Τέτη Περισσάκη

Τέτη Περισσάκη: “Μέσα από το φακό της μηχανής, αναζητώ αρχικά την απομόνωση και στη συνέχεια την επικοινωνία”

Η @ttperissaki ή Τέτη Περισσάκη, μας ταξιδεύει φωτογραφικά μέσα από τα δικά της ταξίδια. Η Αθήνα της και το Dubai της (για να ξεκινήσω με τις πόλεις που έχει πλέον υιοθετήσει!), η Θεσσαλονίκη, το Μιλάνο, το Σαν Φρανσίσκο, είναι μερικές από τις στάσεις που μας εκθέτει.
Εντυπωσιακά κτίρια, επιβλητικά σκηνικά, αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, αλλά εγώ επέλεξα μια εικόνα εσωτερικού χώρου που αγαπώ ιδιαίτερα.

Υπέροχη φωτογραφία! Χαρακτηριστική σκηνή μετρό μεγάλης πόλης. Απομονωμένοι άνθρωποι, σκυμμένοι συνήθως στα κινητά τους. Καλά τη ‘διαβάζω’; Που βρισκόμαστε αλήθεια;
Της δίνεις μια ερμηνεία που εγώ έδωσα σε δεύτερη ανάγνωση… Ήταν η περίοδος της αναζήτησης της «συμμετρίας» και της τάξης, φαντάζομαι και στη ζωή μου την ίδια, οπότε αυτό που εγώ είδα, μπαίνοντας στο συγκεκριμένο συρμό M1 του Μιλάνο, ήταν αυτό: αρμονία, συμμετρία και τάξη.

Συχνά διαβάζουμε “ζηλεύω” στα σχόλια του Instagram, κάτω από τις φωτογραφίες των ταξιδιών σου. Είναι εύκολο να το λέει κανείς ως θεατής όμορφων εικόνων. Είναι τόσο ζηλευτό το να ταξιδεύεις κανείς τόσο συχνά;
Φαίνεται πιο μαγικό απ’ ότι πραγματικά είναι. Είναι μέρος της δουλειάς, την οποία λατρεύω και επομένως μέρος του εαυτού μου. Πολλά «αντίο», «εις το επανιδείν», αρκετή επανάληψη, πολλά νέα – πρόσωπα, καταστάσεις, δομές, συνήθειες που χρειάζεται να αφομοιωθούν, ατέλειωτη (υποχρεωτική) «διαθεσιμότητα» για επικοινωνία σε οποιαδήποτε «διάλεκτο»… Γι αυτό πολλές φορές είμαι εγώ «φειδωλή» στα σχόλια που αφήνω στο ινστα – είτε από κούραση είτε από επιφύλαξη μήπως παρανοηθούν. Ασφαλώς υπάρχει και η μαγική πλευρά της «πρώτης φοράς» που μπορεί να βρει έδαφος και σε χιλιοκαμωμένα ταξίδια.

Τι ρόλο παίζει η φωτογραφία στο να ξεφεύγει κανείς από τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις ενός επαγγελματικού ταξιδιού;
Σπουδαίο και τεράστιο… Έχω αρνηθεί socializing για να απολαύσω λίγες στιγμές μοναξιάς και να φωτογραφίσω, αν και περισσότερο με κερδίζει η φωτογραφία που βγάζω «καθ’ οδόν», επειδή κάτι μου τράβηξε το μάτι… Ίσως εκπαιδεύομαι προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς οι υποχρεώσεις όλων μας δεν λιγοστεύουν, αντίθετα αυξάνουν, οπότε μειώνεται αντίστοιχα και ο λεγόμενος προσωπικός μας χρόνος. Η εικόνα πάντως παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, είτε το έχουμε συνειδητοποιήσει είτε όχι και θεωρώ ότι συμβάλει σε πολλά, ένα από τα οποία, η διαμόρφωση της αισθητικής μας. Όταν, λοιπόν, έχω πολύ χρόνο σε συνθήκες εργοταξίου, φυσικό είναι να αναζητώ την ισορροπία από την «άλλη» πλευρά, της ομορφιάς, της ευταξίας, της συμμετρίας κλπ.

Φωτογραφίζεις πάντα με το κινητό ή έβαλες στη ζωή σου και φωτογραφική μηχανή;
Η φωτογραφική και το κινητό είναι οι προεκτάσεις των χεριών μου… Το καθένα για τη χρήση του. Από φωτογραφικής άποψης, το κινητό μου έχει βαφτιστεί «του απάρτου» από τότε που απέκτησα τη μηχανή μου και κληρονόμησα και κάτι ιδιαίτερους φακούς, λίγο μεγαλύτερους και από την ηλικία μου… Οι τσάντες μου πλέον αγοράζονται με κριτήριο να χωρούν τα βασικά και απαραίτητα, ένα από τα οποία είναι η mirrorless μηχανή μου, η οποία έχει wifi σύνδεση (τι μαγική τεχνολογία!) και άρα πρακτικά έχω αυτό που τράβηξα με τη μηχανή, την ίδια στιγμή στο κινητό μου για να ασχοληθώ μαζί του!!!.

