Φωτογραφική Εβδομάδα 2021 από τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας – The New Normal

Φωτογραφική Εβδομάδα 2021 από τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας – The New Normal

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας διοργανώνει την πρώτη Φωτογραφική Εβδομάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί  στην πόλη της Καβάλας από την Τετάρτη 25 έως και την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Cosmopolis. Το εγχείρημα αυτό υλοποιείται με την οικονομική ενίσχυση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και της «Δημωφέλεια».

Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας

Μία εβδομάδα δράσεων γύρω από την καλλιτεχνική φωτογραφία, όπως έκθεση των μελών του ΦΟΚ, συμμετοχική έκθεση από πρόσφυγες που διαμένουν στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Καβάλας και μέλη του ΦΟΚ, προβολές φωτογραφικών εργασιών όμορων φωτογραφικών ομάδων, προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και ομιλίες για τη φωτογραφία, εργαστήρι φωτογραφίας για μικρούς και μεγάλους και τέλος την δυνατότητα επίσκεψης μιας οπτικής συσκευής (Camera Obscura) και την παρατήρηση ενός φυσικού φαινομένου, που οδήγησε στην ανακάλυψη της φωτογραφικής μηχανής και της φωτογραφίας.

Εκθέσεις φωτογραφίας

 • Την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στις 20.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης των μελών του ΦΟΚ “The New Normal” στο 5ο Γυμνάσιο Καβάλας στην περιοχή της Παναγίας, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει ο φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης. Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες που προέκυψαν από την πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας και στοχεύει σε μια συλλογική δράση που θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην εξωστρέφεια, τη συλλογικότητα και τη δια ζώσης επικοινωνία.
  Συμμετέχουν οι: Αργυρίου Μαρία, Βαρδαβούλιας Δημοσθένης, Βιολιτζή Γεωργία, Γεωργακούδη Δώρα, Γιαννούσης Βασίλης, Ευθυμιάδης Παντελής, Καραβελίδης Αλέξιος, Καροφυλλίδου Μαρία, Κεκρίδου Θένια, Κουμουλίδης Ηλίας, Κωνσταντινίδου Μυρτώ, Μανθόπουλος Τάσος, Μόμτσος Αλέξανδρος, Μπέζα Χριστίνα, Σαϊτανίδη Λουντμίλα, Σικλ Νικολία, Τζελέπη Άννα, Τοπάλης Θεόδωρος, Τσουκαλάς Θάνος, Τυρολόγου Σώτη, Ψωμαδάκη Μαρία.

Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας

 • Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί η συμμετοχική έκθεση φωτογραφίας με θέμα την «Μητέρα»,  που υλοποιείται από τον Φ.Ο.Κ. με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Σε αυτήν την έκθεση η μητρότητα «αναδύεται» μέσα από τη σκέψη και το συναίσθημα παιδιών και ενηλίκων κάθε ηλικίας και διαφορετικών εθνικοτήτων, που διαμένουν στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Καβάλας.
  Τα έργα θα εκτίθενται μέχρι και την Τρίτη 31 Αυγούστου και θα είναι δυνατή η επίσκεψη της έκθεσης, καθημερινά  από 10:00-14:00 και 18:00-22:00. Είσοδος ελεύθερη.

  “Μητέρα” – Φ.Ο.Κ.

Παράλληλες Δράσεις στο 5ο Γυμνάσιο Καβάλας

Στον προαύλιο χώρο του 5ου γυμνασίου Καβάλας, θα διεξαχθεί μία σειρά από προβολές:

