Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Καπράλου | Κούκλες: Kούλα και Ρούλα

Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Καπράλου | Κούκλες: Kούλα και Ρούλα

Στην φωτογραφική ενότητα του Νίκου Καπράλου, οι Κούκλες γίνονται η αφορμή για μια περιπλάνηση στο τοπίο του Ελλαδικού χώρου (περιαστικό, αστικό και φυσικό), όπου συνδιαλέγονται τα απομεινάρια του περιβάλλοντος με τις δύο ημίγυμνες στατικές φιγούρες. Ο δημιουργός λειτουργεί σαν ένας σύγχρονος περιπλανητής με αναλογικά μέσα, μια φωτογραφική μηχανή μεσαίου φορμά, τρίποδο, φωτόμετρο αλλά και με την διάβρωση των ρεαλιστικών χρωμάτων με την βοήθεια της τεχνικής του cross processing. Το τελικό αποτέλεσμα της σειράς φαίνεται να μετατρέπει τις εικόνες σε ίχνη ενός μη-χρόνου και μη-τόπου. Για τον λόγο αυτό, η έκθεση στο Darkroom Creative Project, προτείνει μια εκ νέου συγκατοίκηση: των φωτογραφιών με την διά ζώσης παρουσία της Κούλας και της Ρούλας (Κούκλες) αλλά και με τα ήδη υπάρχοντα memento mori του χώρου, με σκοπό να μετατρέψουν την θέαση των φωτογραφιών σε μια εικαστική εγκατάσταση.

Την έκθεση επιμελείται η Ηώ Πάσχου.

Νίκος Καπράλος – Κούκλες: Κούλα και Ρούλα

 


Info:

Eγκαίνια
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00
Τοποθεσία
Darkroom Creative Project, Λυδίας 28, Βύρωνας 16231
Μέρες – Ώρες κοινού
Πέμπτη – Παρασκευή, 18:00 – 21:00, Σάββατο 11:00 – 14:00
Διάρκεια
28 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου 2022

Κατά την διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εκδηλώσεις,οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν σταδιακά από την επίσημη σελίδα του εκθεσιακού χώρου στο instagram: @darkroomcreativeproject

Επικοινωνία
IG @darkroomcreativeproject

Σύντομα Βιογραφικά Συντελεστών
Νίκος Καπράλος
Ο Νίκος Καπράλος (1993, Αθήνα) είναι εικαστικός φωτογράφος.
Σπούδασε στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Βασική πηγή έμπνευσης κατά την διάρκεια των σπουδών του, υπήρξε το καλλιτεχνικό έργο του δασκάλου του, Στέφανου Πάσχου, σχετικά με το γυμνόσώμα, την ασπρόμαυρη αναλογική φωτογραφία καθώς και τις εναλλακτικές τεχνικές σκοτεινού θαλάμου. Η πτυχιακή του εργασία, Κούκλες : Κούλα και Ρούλα (επιβλέπων καθηγητής Δρ.Φώτης Καγγελλάρης) ολοκληρώθηκε το 2021, υλοποιοώντας πειραματισμούς με το φωτογραφικό φιλμ και το cross processing.Η παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου, στο Darkroom Creative Project, τον Σεπτέμβριο 2022, αποτελεί την πρώτη του ατομική έκθεση. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις (“Επιλέγω να..στην Τέχνη, στηζωή” 2013, Έκθεση-workshop φωτογραφίας ” Τέχνη και Τρέλα ” 2014) καθώς και σεερευνητικές εκδόσεις (Η εικόνα της πόλης, 2016, Ποταμός). Tα τελευταία χρόνια, εργάζεται στην παραγωγή οπτικοακουστικών μέσων (Avion Films), μεταπαραγωγή διαφημιστικών ταινιών (DigiTalcs) και τηλεοπτικών σειρών.

Ηώ Πάσχου
Η Ηώ Πάσχου γεννήθηκε στο Παρίσι.
Aπό το 2009 εως σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Tεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ το διάστημα 2007-2010 εργάστηκε ως λέκτορας φωτογραφίας στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I-Sorbonne, Institut d’Art et d’Archéologie) με υποτροφία του ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στη Γαλλία: στο Maison de l’Orient et de la Méditerranée (Λιόν), στο Maison Méditerranéenne des Sciences de l’Homme (Université d’Aix en-Provence), στο Institut National d’Histoire de l’Art (Παρίσι). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Βέλγιο), ενώ έργα της έχουν παρουσιαστεί και σε αρκετές ομαδικές (Centre Photographique d’Ile-de- France και Cité Internationale des Arts στο Παρίσι, Μουσείο Μπενάκη, Σπίτι της Κύπρου, κ.ά.).

Τι είναι το Darkroom Creative Project
Είναι ένας χώρος πολιτιστικών συναντήσεων και φωτογραφικών δράσεων.
Το τελευταίο ατελιέ του φωτογράφου Στέφανου Πάσχου (1948-2017), το οποίο με αφετηρία το έργο του αλλά και τις ειδικές τεχνικές σκοτεινού θαλάμου και φωτογραφικού πειραματισμού, ανοίγει σιγά-σιγά στο ευρύ κοινό. Κάθε αντικείμενο, κάθε θραύσμα μνήμης μέσα στην Λυδίας, αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο κόσμο που είχε φτιάξει ο ίδιος, συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας παρακινεί.

Νίκος Καπράλος – Κούκλες: Κούλα και Ρούλα

Νίκος Καπράλος – Κούκλες: Κούλα και Ρούλα

Νίκος Καπράλος – Κούκλες: Κούλα και Ρούλα

Νίκος Καπράλος – Κούκλες: Κούλα και Ρούλα