Φωτογραφικό Οδοιπορικό στον Τύρναβο: Στους Ρυθμούς των Καζαναριών | Σχολή φωτογραφικών σπουδών Όραμα

Φωτογραφικό Οδοιπορικό στον Τύρναβο: Στους Ρυθμούς των Καζαναριών | Σχολή φωτογραφικών σπουδών Όραμα

Εισηγήτρια: Μάρω Κουρή

Το τσίπουρο και ο Τύρναβος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες λέξεις στην ελληνική λαϊκή παράδοση. Το απόσταγμα και η θεσσαλική πόλη συνδέονται από τα αρχαία χρόνια και αλληλοσχετίζονται με τα ήθη και έθιμα της περιοχής. Από τον Οκτώβρη και για δύο μήνες, τα καζάνια στα παραδοσιακά αποστακτήρια βράζουν ασταμάτητα μέρα νύχτα, αλλάζοντας χέρια από παραγωγό σε παραγωγό. Την περίοδο της απόσταξης όλα κινούνται στους ρυθμούς των «καζαναριών» και της τέχνης του τσίπουρου, με το μεθυστικό του άρωμα να πλανιέται πάνω από τον Τύρναβο. Nτόπιοι και επισκέπτες γίνονται μια μεγάλη παρέα και τα Σαββατόβραδα γλεντούν πίνοντας το νέο τσίπουρο που ρέει άφθονο.

Σε αυτό το οδοιπορικό, οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίσουν τον «Τυρναβίτικο» τρόπο ζωής, τους ανθρώπους και τις παραδόσεις τους, κατά την διαδικασία της παραγωγής του τσίπουρου, κάτω από την καθοδήγηση της φωτορεπόρτερ και οινολόγου Μάρως Κουρή.

Η πρώτη μέρα του εργαστηρίου αφιερώνεται στην παρουσίαση δουλειάς και αντίστοιχων αναθέσεων της εισηγήτριας που σκοπό έχουν να εμπνεύσουν τους μαθητές να αναπτύξουν φωτογραφικά την θεματολογία τους. Τις επόμενες μέρες, οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίσουν σε επιλεγμένες τοποθεσίες, λαμβάνοντας από τη Μάρω on the field συμβουλές και προσωπικό feedback σχετικά με την ανάπτυξη και εξέλιξη της εργασίας τους. Θα αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους και θα αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, ώστε να τους πλησιάσουν πραγματικά και να τους φωτογραφίσουν σε αυτή την ιδιότυπη ιεροτελεστία. Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με την ανάλυση και κριτική των εικόνων, ενώ καθ’ όλην την διάρκεια του δεν θα λείψουν οι έξοδοι και ο ελεύθερος χρόνος.

Απευθύνεται σε αρχάριους αλλά και σε πιο έμπειρους φωτογράφους που επιθυμούν να μάθουν να αποτυπώνουν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους σε εικόνες, αντικατοπτρίζοντας τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους laptop για την επεξεργασία των εικόνων.

Όπως η ίδια Μ. Κουρή γράφει: Μετά από τις σπουδές μου στο Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση της Πτυχιακής μου στα “Τσίπουρα Τυρνάβου”, όπου μέσω φωτογραφιών παρουσίασα με κειμενολεζάντες τον παραδοσιακό και σύγχρονο τρόπο της απόσταξης στεμφύλων σταφυλής, μετά από μία έκθεση στο Οινόραμα, στο ΟΑΚΑ το 1995, μετά από τη δημοσίευση κεντρικού άρθρου μου στο National Geographic με θέμα τη ζωή των Τυρναβιτών, έρχεται η στιγμή που θέλω να μοιραστώ τις απροσδόκητα όμορφες εμπειρίες με συνοδοιπόρους .
Έτσι, ετοίμασα ένα βιωματικό σεμινάριο φωτογραφικής διαδικασίας στον Τύρναβο, κατά την -μικρή -διάρκεια λειτουργίας των παραδοσιακών αποστακτηρίων.
Τόπος έμπνευσης. 
Το τσιπουράκι της καρδιάς, στάλα-στάλα βγαίνει στο παλιό ρακαριό που ανοίγει μόνο για λίγες μέρες. Έρχονται οικογένειες από τα γύρω χωριά και τα απόμακρα βουνά, με τα στέμφυλα τους για να αποστάξουν το “απόσταγμα των καρδιών” όπως το λένε, μα, κυρίως για να συναντηθούνε οι ματιές τους όλη νύχτα και όλη μέρα που μένουν ανοιχτά τα καζάνια. 
Εδώ, σας περιμένουμε να βρεθούμε δημιουργώντας μία ομάδα φωτογραφικής χαράς. 
Πορτρέτα, εσωτερικότητα, ηρεμία, κέφι, ζωντάνια, το άγνωστο, μέθεξη, χαρά, δημιουργικοτητα, φωτογράφηση, ένωση!
Ελάτε! Δοκιμάστε μας, ένα τριήμερο στον Τύρναβο. Παρασκευή 23 έως Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018″

Λεπτομέρεις: https://www.oramastudies.gr/travel-programs-gr/tirnavos/


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διάρκεια: 3 μέρες
Κόστος: 220€+ΦΠΑ
Ημερομηνίες: Παρασκευή 23 έως Κυριακή 25 Νοεμβρίου
Ώρες: Έναρξη Παρασκευή 19:00, Λήξη Κυριακή 19:00
Εγγραφές: Έως Παρασκευή 9 Νοεμβρίου
Έκπτωση 30€ για τους 5 πρώτους που θα γραφτούν!


ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Στο κόστος του σεμιναρίου δεν περιλαμβάνονται η διαμονή και οι μετακινήσεις. H σχολή θα εξυπηρετήσει όσους δεν έχουν τρόπο μετακίνησης φέρνοντάς τους σε επαφή με όσους συμμετέχοντες έχουν μεταφορικό μέσο. Επίσης, έχει εξασφαλίσει δωμάτια με πρωινό σε ξενώνα στη Λάρισα όπου θα γίνονται οι εισηγήσεις. Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τις μετακινήσεις και να κλείσουν δωμάτιο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία της σχολής το συντομότερο καταβάλλοντας στη συνέχεια το κόστος.