Γιάννης Ρουσάκης: “LIVE LIKE THIS” | Έκθεση ψηφιακού κολάζ

Γιάννης Ρουσάκης: “LIVE LIKE THIS” | Έκθεση ψηφιακού κολάζ

Γιάννης Ρουσάκης: “LIVE LIKE THIS”

Έκθεση ψηφιακού κολάζ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ MACART 16/4/2022

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2022, μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού και πολιτιστικής στέρησης, ο Πολιτιστικός χώρος Macart, ανοίγει ξανά τις πόρτες του για το φιλότεχνο κοινό, με την έκθεση του Γιάννη Ρουσάκη”LIVE LIKE THIS”.

Ο Γιάννης Ρουσάκης είναι φωτογράφος και δημιουργός κολάζ. Ζει και εργάζεται στο εξωτερικό εδώ και 16 χρόνια και έχει παρουσιάσει δουλειές του σε προσωπικές και συλλογικές εκθέσεις στο Λονδίνο, τη Γλασκώβη, τη Βουδαπέστη, την Αθήνα, το Τόκιο, το Ντουμπάϊ και το Άμπου Ντάμπι.

Αγόρασε την πρώτη του κάμερα Zenith σε μια υπαίθρια αγορά στην Αθήνα, τη δεκαετία του ’80 σε ηλικία 15 ετών. Σπούδασε θεωρητική φυσική και μηχανικός τηλεπικοινωνιών και στη συνέχεια εργάστηκε σε μεγάλα τεχνολογικά έργα για μια δεκαετία. Το 2010 άφησε τα πάντα πίσω του και άρχισε να εργάζεται ως visualartist, επιλέγοντας τη φωτογραφία ως βασικό μέσο.

Γιάννης Ρουσάκης

Στη σειρά κολάζ “LIVE LIKE THIS”, ο Γιάννης ανακυκλώνει οπτικό υλικό με ψηφιακή επεξεργασία και χτίζει με ανατρεπτική διάθεση έναν οπερατικό υπερρεαλιστικό κόσμο αντιμέτωπο με γκρεμισμένες συλλογικές αυταπάτες δεκαετιών. Δημιουργεί εύθραυστους χαρακτήρες στην μέση αυτής της τραγικής κωμωδίας, χαρακτήρες που θρηνούν βουβά τις βεβαιότητες που αφήνουν πίσω, ανακαλύπτουν με δέος τη θέση τους σε μια πραγματικότητα που τους ξεπερνά και στέκονται σαστισμένοι στην πόρτα του εικοστού πρώτου αιώνα, μπροστά σ’ ένα μέλλον που ορμά με φόρα κατά πάνω τους.

Βλέπει την ανθρώπινη εμπειρία ως τραγική κωμωδία. «Παίρνουμε τον εαυτό μας και τις πεποιθήσεις μας πολύ στα σοβαρά», λέει, «έχουμε αυτή την απελπισμένη ανάγκη να επιβάλουμε τεράστιες αφηγήσεις για να καλύψουμε τον υπαρξιακό μας φόβο και την αδυναμία μας. Τα αποτελέσματα είναι συχνά φρικτά και οι ηθικές δικαιολογίες που βρίσκουμε για την παραληρηματική μανιακή συμπεριφορά μας κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας μας είναι ξεκαρδιστικές».

Με την δουλειά του, επιχειρεί να δείξει πόσο ευάλωτοι και χαμένοι είμαστε όλοι πίσω από την αυτόματη κοινωνική μας στάση και την θεατρική παράσταση βεβαιότητας που δίνουμε καθημερινά. Μέσα από το έργο του μιλά για την εύθραυστη φύση της πραγματικότητάς μας και προβάλλει μια επείγουσα ανάγκη για περισσότερη ενσυναίσθηση, σύνδεση και προσωπική σαφήνεια.

Γιάννης Ρουσάκης

Η έκθεση συνοδεύεται από τη συλλεκτική έκδοση ενός αριθμημένου βιβλίου, που θα συμπεριλαμβάνει τα 60 έργα που θα εκτεθούν. Το βιβλίο προλογίζει ο γνωστός συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος και επιμελήθηκε ο καλλιτέχνης και η δημιουργική ομάδα της Macart.

Στην δραστηριότητα αυτή είναι αρωγοί μορφωτικά και πολιστιστικά ιδρύματα, με προγραμματισμένα workshops πάνω στις τεχνικές του καλλιτέχνη.


Info:

Ο χώρος λειτουργεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά του covid-19 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εγκαίνια Σάββατο 16 Απριλίου 2022, 11:00 έως 19:00

Διάρκεια έκθεσης 16/4 – 28/5/2022

Πολιτιστικός Χώρος Macart: Λένορμαν 244, 10443 Αθήνα, τ. 210 5132322

Σχετικά με τον Πολιτιστικό Χώρο Macart

Πριν από περίπου 8 χρόνια, η αγάπη των ιδιοκτητών της Macart για την τέχνη «γέννησε» τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πολιτιστικό Χώρο της εταιρείας, στον οποίο σε τακτά χρονικά διαστήματα έχουν διοργανωθεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα εγκαίνια του ειδικά διαμορφωμένου πολυχώρου επί της οδού Λένορμαν 244, έγιναν τον Οκτώβριο του 2014 με μία έκθεση που φιλοξένησε έργα 21 διακεκριμένων σύγχρονων ζωγράφων από την συλλογή της εταιρείας. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν αρκετά εικαστικά events πολλά από τα οποία υπό την αιγίδα Πανεπιστημίων, Πρεσβειών και γνωστών Ιδρυμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκθέσεις φωτογραφίας («Ενδιάμεσοι χώροι», «Noise», «Μουσικές Σκηνές», «Το Κλεινόν Άστυ»), εκθέσεις με ψηφιακά τυπώματα fineart που έφεραν την υπογραφή σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών («Art in multiples», «Aποτυπώματα»), η έκθεση «Allegories&Muses» του designerPeterBoyadjieff και της ζωγράφου DanielaZekina, φιλανθρωπικά bazaar(t) προκειμένου να ενισχυθεί το έργο διεθνών ΜΚΟ, καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις («PointZero»), που κάθε φορά τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης και επισκεψιμότητας από καλλιτέχνες, διευθυντές Μουσείων και Πινακοθηκών, ιδιοκτήτες γνωστών γκαλερί, κριτικούς και ιστορικούς τέχνης, συλλέκτες, δημοσιογράφους και φυσικά φιλότεχνους.

Τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας και της πολιτιστικής στέρησης, ο χώρος, τον Ιούνιο του 2021, φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία ένα pop-upevent του γνωστού ζωγράφου Νίκου Κυριακόπουλου. Μία τριήμερη γαργαλιστική, ερωτική πανδαισία, αφιερωμένη στον Toulouse-Lautrecκαι στην ανθρώπινη επαφή που μας έκανε να ξανανιώσουμε ζωντανοί.