David Bailey – Ο καθένας μπορεί να γίνει ένας σπουδαίος φωτογράφος εάν ζουμάρει αρκετά σε αυτό που αγαπά

David Bailey – Ο καθένας μπορεί να γίνει ένας σπουδαίος φωτογράφος εάν ζουμάρει αρκετά σε αυτό που αγαπά

David Bailey

Ο καθένας μπορεί να γίνει ένας σπουδαίος φωτογράφος εάν ζουμάρει αρκετά σε αυτό που αγαπά.

David Bailey

Ο David Bailey, του οποίου η καριέρα στη φωτογραφία τελικά θα τον έφερνε σε επαφή με τα υψηλά επίπεδα της βρετανικής κοινωνίας, προήλθε από μια εργατική τάξη στο Ανατολικό Λονδίνο. Έχοντας ενδιαφέρον από τη νεανική του ζωη στη ζωγραφική και τη φωτογραφία, το 1959 μαθήτευσε στο studio του John French, όπου ασχολήθηκε με τη φωτογραφία μόδας.

Οι εικόνες του ακτινοβολούσαν τη νεολαία και τη σεξουαλικότητά της και βοήθησαν στον καθορισμό της εμφάνισης της βρετανικής μόδας και του στυλ κατά την περίοδο του ’60. Το έργο του, επιπλέον, αντικατοπτρίζει τη βρετανική πολιτιστική τάση της δεκαετίας του 1960 για την κατάρρευση των παλαιών και άκαμπτων φραγμών της τάξης, με την έγχυση μιας εργατικής τάξης ή «πανκ» σε ρούχα και καλλιτεχνικά προϊόντα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η επαγγελματική και προσωπική του σχέση με το μοντέλο, Jean Shrimpton, ήταν ένας βασικός παράγοντας για την ενίσχυση αυτής της φήμης. Το 1960 άρχισε να φωτογραφίζει για την British Vogue, όπου εργάστηκε για περίπου 15 χρόνια, αρχικά με σύμβαση εξαρτημενης εργασίας και αργότερα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Η δουλειά του πάνω στη μόδα και στη προσωπογραφία του Bailey, που χαρακτηρίζεται από έντονα ή και λευκά φόντα και δραματικά εφέ φωτισμού, επηρέασαν τη Βρετανική μόδα και τη φωτογραφία διασημοτήτων της δεκαετίας του 60. 

David Bailey

Ο ίδιος έτσι ο Bailey έγινε μια διασημότητα που αντιπροσώπευσε το κίνημα του «swinging London». Έγινε γνωστός για τις σχέσεις του με αρκετές διάσημες γυναίκες, μεταξύ των οποίων το μοντέλο Jean Shrimpton και η ηθοποιός Catherine Deneuve, την οποία παντρεύτηκε το 1965 (χώρισαν το 1972).

David Bailey

Είναι ο φωτογράφος που ενέπνευσε το ρόλο του φωτογράφου Thomas, στην ταινία Blow-up του Antonioni (1966).

Το 1972 άρχισε να εκδίδει το περιοδικό μόδας και φωτογραφίας Ritz. Αν και συνέχισε να φωτογραφίζει διασημότητες για εκδόσεις όπως το Harper’s Bazaar και The London Times κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, της δεκαετίας του ’80 και του ’90, άρχισε να στρέφει την προσοχή του σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σκηνοθέτησε πολλές ταινίες μεγάλου μήκους, συμπεριλαμβανομένου του The Intruder (1999) με τις Σαρλότ Γκαινσμπουργκ και Ναστάζια Κίνσκι.

Στα θέματα των ντοκιμαντέρ του περιλαμβάνονται οι Cecil Beaton, Andy Warhol και Luchino Visconti. Στα βιβλία των φωτογραφιών του περιλαμβάνονται το Box of Pin-ups (1964), το Goodbye Baby & Amen: A Sarabande for the Sixties (1969), Another Image: Papua New Guinea (1975), David Bailey’s Trouble and Strife (1980), David Bailey, London NWI: Urban Landscapes (1982), Imagine (1985), David Bailey’s Rock and Roll Heroes (1997) και David Bailey: Chasing Rainbows (2001). David Bailey: Το Bailey Exposed (2014).

David Bailey

Η σκηνή του “Swinging London” αντικατοπτρίστηκε κατάλληλα στο πιο διάσημο λεύκωμά του, το Box of Pin-Ups (1964): ένα κουτί με αφίσες διασημοτήτων της δεκαετίας του 1960, συμπεριλαμβανομένων των Terence Stamp, The Beatles, Mick Jagger, Jean Shrimpton, PJ Proby, Cecil Beaton, Rudolf Nureyev και των διάσημων γκάνγκστερ του East End, το δίδυμο Kray. Το Box είχε μια ασυνήθιστη και μοναδική εμπορική κυκλοφορία. Η έντονη αντίρρηση για την παρουσία των γκαγκστερ Kray από τον συνάδελφο φωτογράφο, Λόρδο Snowdon, ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν κυκλοφόρησε η αμερικανική έκδοση του “Box” και ότι δεν εκδόθηκε δεύτερη βρετανική έκδοση. Πώληση ρεκόρ για ένα αντίγραφο του “Box of Pin-Ups” αναφέρεται με 20.000 £.

David Bailey – Reggie και Ronnie Kray

Χρειάζεται πολλή φαντασία για να είναι κάποιος καλός φωτογράφος. Χρειάζεται λιγότερη φαντασία για να είναι κασποιος ζωγράφος γιατί μπορεί να εφεύρει πράγματα. Αλλά στη φωτογραφία όλα είναι τόσο συνηθισμένα. Χρειάζεται πολύ παρατήρηση πριν μάθεις να βλέπεις το εξαιρετικό.

David Bailey

 

David Bailey