Ευγενία Κουμαντάρου: “Ταπεινός Παράδεισος”

Ευγενία Κουμαντάρου: “Ταπεινός Παράδεισος”

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Ευγενία Κουμαντάρου φωτογράφιζε την Τήνο, επιστρέφοντας και αποτυπώνοντας κάθε φορά μια νέα διαδρομή εξωτερικής και εσωτερικής αναζήτησης.

Πρώτα απεικονίζονται το τοπίο και η ζωή των Κάτω Μερών της Τήνου, που πηγάζουν από τα μεσαιωνικά χρόνια, και μεταμορφώνονται με την καλλιτεχνική ματιά σε έναν ταπεινό παράδεισο. Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν αυτό το «χειροποίητο νησί» μέσα από καμπυλωτές πεζούλες, ατέλειωτους πέτρινους τοίχους, κυκλικά αλώνια και τετραγωνισμένα χωράφια. Τα πορτρέτα της, αποτυπώνουν συμπονετικά τη σκληρότητα της ζωής των χωρικών και  απεικονίζουν με τρυφερότητα τα ζώα, συντροφιά αναπόσπαστα συνδεδεμένη, με την ευημερία των αγροτών.

Προχωρώντας πέρα από τη συμβολική απεικόνιση της Τήνου, η Κουμαντάρου κινείται προς το αφηρημένο. Αρχικά αφαιρώντας το πλαίσιο και στη συνέχεια και τις απτές λεπτομέρειες, μετατρέπει καμάρες και κατώφλια, γωνίες και παράθυρα, από αρχιτεκτονικά στοιχεία, σε επιφάνειες όπου σκοτάδι και φως αιωρούνται σε μία εύθραυστη ισορροπία. Αισθησιακές φόρμες αναδύονται από τις σκιές, γαληνεύοντας την ψυχή και αποκαλύπτοντας, εικόνα με εικόνα, πως ο ταπεινός παράδεισος που αναζητούμε έξω, ενδεχομένως να περικλείεται και μέσα μας.

ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Μουσείο Μπενάκη, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 19/12/2019 – 09/02/2020
Η έκθεση είναι ανοιχτή τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου

 

Ευγενία Κουμαντάρου – Ταπεινός Παράδεισος

Ξεναγήσεις για την έκθεση “Ευγενία Κουμαντάρου: Ταπεινός Παράδεισος” προγραμματίζονται για τον Ιανουάριο ως εξής:

Κυριακή 19/01/2020 στις 12:00: Η φωτογράφος Ευγενία Κουμαντάρου και ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος συνομιλούν για τον “Ταπεινό παράδεισο” μπροστά στις φωτογραφίες της ομώνυμης έκθεσης.

Κυριακή 26/01/2020 στις 16:00: Ξενάγηση από τη φωτογράφο Ευγενία Κουμαντάρου.

Πέμπτη 30/01/2020 στις 18:30: Ξενάγηση από τον Ιστορικό και Θεωρητικό της Τέχνης, Παντελή Τσάβαλο και διάλεξη στο καφέ του Μουσείου.

https://www.benaki.org/index.php?option=com_events&view=event&id=6050&Itemid=164&lang=el