Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις – Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Cube

Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις – Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Cube

Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις

“Οι πόλεις, όπως και τα όνειρα, είναι φτιαγμένες από επιθυμίες και φόβους. Ακόμη κι αν το νήμα του λόγου τους είναι μυστικό, οι κανόνες τους είναι παράλογοι, οι προοπτικές τους απατηλές και τα πάντα κρύβουν κάτι άλλο.”

― Ίταλο Καλβίνο, Αόρατες Πόλεις

Ιωάννης Χελιώτης

Η Cube Gallery φιλοξενεί σαν αισιόδοξο εικαστικό ξεκίνημα, του φθινοπώρου, το ongoing art project Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις, που αποτελεί και την πρώτη συνέχεια, των Αόρατων Πόλεων. Το project ξεκίνησε, τον περασμένο Σεπτέμβρη, σαν αμιγώς φωτογραφικό, με την παρουσίαση του, στην Cube Gallery και με τη συμμετοχή των Νίκου Βατόπουλου, Φάνη Λογοθέτη και Ξενοφώντα Παπαευθυμίου, που συνυπήρξαν εικαστικά, μέσα από τις εικόνες τους και με την κοινή επιθυμία όλων μας για μαγικές περιπλανήσεις στις πόλεις του κόσμου.

Σοφία Δαλαμάγκα

Η Λιάνα Ζωζά, η μία από τους δύο επιμελητές του project, γράφει: “Αν και η χρονιά που ακολούθησε, αμέσως μετά από το project, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όχι μόνο για τον χώρο της τέχνης, αλλά και για τα ταξίδια, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, δεν μας εμπόδισε, να “συναντηθούμε” και να οργανώσουμε, τη συνέχεια των Αόρατων Πόλεων. Είχαμε ήδη συναποφασίσει, πως θα θέλαμε, οι Αόρατες Πόλεις μας, να μεγαλώσουν, με τη συμμετοχή περισσότερων φωτογράφων, από διαφορετικές πόλεις του κόσμου, που θα πρότειναν τις δικές τους εικόνες και μέσα από τη δική τους ματιά, θα άνοιγαν καινούριους ορίζοντες, στα ταξίδια του μυαλού.

Φάνης Λογοθέτης

Ο τίτλος Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις, παραπέμπει σίγουρα, στον Ίταλο Καλβίνο και το ομότιλο βιβλίο του, χωρίς όμως να περιορίζει, ούτε να δίνει κατευθύνσεις, στους συμμετέχοντες, αλλά αντίθετα, να δημιουργεί σημεία συνάντησης, σε πόλεις, που δεν θα μπορούσε κανείς ποτέ, να ανιχνεύσει σε έναν πραγματικό χάρτη, παρά μόνο να εντοπίσει, σε κάποιο νοητό χάρτη, στο χάρτη της φαντασίας και της μνήμης. Όπως, ο ευφυής δημιουργός των λογοτεχνικών Αόρατων Πόλεων, δημιουργεί περίτεχνα μοτίβα και οδηγεί σε καινούρια μονοπάτια εξάπτοντας τη φαντασία του αναγνώστη, με τον ίδιο τρόπο, η συνύπαρξη διαφορετικών εικόνων, οδηγεί στην ανακάλυψη, από τον θεατή, εμπειριών σε τοπία, αστικά ή μη, που μεταμορφώνονται από πραγματικά σε φανταστικά και αντίστροφα, την ίδια στιγμή, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό καλειδοσκόπιο.

Άλεξ Παπαϊωάννου

Πιστεύοντας πως η ιδιαιτερότητα της αντίληψης της εικόνας μιας Αόρατης Πόλης, δεν θα μπορούσε να περιορισθεί μόνο μέσα από τον φωτογραφικό φακό, σαν μέσο και θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα, μέσα από τις συνυπάρξεις των εικαστικών διαφορετικοτήτων, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε στους συμμετέχοντες, έναν street artist και έναν σκηνοθέτη, που προσέγγισαν το θέμα με τον δικό του τρόπο, ο καθένας.

Χλόη Ακριθάκη

Περιπλανώμενοι θεατές, στις Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις, ανάμεσα σε περαστικούς, φωτισμένα παράθυρα σπιτιών, εγκαταλελειμμένα κτίρια, φωτεινές επιγραφές και αεικίνητους ήχους, ακούμε τον ταξιδευτή Μάρκο Πόλο, να αφηγείται, στον Μογγόλο Αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν: “ Οι αόρατες πόλεις είναι ένα όνειρο που δημιουργείται στο κέντρο εκείνων των πόλεων, όπου η ζωή είναι πρακτικά αδύνατη”.

Βασιλική Πανταζή

Συμμετέχουν: Bleeps, Karan Prasher, Χλόη Ακριθάκη, Νίκος Βατόπουλος, Σοφία Δαλαμάγκα, Γιάννης Κουρταλής, Φάνης Λογοθέτης, Τίτα Μπονάτσου, Νάσος Ναλμπάντης, Βασιλική Πανταζή,  Άλεξ Παπαϊωάννου, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Γιάννης Χελιώτης 

Επιμέλεια: Λιάνα Ζωζά | Φάνης Λογοθέτης


Info:

Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα

Opening: Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, 20.00 – 22.00

Διάρκεια art project:  10 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ▪ Τετάρτη ▪ Σάββατο ▪ 10.00 – 14.00 

                                      Τρίτη ▪ Πέμπτη ▪ Παρασκευή ▪ 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00

                                      Κυριακή ▪  κλειστά

Cube gallery ▪ Μιαούλη 39, 26222 Πάτρα ▪ τηλ. 2611110069 ▪ email: lianazoza@cubegallery.gr

www.cubegallery.gr

Τίτα Μπονάτσου