Σπύρος Μπάτζιος: “Εστιάζω σε ό, τι μου αρεσει, σε ό, τι μου βγάζει ομορφιά ή συναίσθημα. Ολα τα υπόλοιπα γύρω απλά σε βοηθούν να καταλάβεις που θέλεις να εστιάσεις”

Σπύρος Μπάτζιος: “Εστιάζω σε ό, τι μου αρεσει, σε ό, τι μου βγάζει ομορφιά ή συναίσθημα. Ολα τα υπόλοιπα γύρω απλά σε βοηθούν να καταλάβεις που θέλεις να εστιάσεις”

 

Spyros Batzios

Σπύρο Μπάτζιο, έχεις μια γκαλερί στο instagram, που θαυμάζω κ που δείχνει να “κρύβει” έναν εξαιρετικά ευαίσθητο άνθρωπο. Θα χαρακτήριζες εσύ τον εαυτό σου ως τέτοιον;
Αν με ρωτάς για την πνευματική και ψυχική ευαισθησία τοτε θα σου πω, ναι ειμαι. Αλλά νομίζω πως αυτο θα σου πει οποιοσδήποτε άνθρωπος που βλέπει τα πράγματα καθαρά και δεν βάζει απλά επιπόλαιες ταμπέλες. Η ευαισθησία για μένα ειναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Ειναι σαν να αναρωτιέται κάποιος αν ειναι καλός ή κακός. Ειναι ολα. Ειμαστε ολα. Και καλοί και κακοί και ευαίσθητοι ανάλογα με τα ερεθίσματα που έχουμε από το περιβάλλον μας κάθε φορά.

Πώς ξεκίνησε η πορεία σου στην φωτογραφία;
Γενικά λάτρευα τη φωτογραφία πάντα ως θεατής. Στο σπίτι μου θα δεις άπειρα λευκώματα με φωτογραφίες. Αλλά ποτε δεν είχα ασχοληθεί ενεργά ο ίδιος. Και μετά μπήκε απλά στη ζωή μου το Instagram και από εκεί ξεκίνησα τα κλικ μου.

Spyros Batzios

Τι σε έφερε στο instagram κ τι σε κρατά;
️Τι με έφερε; τίποτα ιδιαίτερο. Απλά όπως ξεκίνησα να έχω λογαριασμό στο Facebook κάπως ετσι δημιούργησα και ενα λογαριασμό στο Instagram. Ξεκίνησα αν θυμάμαι καλα με 50-60 followers, τους φίλους μου από το Facebook. Μου άρεσε από την αρχή το Instagram. Γενικά μπορεί να το κάνω κάποιες φορες, αλλά σπάνια θα με δεις να εκθέτω πολλά πράγματα από τη ζωή μου στο Facebook. Το Instagram μου αρεσει γιατί εκθέτεις κομμάτια του εαυτού σου (μέσα από τις φωτογραφίες και τα κείμενα σου) χωρίς όμως να “εκτίθεσαι” πραγματικά. Και αποκτάς στην πορεία μια “κλίκα” ανθρώπων που τους αρεσει αυτο που εκθέτεις. Και απλά εκφράζεσαι… αυτο με κράτησε…

Το θέμα των εικόνων σου έχει ποικιλία, όμως υπάρχει συνοχή στο ύφος τους· τι καθόρισε αυτή την “διάθεση;”
️Ως προς τη θεματολογία μου αρεσει να φωτογραφίζω οτιδήποτε μου τραβάει την προσοχή. Για τη συνοχή τώρα θα σου πω πως όλες μου οι φωτογραφίες έχουν το ίδιο φίλτρο, το ίδιο fade και την ίδια θερμότητα. Δεν πειράζω τίποτε άλλο (χρώματα, φωτεινότητα, κτλ). Γενικά ο λογαριασμός μου ειναι εγώ. Ένας άνθρωπος ανοιχτός σε οτιδήποτε με τις σταθερές του αξίες να τον κρατάνε εκεί που πρέπει.

Spyros Batzios

Οι περισσότερες φωτογραφίες σου, όπως κ αυτήν που διάλεξα για να συνοδεύσει την συνέντευξη, έχουν ένα “αποσπασματικό” χαρακτήρα, σαν να διαλέγεις ένα κομμάτι αυτού που είναι μπροστά σου για να αποτυπώσεις· τι αντιπροσωπεύουν τα “κομμάτια” αυτά;
Δεν έχω να σου δώσω κάποια “σπουδαία” απάντηση. Ειναι απλά το καδράρισμα που κάνουν τα μάτια μου. Ο καθένας από εμάς τόσο στη φωτογραφία όσο και στη ζωή του ακόμα, βλέπει, ακούει και γενικά ασχολείται με ότι θεωρεί σημαντικό. Αυτο κάνω και εγώ. Εστιάζω σε ότι μου αρεσει, σε ότι μου βγάζει ομορφιά ή συναίσθημα. Ολα τα υπόλοιπα γύρω απλά σε βοηθούν να καταλάβεις που θέλεις να εστιάσεις.

Spyros Batzios

Τέλος, γράφεις συχνά δικά σου αποσπάσματα για λεζάντες, τα οποία πάντα έχουν μία λέξη τονισμένη με κεφαλαία γράμματα· πες μου λίγο για αυτή την “συνήθεια σου;
️Η λέξη αυτή ειναι η λέξη κλειδί της φωτογραφίας μου. Ειναι η αρχή που με κάνει να σκέφτομαι τι θέλω να γράψω ή τι θέλω να εκφράσω. Και όπως κάθε λέξη, η λέξη αυτή αποτελείται από γράμματα. Το καθένα το ίδιο σημαντικό, μέρος ενός συνόλου, γιατί χωρίς οποιοδήποτε από αυτά δεν υπάρχει η λέξη, αλλά παράλληλα το καθένα αυτόνομο, να χωρίζεται από τα υπόλοιπα με μια τελεια. Κάπως ετσι έχω εξάλλου και το Instagram στο μυαλό μου. Κάθε λογαριασμός ξεχωριστός και αυτόνομος, αλλά ταυτόχρονα μέλος μιας κοινότητας με μέλη όλους αυτούς που αγαπούν τη φωτογραφία.

Spyros Batzios


To profile του Σπύρου Μπάτζιου στο Instagram είναι: batzoulinos, ενώ στο fb: Spyros Batzios