Αναπαράσταση / έκθεση του ΦΚΘ στο Παπαμάρκου Street Party

Αναπαράσταση / έκθεση του ΦΚΘ στο Παπαμάρκου Street Party

Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  – ΕΛΕΝΑ ΓΑΝΔΑ

Το Φωτογραφικό κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr) συμμετέχει και φέτος στο «Παπαμάρκου Street Party», στην υπαίθρια αυτή γιορτή, που κάθε Σεπτέμβρη πλημμυρίζει τον μικρό αγαπημένο πεζοδρόμο με χρώματα, παιχνίδια, ζωντάνια και μουσική. Συμμετέχει και με μία σύνθετη έκθεση φωτογραφίας στις βιτρίνες και τα ρολά των κλειστών καταστημάτων.

Για μία ακόμη φορά, μετά τις πλέον πρόσφατες παρουσίες του (της φωτογραφίας) στον υπαίθριο και δημόσιο χώρο, μετά δηλαδή τη μεγάλη υπαίθρια έκθεση στη διοργάνωση της Βαλκανικής Πλατείας και τη δράση της Φράξιας στην Εγνατία, το ΦΚΘ «κατεβάζει» και πάλι τη φωτογραφική τέχνη στο δρόμο, με σκοπό την άμεση συνομιλία της με το ευρύ κοινό της πόλης.

Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  – ΕΛΣΑ ΤΖΙΑΝΑ

Είναι μια άμεση πρόσκληση- πρόκληση για χαλαρό διάλογο επ’ αυτής.  Στην ουσία, είναι μια πρόσκληση προς όλο τον κόσμο, αλλά και τους καλλιτέχνες να αφουγκραστούν, να χαρούν και να προβληματιστούν όσον αφορά αυτή την τέχνη (της φωτογραφίας) σε περιβάλλον γιορτής.

Αυτού του τύπου οι πολυμορφικές εκδηλώσεις τέχνης (εκτός δομημένων εκθεσιακών χώρων) που απευθύνονται σε ένα τόσο ανομοιογενές κοινό και όχι πάντα με άρτιες συνθήκες ανάγνωσης των έργων,  είναι απαραίτητο, πιστεύουμε, να συνεχιστούν, ακόμη και να πληθαίνουν. Η σημερινή κοινωνία της κρίσης έχει ανάγκη από στιγμές που της δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγει  από τη καθημερινότητα η οποία την πνίγει, να έλθει σε συνεύρεση με τους φίλους και γνωστούς σε ανοικτό χώρο, ώστε να «κατακτήσει» πλαγίως τον κοινωνικό δημόσιο χώρο, να χαρεί αλλά και να προβληματιστεί με εικόνες, ακόμη και αν αυτές ξενίζουν στα μάτια της,  να επικοινωνήσει με τους δημιουργούς του σήμερα. Ας μην ξεχνάμε πως και οι καλλιτέχνες  νιώθουν την ίδια ανάγκη, και αυτοί επιθυμούν να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους,  να συν-ζητήσουν με το κοινό τους τα προβλήματα της τέχνης τους, να αναρωτηθούν και μέσα από το έργο τους με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες, και μάλιστα άμεσα και ζωντανά και όχι μέσω μιας γυάλινης οθόνης κινητού ή υπολογιστή ή στον στενό κύκλο μιας αίθουσας τέχνης.

Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  – ΘΑΝΑΣΗΣ ΡΑΠΤΗΣ

Ο τίτλος της ομαδικής αυτής έκθεσης  φωτογραφίας είναι «Αναπαράσταση», σα σχόλιο στο τι αναπαριστά μία αναπαράσταση.

Πρόκειται για μια σειρά από έργα στα οποία ο κάθε δημιουργός, με τη δική του ξεχωριστή πάντα ματιά, φωτογραφίζει μία διαφορετική μορφή τέχνης  και πιο συγκεκριμένα το θέατρο, το χορό και τη μουσική.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης, στη πλειοψηφία τους, δεν είναι φωτογραφίες καταγραφής, δεν είναι φωτογραφίες για «επαγγελματική χρήση», δεν είναι φωτογραφίες που απλά μας περιγράφουν μία θεατρική, χορευτική ή μουσική παράσταση. Αντίθετα προσπαθούν να μεταφέρουν στο θεατή τον παλμό και το συναίσθημα το οποίο γεννήθηκε στον καλλιτέχνη τη στιγμή που αυτός βίωσε το δρώμενο και θέλησε να μας το μεταφέρει.


Info:

Επιμέλεια έκθεσης: Μένη Σεϊρίδου και Βασίλης Καρκατσέλης.

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Θανάσης Ράπτης, Έλσα Τζιάνα, Νέλλη Ζαφειριάδη, Μαρία Λαμπριανίδου, Θάνος Χαρίσης, Δημήτρης Κανονίδης, Μάιρα Παλτίδου, Σταύρος Ξηρός, Έλενα Γανδά, και η Μένη Σεϊρίδου.

