Διαγωνισμός φωτογραφίας από το ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 | Θέμα: Καλλιτεχνικό ντοκουμέντο

Διαγωνισμός φωτογραφίας από το ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 | Θέμα: Καλλιτεχνικό ντοκουμέντο

Γωνία Λήψης

Διαγωνισμός Φωτογραφίας από το ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26

11o Θέμα: Καλλιτεχνικό Ντοκουμέντο

Με στόχους να προβάλουμε τη δουλειά νέων, αλλά και παλιότερων φωτογράφων, να πάρουμε έμπνευση για τη δική μας και να κάνουμε νέους φίλους, διοργανώνουμε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας ανοικτό στον κάθε φωτογράφο. Δωρεάν και χωρίς πολύπλοκους όρους συμμετοχής.
Ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται κάθε δύο μήνες με διαφορετικό θέμα και έχει αυτοτέλεια (μπορεί κάποιος να συμμετέχει μόνο στο διαγωνισμό που επιθυμεί). Οι διακριθέντες φωτογράφοι εξασφαλίζουν προβολή μέσα από τις διάφορες σελίδες μας. Επίσης μια φορά το χρόνο εκθέτουμε τις φωτογραφίες που έχουν διακριθεί με δικά μας έξοδα.

Νέος Διαγωνισμός
11o Θέμα: Καλλιτεχνικό Ντοκουμέντο
Διάρκεια: ως 20 Σεπτεμβρίου 2023
Συμμετοχή: Δωρεάν
Διοργάνωση: Φωτογραφική Ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26
Υπεύθυνη διοργάνωσης: Έλενα Μάμουνα
Επιμέλεια: Ανδρέας Κατσικούδης

Τρόπος αποστολής: Οι φωτογράφοι στέλνουν  τις φωτογραφίες τους με το wetransfer στο email elenamamouna@gmail.com .  Από 1 ως 3 σε πλήρη ανάλυση (όχι συμπίεση), χωρίς λογότυπο πάνω τους και σε φορμά 2 Χ 3. Γράφουν στο μήνυμα όνομα, κινητό τηλέφωνο και αν συμφωνούν να ενημερώνονται κάθε μήνα για ότι οργανώνει η ομάδα (πέρα από το διαγωνισμό κι αν δεν είναι ήδη γραμμένοι στην ενημερωτική μας λίστα).

Οι φωτογραφίες που θα διακριθούν θα προβληθούν με το όνομα του φωτογράφου και θα συμπεριληφθούν  στην επόμενη  ετήσια έκθεση που θα οργανώσει το ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26. (Η πρώτη μας έκθεση με τις 30 φωτογραφίες που διακρίθηκαν στους πρώτους 6 διαγωνισμούς είναι γεγονός: «Γωνία Λήψης 2022», στη Βραζιλιάνα, 6 – 27 Νοεμβρίου 2022. Πληροφορίες για την έκθεση αυτή εδώ!  Στα εγκαίνια κληρώθηκαν και δώρα  χορηγών ανάμεσα στους διακριθέντες φωτογράφους που ήταν εκεί.)

Η κριτική των φωτογραφιών  γίνεται από τριμελή επιτροπή που για το 2023 αποτελείται από τους Στέφανο Χρόνη, Diran Kalaydjian και Ανδρέα Κατσικούδη. Η επιτροπή δεν  γνωρίζει τα ονόματα των φωτογράφων.

Η φωτογραφική ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 είναι μια ομάδα από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους που έχει δημιουργηθεί από τον Ανδρέα Κατσικούδη. Έχει έδρα την Αθήνα και οι περισσότερες δράσεις της φιλοξενούνται στο Cinemarian.
Για περισσότερες εκδηλώσεις μας: diafragma26.gr


Info:
Ακολουθούν  λίγα λόγια για το καλλιτεχνικό ντοκουμέντο για να βοηθηθούν οι ενδιαφερόμενοι. Είναι αποσπάσματα από το υπο-έκδοση βιβλίο του Α. Κατσικούδη «Η Φωτογραφία ως Τέχνη»:

Στο καλλιτεχνικό ντοκουμέντο ανήκουν φωτογράφοι που ξεφεύγουν από τα στενά όρια που έχει η φωτογραφία τεκμηρίωσης στην εποχή μας και δουλεύουν πιο ελεύθερα, μπορεί ακόμη και να σκηνοθετούν εντελώς την εικόνα τους και να κρατούν από το ντοκουμέντο απλά την αισθητική και τη θεματολογία του.
Ένας φωτογράφος που δουλεύει σήμερα στα ΜΜΕ έχει αυστηρούς κανόνες που οι καλλιτέχνες δεν είναι εύκολο να τους τηρήσουν. Δεν επιτρέπεται καμιά μορφή παρέμβασης και σκηνοθεσίας και η επεξεργασία που μπορεί να γίνει στη φωτογραφία είναι ελάχιστη και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αλλάξει επιλεκτικά κάτι πάνω της.
Οι φωτογράφοι αυτοί επιλέγουν πολύ συνειδητά ποιο κομμάτι θα προβάλουν και πώς. Υπάρχει επεξεργασία στις φωτογραφίες τους και συχνά μια πρόθεση καλλιτεχνική, ενώ οι φωτογράφοι ντοκουμέντου προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε αισθητική στη φωτογραφία θα εμπόδιζε τον θεατή να δει το θέμα.