 • Πέμπτη 26/08, 20:00 προβολή οπτικού υλικού του σκηνοθέτη James Chressanthis και προβολή της μικρού μήκους ταινίας “Χρυσό βιβλίο-Unique chance” του Στέλιου Παπαδημητρίου και συζήτηση πάνω στη φωτογραφία της ταινίας.
  Συντονισμός: Στράτος Καλαφάτης. Είσοδος ελεύθερη.
 • Παρασκευή 27/08, 20:00  συνομιλίες για την φωτογραφία με την Λία Ναλμπαντίδου και την Αθανασία Παπαδοπούλου. Είσοδος ελεύθερη.
 • Σάββατο 28/08, 20:00  παρουσίαση του φωτογραφικού έργου της Φωτογραφικής Ομάδας Κομοτηνής και της Φωτογραφικής Ομάδας Δράμας «ΕΦΟΔΟΣ». Είσοδος ελεύθερη.
 • Κυριακή 29/09, 20:00 προβολή ταινίας σε συνεργασία με το τμήμα κινηματογράφου του ΑΠΘ: Pick up a record, get back with a movie clip. Είσοδος ελεύθερη.

Θεοδώρα Γεωργακούδη

 

Κινηματογράφος Ζέφυρος

Τις δύο τελευταίες μέρες της Φωτογραφικής Εβδομάδας, οι προβολές μεταφέρονται στον θερινό κινηματογράφο Ζέφυρο.

 • Δευτέρα 30/08, προβολή της ταινίας“ No subtitles necessary Lazlo &Vilmos” του James Chressanthis
 • Τρίτη 31/08, προβολή της ταινίας «Ιερόσυλοι» της Μάρσας Μακρή

Camera Obscura

 • Στην πλατεία Ελευθερίας, από τις 26/8 και μέχρι τις 29/8, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε μία κατασκευή που ονομάζεται Camera Obscura. Στα Λατινικά camera σημαίνει αίθουσα – δωμάτιο, ενώ obscura σημαίνει σκοτεινό. H επισκέψιμη και διαδραστική Camera Obscura, σε μέγεθος δωματίου, θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τις βασικές αρχές οπτικής που διέπουν την λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής, αλλά και του ανθρώπινου οφθαλμού. Την πρωτότυπη εγκατάσταση στην παραλιακή ζώνη του Ιστορικού Λιμανιού της Καβάλας σχεδίασε η αρχιτέκτονας Σοφία Βυζοβίτη – Καθηγήτρια στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα «Σκοτεινό Δωμάτιο» όπου, το φως που διαπερνά μια εξαιρετικά μικρή οπή στην μία πλευρά της καμπίνας, σχηματίζει ένα αντεστραμμένο είδωλο του περιβάλλοντος χώρου στην απέναντι της πλευρά. Η βασική αυτή αρχή, που είναι γνωστή από την εποχή του Αριστοτέλη, οδήγησε τελικά τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας στην τροποποίηση φορητών «σκοτεινών θαλάμων» και στη δημιουργία των πρώτων φωτογραφιών. Μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό καθημερινά 11:00-13:00 και 17:00-19:00.
 • Το Σάββατο 28 Αυγούστου, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί ημερήσιο εργαστήριο με θέμα “Camera Obscura και οι βασικές αρχές της φωτογραφικής εικόνας”. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και για τη διεξαγωγή του έχει προσκληθεί η Λία Ναλμπαντίδου, ανεξάρτητη φωτογράφος και έκτακτη διδάσκουσα στο ΤΕΕΤ-ΠΔΜ.

 

  Μανθόπουλος Τάσος

Ο  ΦΟΚ επικοινωνεί σε ένα ευρύτερο κοινό τις δράσεις του, δημιουργώντας έναν πόλο έλξης φίλων της φωτογραφίας στην Καβάλα και ένα πεδίο προβολής της, στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας.


Ο ΦΟΚ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας για την παραχώρηση του θερινού κινηματογράφου «Ζέφυρος» και τις τοπικές επιχειρήσεις, που με τις χορηγίες τους βοήθησαν στην υλοποίηση του εγχειρήματός τους.

Mantility 
Yannis Resort Hotel
Marmita Beer
Chrisanthidis delights
ΒΙΚΡΕ
Estate Chatzigeorgiou

Στοιχεία επικοινωνίας:
Σώτη Τυρολόγου κιν: 6932563565
Ηλίας Κουμουλίδης κιν: 6977469909