Φωτογραφικές Συναντήσεις 2020 τον Νοέμβριο στα Χανιά

Φωτογραφικές Συναντήσεις 2020 τον Νοέμβριο στα Χανιά

Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις 2020 θα διεξαχθούν στα Χανιά, στις 19-22 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης.

  • Η Δημοτική Πινακοθήκη θα στεγάσει την πολύ σημαντική έκθεση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Πηνελόπης Πετσίνη Palimpsest/Παλίμψηστο, που παρουσιάζεται με τη στήριξη του Goethe-Zentrum Chania.

Η έκθεση, που συμπεριλαμβάνει δύο ενότητες, αποτελεί τμήμα πολυετούς φωτογραφικού εγχειρήματος που εστιάζει σε τόπους μνήμης του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη.

Η ενότητα Aufarbeitung: The Wall αφορά το Τείχος του Βερολίνου είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευσή του το 1989, όταν μετατράπηκε σε τόπο μνήμης, αποκτώντας διεθνείς συμβολικές διαστάσεις και διεκδικώντας τη μερίδα του λέοντος στις μνημονικές αναπαραστάσεις του 20ού αιώνα.

Η ενότητα Restricted Areas εστιάζει σε χώρους που ήταν κάποτε «απόρρητοι» και απροσπέλαστοι στο κοινό, για να μετατραπούν  με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου σε επίσημα ή ανεπίσημα μνημεία μέσα από μια διαδικασία διαρκών αναδιαπραγματεύσεων του παρελθόντος: φυλακές της STASI και της KGB, στρατιωτικά αντιατομικά καταφύγια και εγκαταστάσεις, το αρχηγείο της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, το υπόγειο Αρχηγείο του Σοβιετικού στρατού στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πηνελόπη Πετσίνη – Φυλακή STASI, Βερολίνο

  • Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις θα συμπεριλάβουν για άλλη μια φορά την ομαδική Έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων, ανοιχτή σε κάθε φωτογράφο κάτω των 35 ετών που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα. Η έκθεση θα παρουσιασθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) και το θέμα είναι ελεύθερο.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν ενότητα μέχρι 20 φωτογραφιών, διεύθυνση, τηλέφωνο, διεύθυνση email και οποιοδήποτε πρόσθετο πληροφοριακό υλικό θέλουν στις ΦΣΚ, έως τις 25 Σεπτεμβρίου το αργότερο.

Η αποστολή φωτογραφιών γίνεται ψηφιακά μόνον μέσω της εφαρμογής WeTransfer, προς τη διεύθυνση mail@photoencounters.gr.

Την έκθεση επιμελείται ο φωτογράφος Γιώργος Αναστασάκης και η τελική επιλογή θα γίνει από τριμελή κριτική επιτροπή.

  • NΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΓΙΕΒΙΤΣ ΦΙΛΟΣΟΦΩΦ: ΕΝΑΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΑΣ

Η γκαλερί SOUTH space for photography θα φιλοξενήσει μια ιστορική έκθεση που διηγείται, μέσα από παλιές φωτογραφίες και ντοκουμέντα, τη μυθιστορηματική ζωή του ναυάρχου του αυτοκρατορικού Ρωσικού στόλου Νικόλαου Νικολάγιεβιτς Φιλοσοφώφ (1867-1946) που, μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων κατέφυγε στην Ελλάδα και έγινε φαροφύλακας στην Ελαφόνησο της Κρήτης και εν συνεχεία στα Αντικύθηρα. Ενδιαμέσως, συνοδεύει τον μέλλοντα Τσάρο Νικόλαο στο ταξίδι του στην Άπω Ανατολή, γνωρίζεται με την βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας, υπηρετεί ως υποπλοίαρχος στην αυτοκρατορική θαλαμηγό, διορίζεται διοικητής του Ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο με βάση την Κρήτη, μάχεται με τον Λευκό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και τέλος εγκαταλείπει την Κριμαία με τον περίφημο «Στόλο του Wrangel» που κατευθύνεται στην Κωνσταντινούπολη με τα υπολήμματα του Τσαρικού στρατού και περίπου 4.500 πρόσφυγες.

Από την Κωνσταντινούπολη κατεβαίνει στην Ελλάδα, προσκεκλημένος της βασίλισσας Όλγας και φιλοξενείται για διάστημα ενός έτους από τη βασιλική οικογένεια στο Τατόι.
Το 1922 παρουσιάζεται στη Διεύθυνση Φάρων, στον τότε διευθυντή Στυλιανό Λυκούδη, και του ζητά να προσληφθεί ως φαροφύλακας. Ο Λυκούδης τον τοποθετεί στον καινούργιο φάρο στο Ελαφονήσι της Κρήτης. Το 1926 μετατίθεται στο φάρο Απολυτάρες Αντικυθήρων, όπου παραμένει μέχρι την αποστρατεία του το 1933. Μετά την αποστρατεία, παραμένει άλλα δύο χρόνια στην Υπηρεσία Φάρων ως καθηγητής φαροφυλάκων, και κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συμβάλει στη διάσωση του Ιστορικού Αρχείου Αντικυθήρων.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τον βρίσκουν με καινούργια οικογένεια στα Κύθηρα, σε σπίτι που του παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Κράτος, να ασκεί τα επαγγέλματα του καθηγητή των γαλλικών, του επιστάτη στο Γυμνάσιο Χώρας, καθώς και του πρακτικού ιατρού.

Ο Νικόλαος Φιλοσοφώφ με στολή φαροφύλακα (οικογενειακό αρχείο)

Έρευνα – επιμέλεια: Γιάννης Σταθάτος

Γκαλερί SOUTH, Τζανακάκη 17 (στοά), Χανιά
Εγκαίνια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου 2020
Πρόσθετες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα των Συναντήσεων και στη σελίδα https://www.facebook.com/PhotoEncounters/.