Giovanni Chiaramonte

Giovanni Chiaramonte

Ο Giovanni Chiaramonte είναι ένας διακεκριμένος Ιταλός φωτογράφος. Οι εικόνες του επικεντρώνονται στη σχέση ανθρώπου, τόπου και πεπρωμένου του στον δυτικό πολιτισμό, ένα θέμα που έχει απασχολήσει τον Andrei Tarkovsky και ομολογουμένως έχει επηρεαστεί και από τον ίδιο.

Στις εικόνες μου μιλώ συχνά  για τη μοναξιά των πόλεων, αλλά είναι μια μοναξιά που ανοίγει στο άπειρο. Με κάποιον τρόπο, είναι μια πρόσκληση να αναζητήσω τον άνθρωπο και να τον βρω ακόμη και σε αυτά τα προάστια που φαίνονται ξεχασμένα …

Giovanni Chiaramonte

Γεννημένος στο Βαρέζε το 1948 από γονείς από τη Gela στη Σικελία, ο Giovanni Chiaramonte ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως φωτογράφος στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο Chiaramonte βυθίστηκε από την αρχή στη θεολογική και αισθητική παράδοση του Hans Urs von Balthasar και της Ανατολικής Εκκλησίας. Συναντήθηκε  με το  στο έργο του Pavel Evdokimov, του Olivier Clément και του Andrei Tarkovsky.

Giovanni Chiaramonte

Ιδρυτής, μαζί με τον Luigi Ghirri, του εκδοτικού οίκου Punto e Virgola.

Καθηγητής φωτογραφίας και ιστορίας της φωτογραφίας.

Έχει εκτιμηθεί από τα περιοδικά αρχιτεκτονικής και από τους μεγάλους αρχιτέκτονες της εποχής του για την ικανότητά του να σκηνοθετεί τη χαοτική σειρά των προαστίων και των μεγάλων πόλεων. Ο Chiaramonte έχει φωτογραφίσει ευρωπαϊκές πόλεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά, στην ανάγνωση του χώρου, πάντα προσπαθούσε να βάλει τον άνθρωπο και τη ζωή του στον κόσμο στο κέντρο.

Giovanni Chiaramonte

Μέσω της φωτογραφίας του αφιέρωσε την προσοχή του στη σχέση μεταξύ του τόπου και της ταυτότητας του ανθρώπου. «Όταν φωτογραφίζω την πόλη, τον τόπο διαβίωσης κατ ‘εξοχήν, δεν μπορώ να ξεχάσω τον άνθρωπο. Επιπλέον, η εμπειρία μου λέει ότι τα ανθρώπινα γεγονότα λαμβάνουν χώρα, απροσδόκητα και απρόβλεπτα, σε μια μικρή σκηνή του απέραντου κόσμου και ότι, όταν ένας άνθρωπος κοιτάζει τον κόσμο, όχι μόνο μέσω των ματιών του, αλλά μέσω του φακού μιας κάμερας, μέσω μιας οθόνης – που είναι πάντα μια γεωμετρική, ευκλείδεια φιγούρα – αυτός ο κόσμος γίνεται αμέσως η “σκηνή” ενός γεγονότος στο οποίο εμπλέκονται προσωπικά όχι μόνο ο φωτογράφος, αυτός που παρακολουθεί, αλλά και ο κόσμος και οι κάτοικοί του».

Giovanni Chiaramonte

Έχει φωτογραφίσει, όπως αναφέρθηκε,  αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. «Παρά το γεγονός ότι όλες οι σύγχρονες πόλεις, υπόκεινται σε συνεχή εξέλιξη, σε έναν αδιάκοπο μετασχηματισμό, ένα είδος εργοταξίου σε εξέλιξη, όπου κάτι πεθαίνει και κάτι άλλο γεννιέται, οι πόλεις της Βόρειας Ευρώπης – δηλώνει ο φωτογράφος – διακρίνονται από την ικανότητα να συνδυάζει την τεχνολογική πρόοδο και την προστασία του περιβάλλοντος, επειδή έχει υιοθετήσει, ως μονάδα μέτρησης, την ευημερία του ανθρώπου, την ικανότητά του να ζει “έναν ελεύθερο χρόνο” και να απολαμβάνει τόσο επιφανειακούς όσο και υπόγειους χώρους σε πλήρη αρμονία», ομολογεί.

Giovanni Chiaramonte

Οι εικόνες του, βυθισμένες σε ένα πλαίσιο που προσπαθεί να αγκαλιάσει όλα τα άλλα κτίρια και, όπου γίνεται αντιληπτή η ιδέα μιας ανοιχτής πόλης, ανοιχτής στις πλευρές και προς τον ουρανό, είναι σχεδόν όλες φτιαγμένες σε μεσαίο φόρμα με κάμερα και με μανιακή προτίμηση και προσήλωση για το τετράγωνο ή το διπλό τετράγωνο στο οποίο ο Giovanni Chiaramonte αποδίδει μια συμβολική τιμή.Ο φωτογράφος αναζητά μια απτή, οικεία γνώση του χώρου και της ύλης, προσπαθεί να παράγει εικόνες που «τσιγκλούν» το συναίσθημα, διαμορφώνοντας μια ποιητική διάσταση στιε φωτογραφίες του. Είναι υπερβολικά κοντά στην κινηματογραφία του Andrei Tarkovsky, λόγω της ποιητικής στάσης του ως προς την αντίληψη για τον κόσμο.

Giovanni Chiaramonte

Από το 1974 έχει εκθέσει σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις σε Αθήνα, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Καράκας, Κοΐμπρα, Φλωρεντία, Φρανκφούρτη, Γκρατς, Λουγκάνο, Μιλάνο, Μόντενα, Νάπολη, Νέα Υόρκη, Πάδοβα, Παλέρμο, Πράτο, Ρέιμς, Ρώμη, Τορίνο, Βενετία, στην Τριάδα του Μιλάνου και στη Μπιενάλε της Βενετίας. Το 2005 του απονεμήθηκε τιμητικό πτυχίο Αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, για την εικοσαετή συνεισφορά του σε περιοδικά (Lotus, Domus, Casabella, Abitare) και συνεργάστηκε με εθνικά και διεθνή ιδρύματα (IBA Berlin, Triennale Milan, Biennale Venice, CCA Montréal) σχετικά με το θέμα της πόλης και πώς ζουν οι άνθρωποι.

Προς το παρόν, διδάσκει Θεωρία και Ιστορία της Φωτογραφίας στο Free University IULM και στην NABA Academy στο Μιλάνο.

Giovanni Chiaramonte