ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ | Εμμανουέλα Αργυροπούλου

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ | Εμμανουέλα Αργυροπούλου

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ

Ελληνική Συμμετοχή

Εμμανουέλα Αργυροπούλου «Γυναίκα, Γίνεσαι»

Η Εμμανουέλα Αργυροπούλου, φωτογράφος με πολυετή παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα, επιλέχθηκε για μια ακόμα χρονιά από την Διεθνή Επιτροπή Επιλογής 2021 της Διεθνούς Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, στη Fortezza da Basso της Φλωρεντίας, για να εκπροσωπήσει την χώρα μας στην κατηγορία της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας με ένα μέρος της συλλογής “Woman, You Become” | «Γυναίκα, Γίνεσαι».

Στην Μπιενάλε συμμετείχαν 500 καλλιτέχνες από 45 χώρες, με περισσότερα από 1000 έργα τέχνης, ενώ την έκθεση επισκέφθηκαν, η Αγγλίδα σχεδιάστρια μόδας και ακτιβίστρια Vivienne Westwood που διάβασε και το «Γράμμα SOS για να σώσουμε τον πλανήτη», Ο Ιταλός ζωγράφος, καλλιτέχνης δράσης και θεωρητικός της τέχνης, Michelangelo Pistoletto που αναγνωρίζεται ως ένας από τους κύριους εκπροσώπους της ιταλικής Arte Povera και ο Ιταλός φωτογράφος, γνωστός παγκοσμίως για το σχεδιασμό αμφιλεγόμενων διαφημιστικών καμπανιών για την ιταλική μάρκα Benetton, Oliviero Toscani. “Woman, You Become” | «Γυναίκα, Γίνεσαι».

Εμμανουέλα Αργυροπούλου

“Woman, You Become” | «Γυναίκα, Γίνεσαι» Οι γυναίκες της συλλογής πορτραίτων της Εμμανουέλας Αργυροπούλου με τίτλο «Γυναίκα, Γίνεσαι» απαντούν στο ερώτημα που τίθεται στο βιβλίο «Το Δεύτερο Φύλο» της Σιμον Ντε Μποβουαρ «Τι είναι η γυναίκα;»

Τα πορτρέτα ακουμπούν στις σελίδες του βιβλίου, ενώ κάθε θηλυκό ταυτίζεται με στοιχεία της Φύσης και της Τέχνης, λέξεις και έννοιες επίσης… θηλυκές. Η συλλογή αυτή είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021.

«Όλοι παραδέχονται ότι το ανθρώπινο είδος περιλαμβάνει θηλυκά· σήμερα, όπως και παλιότερα, τα θηλυκά αποτελούν το ήμισυ της ανθρωπότητας, και παρ’ όλα αυτά μας λένε ότι «η θηλυκότητα κινδυνεύει», μας παροτρύνουν «Να είστε γυναίκες, να παραμείνετε γυναίκες, να γίνετε γυναίκες». Επομένως, το κάθε θηλυκού γένους ανθρώπινο πλάσμα δεν είναι απαραίτητα γυναίκα. Για να είναι, πρέπει να αποτελεί κομμάτι αυτής της μυστηριώδους και απειλούμενης πραγματικότητας, δηλαδή της θηλυκότητας.» […] «Αν το γεγονός ότι λειτουργεί ως θηλυκό δεν αρκεί για να καθορίσει τη γυναίκα, αν επίσης απορρίπτουμε την ερμηνεία του «αιώνιου θηλυκού» και αν παρ’ όλα αυτά δεχόμαστε, έστω και προσωρινά, την ύπαρξη γυναικών στη Γη, τότε δεν έχουμε παρά να θέσουμε το ερώτημα: Τι είναι η γυναίκα;»

Σιμόν Ντε Μποβουάρ, «το Δεύτερο Φύλο»


Info:

Η Εμμανουέλα Αργυροπούλου  είναι κάτοχος Bachelor of Arts in Multimedia Production από το Middlesex University του Λονδίνου. Έχει επίσης σπουδάσει 3D Animation και Επεξεργασία Εικόνας στο Akto College και Συντήρηση πινάκων στο “Istituto per l’Arte e il Restauro – Palazzo Spinelli” στη Φλωρεντία της Ιταλίας, Ενώ έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και εργαστήρια τέχνης.

Η Εμμανουέλα έκανε τα πρώτα της μαθήματα φωτογραφίας στο New Trier High School, στο Σικάγο των ΗΠΑ. Έκτοτε, έχει σπουδάσει φωτογραφία δίπλα σε μια σειρά ευρέως καταξιωμένων φωτογράφων, όπως: Φ. Καραγιαννόπουλος, Γ. Ριζομάρκος, A. Kratochvil, B. Sasha, N. Economopoulos, and A. D’Agata.

Ατομικές δουλειές της έχουν εκτεθεί σε: Αθήνα | Ηλεία | ‘Άμστερνταμ \ Ολλανδία | Βρυξέλλες \ Βέλγιο, ενώ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές δουλειές που έχουν εκτεθεί σε: Αθήνα | Θεσσαλονίκη | ‘Άμστερνταμ \ Ολλανδία | Βρυξέλλες \ Βέλγιο | Κωνσταντινούπολη.

Τον Φεβρουάριο 2018 παρουσίασε την πιο πρόσφατη ατομική δουλειά, που αφορούσε στην εικονοποίηση ερωτικών στίχων του Έλληνα στιχουργού Λευτέρη Παπαδόπουλου, και περιλαμβάνει 30 ασπρόμαυρα έργα διαφόρων διαστάσεων. Την έκθεση εγκαινίασε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Τον Ιανουάριο 2020 στην Φλωρεντία, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «International Leonardo Da Vinci Prize – The Universal Artist», ενώ τον Ιανουάριο 2021 στην Βενετία τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «International Prize Raffaello & Canova», βραβεία που απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα μικρό αριθμό καλλιτεχνών που διακρίνονται για το έργο τους και τη συνολική προσφορά τους στην τέχνη.

Εμμανουέλα Αργυροπούλου

Εμμανουέλα Αργυροπούλου