Αμμόχωστος, η Ψυχή και η Πορεία ενός Βασιλείου

Αμμόχωστος, η Ψυχή και η Πορεία ενός Βασιλείου

Αμμόχωστος, η Ψυχή και η Πορεία ενός Βασιλείου

Η Αμμόχωστος με 36 αιώνες ιστορία, είναι μια από τις κυριότερες πόλεις της Κύπρου. Είναι η συνέχεια της Σαλαμίνας που για χίλια χρόνια υπήρξε η πρωτεύουσα της Κύπρου και το σημαντικότερο από τα δώδεκα ελληνικά βασίλεια της αρχαιότητας στην Κύπρο. Tη Σαλαμίνα επισκέφθηκε ο Απόστολος Βαρνάβας και δίδαξε τον χριστιανισμό και έτσι το Βυζάντιο την ανέδειξε πρωτεύουσα του μετονομάζοντας την σε Κωνσταντία. Μετά την καταστροφή της Σαλαμίνας κτίστηκε νοτιότερα η Αμμόχωστος (Famagusta), η λαμπρή πόλη των Φράγκων και των Ενετών με τα μεγάλα οχυρωμένα τείχη, τους ναούς, τις πύλες και τα παλάτια. Η πόλη που οι έμποροι της Ευρώπης και της Ιερουσαλήμ ανέδειξαν ως την πλουσιοτέρα των πόλεων και το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου μέχρι την κατάληψη της από τους Οθωμανούς το 1571. Οι εκδιωχθέντες Έλληνες της πόλης έκτισαν την νέα πόλη της Αμμοχώστου που σήμερα είναι κατεχόμενη.

Η έκθεση ‘’Αμμόχωστος, η ψυχή και η πορεία ενός βασιλείου’’ είναι η πρώτη ατομική φωτογραφική μου έκθεση και περιέχει τις αναμνήσεις μου από την πόλη που γεννήθηκα. Μια πόλη με έντονα χαραγμένη την ελληνική ιστορία, μέσα από τα αμέτρητα βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία της. Με την φωτογραφία η σχέση ξεκινάει από τα παιδικά μου χρόνια, εποχή που ιδιαίτεροι χώροι όπως η αρχαία Σαλαμίνα και η απαγορευμένη – τότε – μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου σημάδευαν και ωθούσαν με ορμή το φωτογραφικό μου ενδιαφέρον. Τέσσερις δεκαετίες μετά και η πορεία της πόλης μέσα στους αιώνες συναντά την αγάπη μου για αυτή μέσα από τις εικόνες που ο φακός κράτησε σαν πραγματικό προσωπικό μου θησαυρό.

Η έκθεση «Αμμόχωστος, η ψυχή και η πορεία ενός βασιλείου» έχω την τιμή να παρουσιαστεί στην ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ, στην οδό Κέκροπος 3, στην Πλάκα, στην πόλη των Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας-Σπιτιού της Κύπρου και του Δήμου Αμμοχώστου με διοργανωτές την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.).

Τα εγκαίνια θα είναι στις 11 Νοεμβρίου στις 19:30 όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό, εκπρόσωποι της Κυπριακής Πρεσβείας, του Δήμου Αμμοχώστου και της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας, ενώ η αρχαιολόγος/ιστορικός τέχνης κα. Άννα Μαραγκού θα ταξιδέψει τους παρευρισκόμενους στους δρόμους της αρχαίας Σαλαμίνας, της Έγκωμης, της Κωνσταντίας, της Αρσινόης και της Αμμοχώστου. Ο Κρίς Αναστασίου και ο Παύλος Ιακώβου θα ανατρέξουν σε μοναδικές αναμνήσεις και εμπειρίες από την ζωή στην πόλη της Αμμοχώστου ενώ η κα. Νίτσα Παπαϊωάννου Καλούδη θα απαγγείλει δικούς της στίχους γραμμένους για την Αμμόχωστο.

Διάρκεια: 11 Νοεμβρίου – 15 Νοεμβρίου  7:30 μ.μ – 9μ.μ.

Χώρος: Κυπριακή Εστία, Κέκροπος 3, Αθήνα

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 15 Νοεμβρίου (10:00-13:00 και 17:00-21:00) και θα περιλαμβάνει επίσης μαθητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τον τίτλο της έκθεσης και δραστηριότητες αλληλεπίδρασης εκθεμάτων υπό την επιμέλεια του κ. Γιώργου Μαντά.

Επιμέλεια φωτογραφιών και σκηνική οργάνωση της έκθεσης: Δημήτρης Μπραζάς