_______

Το «Παπαμάρκου Street Party», είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής σε γιορτή από τους ανθρώπους που εργάζονται, δραστηριοποιούνται και ζουν στο μικρό αυτό πεζόδρομο. Είναι ένα κάλεσμα γνωριμίας με το νέο πρόσωπο μιας ιστορικής γειτονιάς. Μια ευκαιρία γνωριμίας με έναν μικρό (άγνωστο) δρόμο στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

https://papamarkoustreet.gr/news/i-anaparastasi-toy-fkth-paei-papamarkou-street-party/

Περισσότερα για το πρόγραμμα όλης της υπόλοιπης εκδήλωσης στο  papamarkoustreet.gr

\A. Λίγα λόγια για την Οδό Παπαμάρκου (όπου και οι συναντήσεις και τα μαθήματά του ΦΚΘ):

Ένας δρόμος επίκεντρο μιας άλλοτε ακμάζουσας εμπορικής συνοικίας, του ανατολίτικου παζαριού παλαιότερα, της πλατείας Άθωνος μεταπολεμικά.
Η αγορά προϋπήρχε της πυρκαγιάς, ως σημείο συνάντησης αλλόθρησκων και αλλόδοξων. Μικρά μαγαζάκια σε στεγασμένους δρόμους –εξάλλου η εμπορική δραστηριότητα λάμβανε χώρα στον δρόμο.
Η περιοχή αποκτάει την τωρινή της μορφή χάριν στον σχεδιασμό και στις πολεοδομικές παρεμβάσεις του σχεδίου Εμπράρ, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία μιας αμιγώς εμπορικής συνοικίας στο κέντρο της πόλης.
Μικροεπαγγέλματα και μικροτεχνίτες απέκτησαν επαγγελματική στέγη σε διώροφα κτίσματα, νεο-βυζαντινού ύφους, με ισόγειο, πατάρι και δίλοβα παράθυρα.
Μεταπολεμικά στεγάστηκαν σε αυτά βιοτεχνίες χαρτικών, καταστήματα τσαγκάρηδων, καρεκλάδων και επιπλοποιών, τορναδόρων και ραφτών, μικρά καφενεία και μαγειρεία.
Με τον σεισμό του ’78 πολλά πατάρια έπεσαν και σταδιακά οι χρήσεις θα αλλάξουν.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια η οδός Παπαμάρκου στεκόταν ως απομεινάρι μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής, ως σημείο απόδρασης από την οχλοβοή της σύγχρονης πόλης.
Σήμερα τα ίχνη του χρόνου είναι εμφανή πάνω στους χώρους, αλλά και στους ανθρώπους. Συναντάς ίχνη από επαγγέλματα του παρελθόντος που σταδιακά χάνονται και ακριβώς δίπλα τους νέα, μοντέρνα.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή μετασχηματίζεται σε μια γειτονιά μεικτών χρήσεων όπου δραστηριοποιούνται παραδοσιακά καταστήματα καλαθοπλεκτικής, αρχιτεκτονικά και δημιουργικά γραφεία, εργαστήρια σχεδίασης και παραγωγής κεραμικών, επίπλων, ειδών ένδυσης και κοσμήματος, γκαλερί. αλλά και μαγαζιά εστίασης.

Η οδός Παπαμάρκου, έχει μετατραπεί σε ένα εθιστικό κράμα παράδοσης, κουλτούρας και σύγχρονης αστικής δημιουργίας. Το «κρυφό» για πολλούς πλακόστρωτο, κέντρο – απόκεντρο στην σκιά της πλατείας Άθωνος και της Αριστοτέλους, ένας πεζόδρομος δίχως αυτοκίνητα και παντός είδους διερχόμενα μηχανοκίνητα, συγκεντρώνει αβίαστα τα τελευταία χρόνια δημιουργικούς και ανήσυχους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης, που επιλέγουν να στήσουν τις επιχειρήσεις τους στα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίρια ανάμεσα σε παραδοσιακές επιχειρήσεις –τρίτης πλέον γενιάς – του δρόμου. Η Παπαμάρκου αποκτά νέο αέρα, με αρχιτέκτονες, χαράκτες, φωτογράφους και designers να δραστηριοποιούνται πλάι στα παραδοσιακά καταστήματα καλαθοποιίας, δημιουργούς κοσμημάτων, vegan chefs και δημοσιογράφους, δίπλα στα ιδιαίτερα και μοναδικά «souvenir de Salonique», στο αυθεντικό μανάβικο της γειτονιάς και το διαχρονικό παπουτσάδικο, δημιουργώντας το πιο ιντριγκαδόρικο σκηνικό αντιθέσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα για το Papamarkou Street Party και το πρόγραμμά του στη διεύθυνση:
https://www.facebook.com/events/534191583676058/

Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 1 – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΟΝΙΔΗΣ

B. Λίγα λόγια για την  οπτική ταυτότητα της εκδήλωσης

“Η Παπαμάρκου δεν είναι ένας ομοιογενής πεζόδρομος. Διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικά επαγγέλματα, διαφορετικές διαδρομές, διαφορετικές εμπειρίες. Η ζωή τους έφερε να δουλεύουν σε αυτό το υπέροχο στενό του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Η οπτική ταυτότητα της εκδήλωσης αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό το ισχυρό ετερογενές κράμα ανθρώπων και πως αυτό, συνδυάζοντας δεξιότητες και μεράκι,  μπορεί να δημιουργήσει κάτι όμορφο. Μια σύνθεση σχηματισμένη από την ίδια φωτογραφία, εν είδει ματιάς, υπό διαφορετικές “οπτικές” γωνίες του ίδιου πλακόστρωτου της Παπαμάρκου. Οι χρωματικοί συνδυασμοί της σειράς των τριών αφισών λειτουργούν συμπληρωματικά, αντικατοπτρίζοντας και αυτοί με τη σειρά τους την ποικιλία των ανθρώπων του δρόμου.”

Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης – ΝΕΛΛΥ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ

Γ. Το Πρόγραμμα

Από τις 19.00 μέχρι τις 23.00 παραγωγοί του Radio Nowhere δίνουν το soundtrack του δρόμου. Το Café Bazaar επιμελείται γευστικά το πάρτι με απολαυστικές γεύσεις γνήσιου street food και την κορυφαία CHIOS BEER. To rOOTS φροντίζει για τις vegan και vegetarian επιλογές ενώ τα καταστήματα του δρόμου ανοίγουν τις πόρτες τους νύχτα και χαρίζουν μοναδικές προσφορές αποκλειστικά για το πάρτι με Special Offers σε κοσμήματα, αξεσουάρ, μικροαντικείμενα κα.

18.00 – 20.00 Δράσεις για παιδιά και μεγάλους με την ομάδα της «Σχεδίας στην πόλη», Παπαμάρκου 8.  «Ατελιέ ζωγραφικής», εργαστήρι ζωγραφικής  για παιδιά και «Do It Yoursef (DIY)!», εργαστήριο δημιουργικών κατασκευών για μεγάλους.

19.00 -23.00  «Photo – Shot your Style» στο Artonomous, Παπαμάρκου 45. Συνθέστε το τέλειο outfit από τις δημιουργίες του καταστήματος και φωτογραφηθείτε δωρεάν από επαγγελματίες φωτογράφους στην Παπαμάρκου.

19.30 – 20.30 Εργαστήριο χαρακτικής (σκάλισμα – εκτύπωση) στην Άθωνος aRT sPACE, Παπαμάρκου 25, από τον Καρκατσέλη Βασίλη.

20:00 “Ταξιδεύοντας στη Σικελία με ιστορίες και μουσικές…” (ΑΦΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΑΚΟΡΝΤΡΕΟΝ), Παπαμάρκου 8.

20.30 Ο καλλιτέχνης BRAIK σε ένα καυτό Live Painting στον δρόμο, Παπαμάρκου 39.

Δ. Εκθέσεις  

Έκθεση 87 χαρακτικών για τις «Εκδόσεις ΚΑΠΑΝΙ», «Τα χαμένα χαρακτικά» του Βασίλη Καρκατσέλη στην Γκαλερί ΆΘΩΝΟΣ aRT sPACE.

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις βιτρίνες και τα ρολά των κλειστών καταστημάτων της Παπαμάρκου υπό τον τίτλο «Αναπαράσταση». Μία σειρά έργων στα οποία ο κάθε δημιουργός  φωτογραφίζει μία διαφορετική μορφή τέχνης.

Έκθεση εικονογραφήσεων Papamarkou Heroes – version 2 από το Studio Hervik (Μητρ. Γενναδίου 1), εμπνευσμένες από τη μακραίωνη χειροτεχνική παράδοση της οδού Παπαμάρκου και των πέριξ, γεφυρώνοντας με πρωτότυπο τρόπο το σύγχρονο graphic design με τον κόσμο των μικροεπαγγελματιών.

Έκθεση έργων δημιουργικών γραφείων της Θεσσαλονίκης από το αρχείο της Parallaxi. H Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια των designers.

Έκθεση έργων της εικαστικού Έλλης Τρίμη στην ΥΔΡΙΑ (Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη) στον χώρο του ιδρύματος, Παπαμάρκου 28.

Έκθεση εικονογραφήσεων της Θεσσαλονικιάς artist Χριστίνας Παπανικολάου με έργα εμπνευσμένα από την μουσική, τις ταινίες, τα βιβλία και τα παραμύθια, τα ζώα και τη φύση.