Ποιά ανάγκη καλύπτει μια δυναμική και επιτυχημένη γυναίκα όταν κοιτάζει τον κόσμο μέσα από την οθόνη του κινητού ή το φακό της μηχανής της;
Δεν μπορώ να σου απαντήσω με σαφήνεια. Απομόνωση και επικοινωνία διαδοχικά θα έλεγα… Απομόνωση για να φωτογραφίσω και επικοινωνία για να μοιραστώ εικόνες και αισθητική, και ασφαλώς δεν εννοώ μόνο μέσα στο Instagram, αν και δεν έχω προσωπικό λογαριασμό σε άλλο social medium και θεωρώ ότι η πραγματική επικοινωνία γίνεται μόνο με τη χροιά της φωνής.

Ποστάρεις αρκετά συχνά, σχεδόν καθημερινά. Είναι το Instagram το μέσο για να προβάλεις τις εικόνες σου ή είναι η αφορμή για να φωτογραφίζεις;
Το Instagram είναι πολλά πράγματα, αλλά ούτε μέσον προβολής, ούτε αφορμή. Δε νομίζω ότι προσδιορίζεται σαν ένα «κάτι» ή ένα «κάτι άλλο». Σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή παρέα, όταν δεν είναι ψυχαναγκασμός.

Σε έχει κερδίσει, τελικά, η φωτογραφία ή στέκεσαι απλά στην καταγραφή της στιγμής;
Μα η φωτογραφία δεν είναι μια στιγμή; Αν πάντως εννοείς τη σκηνοθεσία για να φωτογραφίσω, είναι κάτι που θαυμάζω, αλλά θεωρώ ότι είναι μια ξεχωριστή δημιουργική ενασχόληση και όχι, δεν την χρησιμοποιώ.

Πειραματίζεσαι με την εικόνες σου μετά τη λήψη. Φαντάζομαι το κάνεις με το κινητό. Βρίσκεις δημιουργικό ενδιαφέρον στην επεξεργασία της φωτογραφίας;
Ναι, απίστευτα δημιουργικό και ενδιαφέρον. Έχω πει, σε κάποιο σχετικό σχόλιο ανάρτησης, ότι όταν ποστάρω απείραχτη φωτογραφία, να έρθετε να μου βάλετε καθρεφτάκι για να δείτε αν αναπνέω! Πάντα στο κινητό τα edits. Πολλές φορές τραβάω φωτογραφία έχοντας κατά νου πώς θα γίνει με την ή τις πιθανές επεξεργασίες! Μου θύμισες μάλιστα ότι κάποτε απαρνιόμουν πεισματικά το ασπρόμαυρο, το οποίο βεβαίως θεωρώ δύσκολη αλλά μαγική υπόθεση, που πάντως πρέπει να έχει λόγο ύπαρξης…

Ως θεατής, ποιο είδος εικόνας αγαπάς να βλέπεις;
Το είδος που έχει ένα τουλάχιστον εύρημα, και δεν εννοώ ασφαλώς τεχνικό εύρημα που ούτως ή άλλως δε διαθέτω τις γνώσεις για να το ξεχωρίσω. Οποιαδήποτε φωτογραφία έχει κάτι να μου πει. Ακόμη και εικόνες που έχουμε δει πολύ, αν προσφέρουν μια οποιαδήποτε καινούργια προσέγγιση ή ένα ενδιαφέρον στοιχείο, θα τις προσέξω. Αυτό που μας συγκινεί, δεν είναι απαραίτητο να το κατηγοριοποιούμε πρώτα και ειλικρινά «συμπαθώ», ετερόκλητες εικόνες (όπως επίσης και λογαριασμούς στο Instagram). Δεν έχω εντοπίσει κάτι που συστηματικά δεν μου αρέσει. Ίσως μόνο τα πολύ φανερά και τραβηγμένα edits και οι «χιλιοειπωμένες», χωρίς λόγο, ιστορίες.

Σε ευχαριστούμε πολύ, Τέτη, για το χρόνο που ξέκλεψες για να απαντήσεις και να συμμετάσχεις στο Photologio.gr . Σου ευχόμαστε όμορφα φωτογραφικά και όχι μόνο ταξίδια.
Εγώ σας ευχαριστώ θερμά. Για το ενδιαφέρον, την «παρέα», τα ευγενικά και γενναιόδωρα σχόλια και την ευχή σας. Πολλά από τα ομορφότερα ταξίδια μας γίνονται μέσα από τα «μάτια» των άλλων, επομένως ευχαριστώ και για τα ταξίδια όλων όσων τα μοιράζονται μέσα από το ινστα. Καλή συνέχεια στο photologio.gr


Το profile της Τέτης στο Instagram: https://www.instagram.com/ttperissaki

Η συνέντευξη δόθηκε στις 07.06.2016