Ανακοίνωση από το Street Photo Festival
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, στα οποία γίνεται αναφορά σε διοργάνωση ως «το πρώτο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας δρόμου στην Αθήνα», θα θέλαμε να διευκρινίσουμε, προς αποκατάσταση της αλήθειας, ότι το πρώτο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας δρόμου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2025 από το Street Photo Festival (https://streetphotofestival.gr), στους χώρους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με φορέα τον οργανισμό Camera Lucida κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης η οποία ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο 2025.
Στην διοργάνωση του Street Photo Festival συμμετείχαν 312 φωτογράφοι από όλο τον κόσμο και αποτέλεσε μια πρωτοβουλία αφιερωμένη αποκλειστικά στη φωτογραφία δρόμου, με διεθνή χαρακτήρα και συμμετοχές από δεκάδες χώρες συμβάλλοντας ενεργά στην ανάπτυξη και παρουσίαση της σύγχρονης “φωτογραφίας δρόμου” (street photography) στην Ελλάδα.
Θεωρούμε σημαντικό η δημόσια καταγραφή πολιτιστικών δράσεων να αποτυπώνεται με ακρίβεια, τόσο από τους διοργανωτές όσο και από τα μέσα ενημέρωσης, ως ένδειξη σεβασμού προς το έργο όλων, όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της φωτογραφίας και εργάζονται για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής κοινότητας.
Η παρούσα ανακοίνωση έχει ως μοναδικό σκοπό την αποκατάσταση της πραγματικής χρονολογικής σειράς των γεγονότων και δεν εντάσσεται σε πλαίσιο αντιπαράθεσης με οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, την οποία αντιμετωπίζουμε με εκτίμηση και σεβασμό. Παράλληλα, ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο φεστιβάλ και σε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξωστρέφεια της φωτογραφίας στην Ελλάδα.
Πάνος Καλτσάς
Πρόεδρος Camera Lucida
Σημείωση: Οι φωτογραφίες, που ακολουθούν είναι από τα εγκαίνια του 1ου Street Photo festival, στις 12 Δεκεμβρίου 2025 στο χώρο της ΑΣΚΤ.

Street Photo Festival

Street Photo Festival

Street Photo Festival








