Φωτο εκδρομή στην Παύλιανη Φθιώτιδας, Γραβιά, Μπράλο

Φωτο εκδρομή στην Παύλιανη Φθιώτιδας, Γραβιά, Μπράλο

Το Ash In Art σας προσκαλεί να συμμετέχετε σε μία εκδρομή, ιδανική για φωτογράφηση στην καρδιά της φύσης! Μόλις 2 ώρες και κάτι από την Αθήνα, η Παύλιανη Φθιώτιδας κρύβει δίπλα από τον κεντρικό δρόμο που σε οδηγεί στο χωριό, μαγικά μονοπάτια γεμάτα ψηλά έλατα και ποτάμια.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 8πμ – 8μμ


Παύλιανη-Το χωριό που ζουν οι νεράιδες

Κι αν οι εποχές διαγωνίζονται ποια θα μεταμορφώσει πιο όμορφα την Παύλιανη και μοιάζει να φροντίζουν γι’ αυτό “μάγοι και νεράιδες” που σε κάνουν αν την επισκεφτείς, να την ερωτευτείς, το φθινόπωρο η πάχνη και τα κόκκινα φύλλα την μεταμορφώνουν σε ένα μέρος μυστηριακό.

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στην είσοδο του Eθνικού Δρυμού της Oίτης και δίπλα στην Πυρά του Hρακλέους. Βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατοδάσος. Πρώτα θα συναντήσουμε τη συνοικία της Κάτω Παύλιανης και ύστερα από 2 χλμ. την Άνω Παύλιανη. Και οι δύο γειτονιές μαζί έχουν μόνιμο πληθυσμό περίπου 500 κατοίκων. Είναι πνιγμένες στα έλατα, τις καρυδιές, τις μηλιές και τις καστανιές.

Η Παύλιανη είναι ενταγμένη σε πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών και εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να ενισχύσουμε. Γιατί δεν πρέπει να ερημώνοινται τέτοια φυσικά στολίδια της φύσης και ο κόσμος της περιοχής να μπορεί να επιβιώνει φροντίζοντας τα.

M΄ ένα μοναδικό στην Eλλάδα φυσικό Πάρκο στις πηγές του Aσωπού, ο επισκέπτης εκστασιάζεται μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι, όπου αντανακλούν τα χρώματα των αιωνόβιων δέντρων και των νερών, καταλήγοντας στην καρδιά του φυσικού πάρκου.
Ιδανικό μέρος που κρύβει στους επισκέπτες ευχάριστες εκπλήξεις σε κάθε βήμα: Κούνιες που αιωρούνται πάνω από το ποτάμι, πολύχρωμες υφασμάτινες αιώρες δεμένες στα έλατα, ένα γήπεδο βόλεϊ πάνω σε στρωμένο ροκανίδι και με ξύλινες κερκίδες για τους θεατές όπως το τεμπελοποδόσφαιρο, ένα τραμπολίνο κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, ξύλινα τραπεζάκια και σημεία με τάβλι και επιτραπέζια παιχνίδια.

Από τις πιο ξεχωριστές και πρωτότυπες εμπειρίες είναι το πέρασμα με τροχαλία πάνω από τον ποταμό, καθώς και οι κούνιες οι οποίες ξεπερνούν τις κορυφές των δένδρων. Πυκνή βλάστηση και τα δεκάδες μονοπάτια αλλά…δεν θα χαθούμε. Έχουν φροντίσει γι αυτό οι κάτοικοι με την ευφάνταστη ονοματοδοσία των διαδρόμων και των μονοπατιών που δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες: «ohlala, έχει απ΄ όλα τα καλά, καταρράκτες και νερά», «υδρα… βλάξ = αυλάκι που έχει δημιουργήσει το νερό» και πολλά άλλα που δείχνουν το “πηγαίο” χιούμορ των κατοίκων της Παύλιανης.

Το πάρκο μοιάζει ατελείωτο. Διασχίζοντας το μονοπάτι, όπου το φως του ήλιου φιλτράρεται μέσα από τις πυκνές φυλλωσιές των δένδρων και το τοπίο γίνεται μυθικό, θα συναντήσουμε καταπράσινα πλατάνια, κισσούς αλλά και τεράστια πλατιά φύλλα που μοιάζουν να επιπλέουν στην επιφάνεια του ποταμού κι εντυπωσιάζουν. Υπάρχει και μια δεύτερη εξίσου εκπληκτική διαδρομή δίπλα στο ποτάμι που δεν έχει να ζηλέψει σε φυσικό πλούτο. Πρόκειται για το μονοπάτι του «άγνωστου καλλιτέχνη» που θα μας παρασύρει με την δυνατή ενέργεια των καταρρακτών, τη δροσιά, τα ξύλινα γεφυράκια, τις αιώρες, τα δεντρόσπιτα κι άλλα πολλά.

Ο εθνικός δρυμός
Λίγο πιο πάνωαπό το πάρκο βρίσκουν καταφύγιο κάποια αγριόγιδα, ζαρκάδια, λίγα ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγοί, σκιουράκια, ασβοί, κουνάβια κλπ. Φτάνοντας στο οροπέδιο Λιβαδιές θα βρούμε και μια μικρή λίμνη στα νερά της οποίας καθρεφτίζεται η κορυφή Γρεβενό. Δίπλα ακριβώς στη λίμνη μπορούμε να ξεδιψάσουμε σε μια πέτρινη βρύση, έργο του π. Γερμανού, ηγούμενου της Μ. Αγάθωνος.

Η ιστορία της Παύλιανης
H Παύλιανη είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Kοντά στην Παύλιανη και σε υψόμετρο 1800 μ. υπάρχουν τα ερείπια από τον αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Hρακλή. Στην είσοδό του στην Παύλιανη, ο επισκέπτης θα συναντήσει το μνημείο όλων εκείνων – Eλλήνων και Iταλών – που έπεσαν νεκροί στη μάχη της Παύλιανης τον Iούνιο του 1942. Μία θεωρία για την ονομασία του χωριού αναφέρει ότι το όνομά της το οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Πιο πιθανή εκδοχή όμως είναι να οφείλεται σε Σλαβική ονομασία.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Τι άλλο θα επισκεφθούμε
– Το πάρκο υδροκίνησης με αργαλειούς και νερόμυλους, για να δουμε πώς υφαίνονταν και πλένονταν τα ρούχα παλαιότερα.
– Το Χάνι της Γραβιάς
– Τον Φορέα Διαχείρησης της Οίτης
– Το χωριό Μπράλος και την ταβέρνα της Χαλίβαινας

Και φυσικά φεύγοντας δεν θα ξεχάσουμε να προμηθευτούμε ρουμελιώτικα εδέσματα , όπως φασολάκια, μήλα, παραδοσιακά γλυκά και μοναδικές πίτες.


Η ΠΑΡΕΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ! ΟΠΛΙΣΤΕ ΚΑΜΕΡΕΣ
Αναχώρηση ώρα 8πμ (ακριβώς) έξω από το μετρό Συγγρού -Fix επί της Καλλιρρόης (exit Syggrou-Kallirrois). Eπιστροφή ώρα 8μμ-9μμ.

Κόστος 20€ (περιλαμβάνει μεταφορά). Κρατήσεις για συμμετοχή: 2109216890 – 63948688829 (10πμ-10μμ) και στο Ash In Art > Hρακλέους 10, Fix, Αθήνα, καθημερινά 5-10μμ