Πιερίας αφήγημα | Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος των Μένης Σεϊρίδου και Μαρίας Καρανίκα στη Μεθώνη Πιερίας

Πιερίας αφήγημα | Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος των Μένης Σεϊρίδου και Μαρίας Καρανίκα στη Μεθώνη Πιερίας

«Πιερίας αφήγημα»

Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος των Μένης Σεϊρίδου και Μαρίας Καρανίκα στη Μεθώνη Πιερίας

Η φωτογράφος  Μένη Σεϊρίδου,  η αρχαιολόγος- συγγραφέας Μαρία Καρανίκα και οι εκδόσεις Τρι.ενα πολιτισμού σας προσκαλούν στην παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Πιερίας Αφήγημα»  την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023, στο Πολιτιστικό κέντρο Μεθώνης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού «Βραδιές Αυγούστου» που διοργανώνει η κοινότητα Μεθώνης Πιερίας.

Μένη Σεϊρίδου

Πρόκειται για ένα λεύκωμα αφιερωμένο στον κοινό τόπο καταγωγής των δύο δημιουργών, την Πιερία. Ένα βιβλίο, όπου οι φωτογραφίες της Μένης Σεϊρίδου και τα κείμενα και οι επιλογές κειμένων της Μαρίας Καρανίκα, μας αφηγούνται μικρές  ιστορίες από την 6η χιλιετία π.χ. μέχρι και το μέλλον του τόπου. Ένα ταξίδι σε γνωστά και άγνωστα σημεία του νομού, ένα ταξίδι που ξεκινά από την Μεθώνη και τις «Βραδιές Αυγούστου».

Μένη Σεϊρίδου

Όπως αναφέρουν οι ίδιες στον επίλογο του βιβλίου:

«Το συγκεκριμένο έργο είναι το αποτέλεσμα της αγάπης μας για τον τόπο από τον οποίο καταγόμαστε, την Πιερία. Θελήσαμε να αφηγηθούμε μια μικρή ιστορία με χαρακτηριστικά σημεία-σταθμούς και να προτρέψουμε τον θεατή-αναγνώστη να λάβει μια αντιπροσωπευτική αίσθηση του χώρου για τον οποίο μιλάμε. Οι άγνωστες πτυχές του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Πιερίας είναι αμέτρητες και καλούμε το κοινό να μετάσχει στην εξερεύνηση αυτών των στοιχείων. Κι όταν μιλάμε για την Πιερία, δεν γίνεται να μην μας έρχεται στο νου η εικόνα ενός τόπου που κρύβει πολλά μυστικά, από τα Προϊστορικά χρόνια έως και τη σύγχρονη εποχή. Ένα αφήγημα που αρχίζει με τον μύθο και συμπορεύεται με την πραγματικότητα ακόμη και σήμερα».

Μένη Σεϊρίδου


Info:
Φωτογραφίες: Μένη Σεϊρίδου
Κείμενα και επιλογή κειμένων: Μαρία Καρανίκα
Επιμέλεια έκδοσης: Καλλιόπη Πασιά
Γραφιστική επιμέλεια: Θανάσης Κριτσωτάκης
Εκδόσεις: Τρι.ενα πολιτισμού

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Καλλιόπη Πασιά, συγγραφέας- υπεύθυνη εκδόσεων Τρι.ενα πολιτισμού.
Αφήγηση: Πάνος Μπαλής και Μαρία Καρανίκα

Παρουσίαση: Κυριακή 13/8/2023 στις  20:00
Πολιτιστικό κέντρο Μεθώνης
Επικοινωνία: Μένη Σεϊρίδου 6948102510 / Μαρία Καρανίκα 6947818178

 Η Μένη Σεϊρίδου, κατάγεται από τη Νέα Αγαθούπολη Πιερίας και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Διοίκηση γεωργικών εκμ/σεων στο ΤΕΙΘ και Φωτογραφία στο ΙΙΕΚ Εsp. Συμμετείχε σε εκθέσεις και φεστιβάλ φωτογραφίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ εργασίες της έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έχουν κυκλοφορήσει δύο φωτογραφικά βιβλία της, το «Blue drops of ink» (εκδόσεις Άθωνος art space) και τις «Υφές» (εκδόσεις Τρι. ένα πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του «No name zine» το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2023, ενώ έχει επίσης ασχοληθεί με την επιμέλεια εκθέσεων και βιβλίων.

Η Μαρία Καρανίκα, μητέρα δύο παιδιών, κατάγεται από το Μακρύγιαλο Πιερίας, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Είναι υποψήφια Διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εξειδικεύεται στη Νεολιθική Τέχνη και στη θεωρητική πλευρά των απαρχών της τέχνης στην προϊστορία. Έχει εργαστεί ως αρχαιολόγος σε Εφορείες Αρχαιοτήτων σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όπως στην ΕΦΑ Πιερίας, ΕΦΑ Κοζάνης, ΕΦΑ Ηρακλείου Κρήτης, ΕΦΑ Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και σήμερα στην ΕΦΑ Ημαθίας. Τα ενδιαφέροντά της κινούνται και γύρω από τη σύγχρονη τέχνη, έχοντας επιμεληθεί εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής. Έχει εθελοντική δράση γύρω από την αξιοποίηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής της Πιερίας.

Μένη Σεϊρίδου