Κώστας Μασσέρας – Salt

Κώστας Μασσέρας – Salt

Λιμάνια που αναδύονται

Ο εικαστικός φωτο-κόσμος του Κώστα Μασσέρα

Ο Κώστας Μασσέρας διερευνά το θέμα του με εικαστικό ανιχνευτικό βλέμμα και το αποτυπώνει με φωτογραφική αποφασιστικότητα, στα όρια της επιγραμματικότητας.

Ως ευρύτερο θεματικό πλαίσιο πρόκειται για φωτογραφίες λιμανιών, σε όλο το εύρος της έννοιας, από λιμάνια με αγκυροβολημένα πλοία, μέχρι μικρούς κόλπους στην άμμο, λιμάνια κυριoλεκτικά και άλλα συμβολικά.

Ο χώρος διερευνάται και καταγράφεται στις προοπτικές διαστάσεις του, άλλοτε με φωτιστικές αντανακλάσεις που διατρέχουν τη σύνθεση και άλλοτε με την προσεγμένη τοποθέτηση μικρότερων θεμάτων στη σύνθεση, έτσι ώστε να δημιουργείται θεατρικότητα και αλληλεπίδραση: Ένα άνοιγμα στα σύννεφα που αφήνει δέσμες από ηλιακό φώς να καρφωθεί στο βάθος του ορίζοντα, ένας ψαράς μόνιμος σαν την άγκυρα του καραβιού παραπέρα, φανοστάτες της παραλίας που συμπαρατάσσονται με κατάρτια από πλεούμενα σε κάθετη συστοιχία, αλλά και άλλα εύγλωττα οπτικά συμπλέγματα όπως ένα πλαίσιο στη προβλήτα που λειτουργεί ως ένθετο κάδρο μέσα στην ίδια τη φωτογραφική σύνθεση, δείχνουν το πόσο αναλυτικά, δημιουργικά, αλλά και λακωνικά ο Μασσέρας ερευνά την επικοινωνιακή δύναμη των θεμάτων του και το πόσο κατόπιν τα αξιοποιεί εκφραστικά, με τις νοητικές και συμβολικές προεκτάσεις τους.

Εκεί όπου το χρώμα ενεργοποιείται ιδιαίτερα, ο καλλιτέχνης αφήνει την δύναμη της υφής των υλικών και της χρωματικής έντασης να προσθέσουν ένταση στη σύνθεση. Οι φωτιστικές τονικότητες κλιμακώνονται έτσι ώστε να διαβάζεται η εικόνα χωρίς απότομες μεταβάσεις, αλλά ο Μασσέρας δεν διστάζει να αξιοποιήσει τα κοντράστ εκεί όπου χρειάζεται, όχι από ρητορική αλλά για να αποδώσει την αντίθεση που αναδύει το ίδιο το θέμα. Το εύρος επίσης του φακού έχει ενεργό και προσεγμένο ρόλο, άλλοτε για να αυξήσει την δραματικότητα ενεργοποιώντας πολλά θέματα σε ένα ευρυγώνιο καδράρισμα και άλλοτε αφήνοντας το τοπίο στον ρεαλισμό της κανονικής γωνίας λήψης.

Κρυφά και διακριτικά είναι τα μηνύματα που αναδύουν τα λιμάνια του Μασσέρα. Οι χώροι ασφάλειας, τα λιμάνια, μετατρέπονται σε χώρους με εκκρεμότητες από το παρελθόν αλλά και το παρόν, πατρίδες μεταιχμιακές ανάμεσα σε εναλλακτικές καταστάσεις, πάντως όχι τελικοί προορισμοί κάποιων ταξιδιών, όσο τόποι για ανασυγκρότηση.

Σαν έμμονες ιδέες, ιδωμένες σε κάποια βαθιά όνειρα και καλά στερεωμένες στη συλλογική μνήμη, μοιάζουν αυτές οι συνθέσεις, αρχέτυπα διαχρονικά και δυναμικά που αναδύονται μέσα από τις εικόνες που αντικρίζει το βλέμμα στο λιμνάζον παρό

Χάρης Kαμπουρίδης
Ιστορικός τέχνης – σημειολόγος
Μέλος της Academia Europaea

Κώστας Μασσέρας

ΣΑΝ  ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Όταν ξεκίνησα να φωτογραφίζω, πίστευα ότι δεν θα έκανα κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι με ευχαριστούσε στην καθημερινότητά μου, να παρατηρώ δηλαδή με κριτική ματιά ό,τι υπήρχε γύρω μου (συν ένα βάρος περίπου ενός κιλού που θα κρέμονταν από τον λαιμό μου).

Με τον χρόνο, τη θέση της “χαράς της διαδικασίας” άρχισε να παίρνει η δημιουργική αναζήτηση και  η επικοινωνία του έργου έγινε μία παράλληλη ανάγκη.

Με ενδιαφέρει πρωτίστως η επικοινωνία με τον θεατή μέσω του έργου και όχι η φιλολογία γύρω από αυτό.

Το SALT δεν είναι μία εργασία που βασίστηκε πάνω σε μία ιδέα, δεν ακολούθησε τις κατευθυντήριες γραμμές ενός κειμένου, δεν εργάστηκα γι’ αυτό με βάση ένα ημερολογιακό πλάνο ή με ωράριο εργασίας. Προσπάθησα να δώσω  τη δική μου ερμηνεία για τον κόσμο που με περιβάλλει και συγχρόνως την άποψή μου για τη φωτογραφία. Είναι ένα προσωπικό έργο. Όπως και το προηγούμενο λεύκωμα, το EXOTIC SUMMER, θα  αναζητήσει ανήσυχους θεατές για να ενεργοποιήσει τη φαντασία τους και να αφυπνίσει τη  μνήμη τους. Τίποτα δεν δημιουργείται στην ησυχία.

Το αφιερώνω σε όσους μπορούν να κατανοήσουν τα παραπάνω και ιδιαίτερα στους μαθητές μου.

Κώστας Μασσέρας


Info:

Για να προμηθευτείτε το λεύκωμα SALT  στείλτε ένα μήνυμα εδώ 6947712004 ή στο cmasseras@gmail.com ή στο inbox fb  Costas Masseras

Κώατας Μάσσερας – Salt