Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου ή Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας – ένα project κοινωνικής τέχνης

Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου ή Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας – ένα project κοινωνικής τέχνης

«Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή «το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας» τιτλοφορείται το project κοινωνικής τέχνης της Ελένης Πολυχρονάτου, το οποίο έχει σαν σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων.
————————–————————–
Στο πλαίσιο του project δημιουργούνται έργα που δέχονται τις προσφορές των ανθρώπων, ως παράθυρα μέσα από τα οποία προβάλλονται όψεις της καθημερινής ζωής, ανθρώπινες παρουσίες, χάρτες αισθημάτων και καλλιτεχνικές διαδρομές. Αντιλαμβανόμενοι ότι η τέχνη μας φέρνει σε επαφή με τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας, τέθηκε ως σκοπός του project « Σύμβολο της Αμοιβαιότητας η Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» η ανάκληση της στενότερης σχέσης του ανθρώπου με τους συνανθρώπους του, μετατρέποντας την προσφορά του θεατή και την φαντασία του καλλιτέχνη σε καλλιτεχνικό και κοινωνικό υλικό.

Τα έργα/γλυπτά, λειτουργώντας ως Ρωγμές στον Κόσμο, προσφέρουν μια άλλη εικόνα και διάσταση του καθημερινού περιβάλλοντος φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από τέχνη και κοινωνική ανταπόκριση μέσα στους δημόσιους χώρους της πόλης πάνω στα πεζοδρόμια και τις πλατείες. Τελικά, ο εικαστικός σχεδιασμός γίνεται το μέσον για να μεταφερθεί το συμβολικό μήνυμα της αμοιβαιότητας παρουσιάζοντας την κοινωνική προσφορά ως αισθητική αξία και την τέχνη ως μέσο αποτύπωσης και καταγραφής της ανθρώπινης επιλογής.

Τι είναι:
Στο project «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» παρουσιάζεται ένα μοντέλο/αντικείμενο κοινής χρήσης κατασκευασμένο από ξύλο, μέταλλο ή άλλα υλικά, φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε οι κάτοικοι των πόλεων να μπορούν να το χρησιμοποιούν.

Βασίζεται πάνω σε τρεις άξονες: Τέχνη – Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης – Προσφορά στον συνάνθρωπο.


Τέχνη – Αποδίδοντας στην καθημερινότητα την ποιητική πραγματικότητα της κοινωνίας.
Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης – Μετατρέποντας το έργο τέχνης σε χώρο δράσης και τα αχρησιμοποίητα προϊόντα σε εκμεταλλεύσιμα.
Προσφορά στον συνάνθρωπο – Συμβολίζοντας την ανάγκη του ανθρωπίνου πνεύματος στην πρόσβαση της ουσίας της ζωής.

Η μορφή:
Το έργο έχει αυτή τη μορφή ώστε να υπάρχει απλότητα στη κατασκευή. Τρεις (3) ευθείες δεμένες στη μέση είναι το μοντέλο για την «Κρεμάστρα του Δημόσιου Χώρου», την οποία καθένας από μας και με ό,τι διαθέτει, μπορεί να κατασκευάσει. Οι διαστάσεις του έργου δεν υπερβαίνουν τα 180 εκ. σε ύψος και η βάση εμπεριέχεται σε ένα νοερό κύκλο με διάμετρο 90 εκ.
————————–————————–
«Στις πλατείες και στους δρόμους εκθέτουμε τα έργα μας, πεισμένοι ότι η τέχνη δεν πρέπει να παραμείνει ένας ναός για τους ράθυμους, μια παρηγοριά για τον απογοητευμένο και μια δικαιολογία για τον τεμπέλη. Η τέχνη θα έπρεπε να μας παραστέκεται παντού όπου διαχέεται και δρα η ζωή, στο τραπέζι, στην εργασία, στην ανάπαυλα, στο παιχνίδι, στις γιορτές και τις διακοπές, στο σπίτι και στο δρόμο, έτσι ώστε η φλόγα της ζωής να μην εξαφανιστεί από την ανθρωπότητα». Mario De Micheli, «Οι Πρωτοπορίες της Τέχνης του Εικοστού Αιώνα», Oδυσσέας, Αθήνα, 1983, σ. 421

«Η χρηστική μορφή δεν δημιουργείται δίχως τη συμμετοχή της αισθητικής δράσης που βλέπει σε κάθε πράγμα, εκτός από την χρηστικότητα, την εικαστική κατασκευή». Kasimir Malevitch


Ελένη Πολυχρονάτου
Εικαστικός, Δρ Θεωρίας της Τέχνης ΑΣΚΤ


Info:
Συμμετέχουν οι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες: Τάκης Κοζόκος, Βάλλυ Νομίδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ελλη Βέλλιου, Παναγιώτης Μπρέντας, Στέλλα Παπαθανασίου, Ριχάρδος Φώσκολος, Μαρία Μεθυμάκη, Όμηρος Κοσμίδης, Μάρω Κουρή, Τόμυ Ιβάνωφ, Ελένη Πολυχρονάτου.
——————————————————
Πρώτη Φάση: Έκθεση από 20 έως 27 Δεκεμβρίου 2017.
Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 20/12, ώρα 7:30 μμ
Πέτρινο κτήριο, Πολιτιστικό Πάρκο ‘Σταύρος Κώτσης’

Δεύτερη Φάση: Τοποθέτηση των 12 Έργων σε 12 επιλεγμένα σημεία Δημόσιου χώρου του Δήμου της Αγίας Παρασκευής, από τις 28 Δεκεμβρίου 2017