Τάσος Ρήτος: “Φωτογραφίζω οτιδήποτε βρίσκω ενδιαφέρον και παράλληλα προσπαθώ να διευρύνω τις γνώσεις μου και να εξελίσσω τις τεχνικές μου”

Τάσος Ρήτος: “Φωτογραφίζω οτιδήποτε βρίσκω ενδιαφέρον και παράλληλα προσπαθώ να διευρύνω τις γνώσεις μου και να εξελίσσω τις τεχνικές μου”

tasos ritos
Όλες οι φωτογραφίες σου υπέροχες Τάσο, αλλά εγώ ξεχώρισα αυτή. Πολύ όμορφη street. Φοβερό κάδρο. Τι σου τράβηξε την προσοχή και πάτησες το κλίκ;
Η βόλτα στην παραλία με τη δύση του ηλίου περνώντας ανάμεσα από τους πάγκους των μικροπωλητών είναι χαρακτηριστική του ελληνικού καλοκαιριού και αυτό ήθελα να καταγράψω. Σε αυτή τη λήψη την προσοχή μου τράβηξε η κινηματογραφική ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο συνδυασμός του φυσικού με τον τεχνητό φωτισμό και η δυναμική που δίνουν οι οριζόντιες γραμμές που τρέχουν στο κάδρο με το έντονο βλέμμα του πωλητή που τις ακολουθεί.

Tasos Ritos

Κινηματογραφική ατμόσφαιρα διαβάζω και χαίρομαι! Ποια η σχέση σου με τον κινηματογράφο; Υπάρχουν κάποιοι διευθυντές φωτογραφίας που ξεχωρίζεις;
Προς το παρόν παραμένω ένας καλός θεατής ωστόσο θα ήθελα σύντομα να ασχοληθώ έστω και πειραματικά με την κινηματογράφηση.
Θα ξεχώριζα σίγουρα τον προσφάτως βραβευμένο με το τρίτο του oscar Emmanuel Lubezki, τον Robert Richardson, τον Matthew Libatique και τον Luca Bigazzi, διευθυντή φωτογραφίας των ταινιών Paolo Sorrentino.

Ασχολείσαι καιρό με τη φωτογραφία;
Ανέκαθεν με ενδιέφερε και λόγω επαγγέλματος, ωστόσο η επιρροή του instagram στην καθημερινότητα μου με οδήγησε σε μία λίγο πιο σοβαρή ενασχόληση με τη φωτογραφία τον τελευταίο περίπου χρόνο.

Μια που το ανέφερες, θα γίνω αδιάκριτος αν ρωτήσω τι επαγγέλεσαι;
Είμαι σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας και εργάζομαι στο χώρο της διαφήμισης και του graphic design.

Tasks Ritos
Έτσι εξηγείται η αισθητική των φωτογραφιών σου. Θα σε χαρακτήριζες street φωτογράφο;
Σ’ ευχαριστώ! Δε μου ταιριάζει κάποιος χαρακτηρισμός, φωτογραφίζω οτιδήποτε βρίσκω ενδιαφέρον και παράλληλα προσπαθώ να διευρύνω τις γνώσεις μου και να εξελίσσω τις τεχνικές μου. Ίσως εξαντλώντας αυτό το πειραματικό στάδιο να εστιάσω σε κάποιο συγκεκριμένο είδος.

Αν και χρησιμοποιείς το instagram από παλιά, παρατηρώ μεγάλες παύσεις ανάμεσα στις αναρτήσεις σου. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;
Οι παύσεις δυστυχώς προκύπτουν λόγω υπερβολικής απορρόφησης μου σε άλλες ασχολίες όμως τελευταία προσπαθώ να είμαι περισσότερο συνεπής σε μια συγκεκριμένη συχνότητα αναρτήσεων.

Tasos Ritos

Και κάτι τελευταίο, τι φωτογραφικό εξοπλισμό έχεις κι αν επεξεργάζεσαι τις φωτογραφίες σου, ποιο μέσο χρησιμοποιείς;
Εκτός από το iphone σε συνδυασμό με τους φακούς της olloclip χρησιμοποιώ τη Nikon D5300 στην οποία βρίσκω πολύ χρήσιμη την πτυσσόμενη οθόνη, τους prime φακούς 50mm f1.4 & 35mm f1.8 της Nikon & τον Tamron 10-24mm που κυρίως χρησιμοποιώ για τοπία & αρχιτεκτονική.
Το βασικό μου εργαλείο για την αρχειοθέτηση και την επεξεργασία των φωτογραφιών είναι το Lightroom ενώ σε κινητό και tablet εκτός από το instagram χρησιμοποιώ το Snapseed και το VSCO.


Info: Το profile του Τάσου Ρίτου στο instagram είναι: tasosritos   ενώ στο FB είναι: tasos ritos