Νίκος Πρίπορας: “Μια καλή φωτογραφία υποτίθεται πως πρέπει να δημιουργεί την αίσθηση πως υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτή αλλά δεν είναι πάντα αυτός ο στόχος μου, πολλές φορές η απουσία κάποιας ιστορίας έχει περισσότερο ενδιαφέρον”

Νίκος Πρίπορας: “Μια καλή φωτογραφία υποτίθεται πως πρέπει να δημιουργεί την αίσθηση πως υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτή αλλά δεν είναι πάντα αυτός ο στόχος μου, πολλές φορές η απουσία κάποιας ιστορίας έχει περισσότερο ενδιαφέρον”

1

Ο Νίκος Πρίπορας ζει στη Θεσσαλονίκη όπου φωτογραφίζει ως ελεύθερος επαγγελματίας.

H εικόνα αυτή μοιάζει σαν σκηνή από ταινία. Πολύ ατμοσφαιρική! Τι ήταν αυτό που σου τράβηξε την προσοχή; Τα χρώματα, η σκηνή του δρόμου;
Στη συγκεκριμένη φωτογραφία σίγουρα αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν τα χρώματα στον πάγκο με το μαλλί της γριάς. Ξεχωρίζει ανάμεσα στο γκρίζο-μπλε που κυριαρχεί γύρω του. Είναι σαν μια πύλη σε έναν πολύχρωμο σύμπαν που σπάει τη μονοτονία που κυριαρχεί παντού. Ο τρόπος που έχω βγάλει τη φωτογραφία είναι επηρεασμένος από το συμμετρικό σύμπαν του Wes Anderson και είναι κάτι που πάντα έχω στο μυαλό μου όταν βγάζω μια φωτογραφία. Ίσως και για αυτό και να σου θύμισε ταινία.

Κάποιες φωτογραφίες σου είναι σαν μια μικρές αυτοτελείς ιστορίες. Φωτογραφίζεις για να εκφράσεις συναισθήματα, να μεταφέρεις κάποια μηνύματα; Ή για να καταγράψεις τον κόσμο και όσα συμβαίνουν γύρω σου;
Φωτογραφίζω απλά γιατί είναι κάτι που με βγάζει από το άγχος της καθημερινότητας και με κάνει να αισθάνομαι πιο δημιουργικός. Φωτογραφίζω δηλαδή κυρίως για μένα και όχι για να μεταφέρω κάποιο μήνυμα ή οτιδήποτε. Μια καλή φωτογραφία υποτίθεται πως πρέπει να δημιουργεί την αίσθηση πως υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτή αλλά δεν είναι πάντα αυτός ο στόχος μου, πολλές φορές η απουσία κάποιας ιστορίας έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

Πώς ξεκίνησες να φωτογραφίζεις; Ποια ήταν η αφορμή και πώς εξελίχθηκε αυτή η σχέση;
Η φωτογραφία με ενδιαφέρει από μικρό παιδί, αλλά περιοριζόταν στο να ξεφυλλίζω φωτογραφικά λευκώματα, περιοδικά κλπ. και όχι τόσο στο να φωτογραφίζω Πιο ενεργά άρχισα να ασχολούμαι από το 2008 και μετά. όταν δηλαδή άρχισα να μελετώ τη δουλειά αξιόλογων ξένων και Ελλήνων φωτογράφων και φυσικά να φωτογραφίζω σε πιο καθημερινή βάση.

Υπάρχουν θέματα που σε εμπνέουν περισσότερο;
Μέχρι στιγμής κυρίως φωτογραφίζω σκηνές της καθημερινότητας στο δρόμο με μια δική μου οπτική φυσικά. Τελευταία επιλέγω να φωτογραφίζω κυρίως πράγματα, τοπία και σκηνές που τα προσπερνάμε και ποτέ δεν τα δίνουμε αξία ή σημασία. Με ενδιαφέρουν επίσης πάρα πολύ τα παραδοσιακά έθιμα, πανηγύρια κλπ, αλλά είναι κάτι που ακόμα δεν το έχω καταφέρει στο βαθμό που θα ήθελα.

Τι είναι αυτό που θα σε έκανε να σταματήσεις να φωτογραφίζεις;
Μάλλον ο Θάνατος.

 


Info: website: http://priporasnikos.wixsite.com/nikospriporas

Το profile του Νίκου στο instagram: https://www.instagram.com/nikos_priporas/