Χριστίνα Χρυσούλη: “Oι πιο αγαπημένες μου φωτογραφίες είναι αυτές που έχω προσπαθήσει κάτι πολυφωτογραφημένο να το κάνω να μοιάζει κάπως ασυνήθιστο”

Μου αρέσει ιδιαίτερα η κίνηση που κατέγραψες σε αυτή τη φωτογραφία. Αν και ακινητοποιημένα για μια στιγμή, όλα συνεχίζουν να κινούνται: Ο ποδηλάτης, το ζευγάρι που περπατά, τα πλοία στον ορίζοντα. Συνήθως τι είναι αυτό που τραβά την προσοχή σου ώστε να πατήσεις το κουμπί της φωτογραφικής σου μηχανής; Τι σε εμπνέει;
Είμαι από αυτούς που κουβαλάνε τη φωτογραφική μηχανή σχεδόν πάντα μαζί τους! Με εμπνέει σχεδόν το οτιδήποτε! Κτίρια, άνθρωποι, αντικείμενα, φύση! Γενικά μου αρέσει να πειραματίζομαι, ως ερασιτέχνης φυσικά, και να βγάζω φωτογραφίες σε καινούργια μέρη. Όμως, ακόμη και όταν τραβάω φωτογραφίες στην ίδια μου την πόλη, που μένω όλη μου τη ζωή, ενθουσιάζομαι όταν βρίσκω κάποια όμορφη μικρή γωνιά που δεν είχα παρατηρήσει ως τότε! Η φωτογραφία που διάλεξες να παρουσιάσεις για μένα είναι ο ορισμός του “χαλαρά”: κανείς δε φαίνεται να βιάζεται, αντιθέτως όλοι απολαμβάνουν τη βόλτα τους ένα χειμερινό απόγευμα.

Πως θα περιέγραφες τις φωτογραφίες σου;
Οι περισσότερες φωτογραφίες που βγάζω έχουν συναισθηματική αξία για μένα. Μπορεί η μηχανή να αποτυπώνει απλά μια εικόνα, αλλά κάθε φωτογραφία μπορεί να μου θυμίζει το μέρος που ήμουν όταν βγήκε, την συναισθηματική μου κατάσταση ή και ακόμα το ποιος ήταν δίπλα μου και τι αστείο μπορεί να του ζήτησα να κάνει για αυτή! Οπότε θα τις περιέγραφα μάλλον ως τα “παιδιά” μου.

Ποια από τις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει μέχρι σήμερα είναι η αγαπημένη σου και γιατί;
Πολύ δύσκολη αυτή η ερώτηση. Όταν με κάθε μια από τις φωτογραφίες είμαι συναισθηματικά δεμένη, είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω μία μόνο. Γενικά πάντως, οι πιο αγαπημένες μου φωτογραφίες είναι αυτές που έχω προσπαθήσει κάτι πολυφωτογραφημένο να το κάνω να μοιάζει κάπως ασυνήθιστο (πχ. https://www.instagram.com/p/9vvj1lRdsE/?taken-by=itsonlyforfun ήhttps://www.instagram.com/p/72jU-6xdo-/?taken-by=itsonlyforfun). Πιο εύκολα μπορώ να σου πω ποιες δε μου αρέσουν: όσο πιο πίσω πας χρονολογικά, τόσο χειρότερες τεχνικά τις βρίσκω.

Πώς άρχισες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία;
Φωτογραφίες έβγαζα από τότε που μου εμπιστεύονταν τη φωτογραφική οι γονείς μου, αναλογική εννοείται τότε, κάθε κλικ και άχρηστη φωτογραφία χαχα! Πιο συστηματικά, και ερασιτεχνικά όπως είπα πιο πριν, άρχισα να ασχολούμαι τα τελευταία 2-3 χρόνια. Το έναυσμα ήταν μια ανακαίνιση σπιτιού που είχα καθημερινή πρόσβαση. Ήθελα να έχω το πριν και το μετά. Αλλά αντί να αρκεστώ σε φωτογραφίες ολόκληρων χώρων, αποφάσισα να δω τι μπορώ να κάνω με όλα αυτά τα παλιά πράγματα που είχαν αφήσει οι προηγούμενοι ένοικοι. Η όλη διαδικασία κράτησε σχεδόν 2 μήνες και εγώ πάντα είχα κάτι καινούργιο που ήθελα να φωτογραφίσω πριν γίνει το επόμενο βήμα της ανακαίνισης. Μετά από αυτό νομίζω πως κόλλησα.

Τι θα σε έκανε να σταματήσεις να φωτογραφίζεις;
Να σταματήσω εντελώς; Νομίζω τίποτα! Εντάξει σίγουρα υπάρχουν περίοδοι που δεν προλαβαίνω να βγαίνω βόλτες και να φωτογραφίζω, αλλά όσο υπάρχει ελεύθερος χρόνος, νομίζω δε θα σταματήσω ποτέ. Και ενίοτε να τις τυπώνω κιόλας, μου αρέσει να τις βλέπω στο χαρτί!


Info: Το profile της Χριστίνας στο instagram είναι: https://www.instagram.com/itsonlyforfun/