Οδοιπορικό στο Πάσχα των Ελλήνων – Η αναστάσιμη λιτανεία των Μυροφόρων

Οδοιπορικό στο Πάσχα των Ελλήνων – Η αναστάσιμη λιτανεία των Μυροφόρων

Η Λιτανεία των Μυροφόρων στο χωριό Σταυρός της Κέρκυρας

Η λεγόμενη «AΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΛITANEIA ΤΩΝ MYPOΦOPΩN» προς το εκκλησάκι του ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, πραγματοποιείται στο χωριό «Σταυρός» κάθε δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα, τη λεγόμενη «Κυριακή των Μυροφόρων».

Aπό νωρίς το πρωί (8 π.μ. περίπου) ξεκινούν οι προσκυνητές από την κεντρική εκκλησία του χωριού και κρατώντας τα λάβαρα και τις ιερές εικόνες στα χέρια ακολουθούν το παλιό παραδοσιακό μονοπάτι που οδηγεί από το χωριό προς το ευωδιαστό βουνό του Σταυρού.

Η διαδρομή που ακολουθεί η λιτανεία, διαρκεί περίπου 50 λεπτά.

Πολυδεύκης Ασωνίτης

Ο δρόμος είναι βατός αλλά στενός και με πέτρες. Η φωτογράφιση είναι αρκετά δύσκολη γιατί ο δρόμος δεν έχει φάρδος για να πηγαίνεις πότε μπρος και πότε πίσω, ανάλογα με το θέμα.

Η απόφασή σου θα παρθεί εξ αρχής, με το ανάλογο φωτογραφικό κόστος. Μετά το ανέβασμα του βουνού που είναι κατάφυτο από πουρνάρια και ρίζες δέντρων που σε κάνουν να σκαλώνεις, φθάνεις στο εκκλησάκι του Παντοκράτορα όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος  θα σε ανταμείψει με εδέσματα, νερό και αναψυκτικά.

Πολυδεύκης Ασωνίτης

Ακολουθεί η θεία Λειτουργία με την αρτοκλασία και η επιστροφή. Η επιστροφή, το καλό είναι ότι γίνεται από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που είναι κατηφορικός και ξεκούραστος. Εντυπωσιακοί είναι οι ξύλινοι σταυροί και τα μεσαιωνικά λάβαρα της εκκλησίας, χαρακτηριστικά της Κέρκυρας. Είναι σα να ανεβαίνεις τον Γολγοθά.

Παρέα σε αυτή τη φωτογράφιση, μου έκανε ο καλός μου φίλος Μάρκος Κυπριανός ο οποίος και με βοήθησε στο ανέβασμα του βουνού. Τον ευχαριστώ πολύ. 

Πολυδεύκης Ασωνίτης

Πολυδεύκης Ασωνίτης – Η αναστάσιμη λιτανεία των Μυροφόρων

Info:

O Πολυδεύκης Ασωνίτης γεννήθηκε το 1956 στα Γιάννενα. Σπούδασε, Οικονομικά, Παιδαγωγικά και Φωτογραφία. Είναι Διδάκτορας στο αντικείμενο της Σημειολογία της Τέχνης και  με μεταπτυχιακό τίτλο στο Τμήμα Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων.

Δίδαξε φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθηνών και στα ΙΕΚ της Ηπείρου.

Πραγματοποίησε πολλές φωτογραφικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ».

Έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά λευκώματα με τίτλους: «Τοπία Παιδικότητας»,  «Καλλιέπεια» και «Οι Καρβουνιάρηδες της Πίνδου».

Είναι ιδρυτικό μέλος των φωτογραφικών ομάδων Ιωαννίνων, «Φωτόραση» και «Φωτογραφιστές».

Βασικά φωτογραφικά του πρότζεκτ, είναι: «Οι καρβουνιάρηδες της Πίνδου», «Πομακοχώρια  Ξάνθης», «Λασπόλουτρα Κρηνίδων», «Τα πανηγύρια στην Ήπειρο», «Αμβρακικός», «Τα Ραγκουτσάρια  Καστοριάς», «Οι Κουδουνοφόροι του Σοχού», «Οι Αράπηδες της Δράμας», «Οι επιτάφιοι στην Κέρκυρα», «Των Μυροφόρων στην Κέρκυρα», «Άι Σημιός στο Μεσολλόγι», «Αλυκές στο Μεσολόγγι».

Έχει επιλεγεί τρεις φορές στη «Φωτομετρία» για τις «Παράλληλες Φωνές», με τα πρότζεκτ του: «Αμβρακικός», «Λασπόλουτρα Κρηνίδων» και «Μεσολόγγι- Η πόλη της θάλασσας και του ουρανού»

Έχει επιλεγεί στη «Φωτοβίζιον» του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, τρεις φορές.

Πρόσφατα, έλαβε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της Ifocus