας, εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Συστάδες χιλιάδων λιόδεντρων

Ένα λαμπύρισμα φύλλων μοναδικό, που έστελνε κύματα γκρίζου & πράσινου στο φως του ήλιου,  για πόσες χιλιάδες χρόνια άραγε;

Μέχρι που ήρθε η Σπίθα.

Καμένα λιόδεντρα…απομεινάρια ιερών κορμών!

Βουβαμάρα στον Ελαιώνα

Ο Σύλλογός μας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανακηρύξει το 2023 ως έτος «Ελιάς Άμφίσσης» και οργάνωσε μια σειρά δράσεων που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της χρονιάς και συνεχίζουν ως το τέλος της. Σήμερα, στεκόμαστε  στη Παγκόσμια ημέρα της Ελιάς (World Olive Tree Day), που από το 2019 καθιερώθηκε να γιορτάζεται την 26 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της UNESCO.

Και από τον Ελαιώνα ήρθε ένα αεράκι και έφερε τούτη την έκθεση φωτογραφίας, με την διαπεραστική ματιά του Θάνου, όχι για γιορτή, αλλά για να ακουστεί η κραυγή! Κραυγή αγωνίας για να εκτιμήσουμε τη ΖΩΗ τόσων εκατοντάδων χρόνων, που χάσαμε, να γίνουν όσα πρέπει για να μη χάνεται έτσι η ΖΩΗ, η ΖΩΗ ΜΑΣ!

Από το  Δ.Σ του Συλλόγου των Απανταχού Αμφισσέων «ΤΑ ΣΑΛΩΝΑ»

 

Θάνος Τσάκαλος


Info:
Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας
Εγκαίνια Έκθεσης : Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023,  19:30 *
Διάρκεια έκθεσης :  26 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας :  Καθημερινά 10:00 – 13.30 & 18:00 – 21:00
Είσοδος ελεύθερη
_______
(*) Έναρξη με κείμενο Μαριαλένας Μαμαρέλη και Μουσική Δημήτρη Καρατζά.

Την έκθεση υποστηρίζουν: Ο Δήμος Δελφών, Το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας , η Φωτογραφική Λέσχη Λειβαδιάς και η Ομάδα ΤέχνηΌντως 

Bio
Ο Θάνος Γ. Τσάκαλος γεννήθηκε στους Δελφούς. Σπούδασε ηλεκτρονικά, πληροφορική και προγραμματισμό κι εργάστηκε σε μεγάλες εταιρίες πληροφορικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτοδίδακτος φωτογράφος, ξεκίνησε από το κλασικό ασπρόμαυρο φιλμ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεωρίας εικαστικών τεχνών & φωτογραφίας, οπτικής αντίληψης, σύνθεσης και  αφήγησης της εικόνας. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει βραβευθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Φωτογραφίες του έχουν ντύσει τα εξώφυλλα τριών λογοτεχνικών βιβλίων (Εκδόσεις 24 Γράμματα) και έχουν χρησιμοποιηθεί σε διαφημίσεις.

Θάνος Τσάκαλος

Θάνος Τσάκαλος