Δημήτρης Γερόλυμος: “Η φωτογραφία είναι το αποτύπωμα της στιγμής, που θες να το μοιραστείς με λίγους ανθρώπους”

Δημήτρης Γερόλυμος: “Η φωτογραφία είναι το αποτύπωμα της στιγμής, που θες να το μοιραστείς με λίγους ανθρώπους”

Ιδιαίτερης αισθητικής κι επεξεργασίας φωτο … Όμορφη απόδοση μυστηριώδους ατμόσφαιρας… μοναδική. Πώς έγινε αυτό το κλικ Δημήτρη; 
Η φωτογραφία είναι εξωτερικού χώρου. Ύστερα από ένα πεζοπορικό τριήμερο στο Πήλιο ήμασταν στο Βόλο και συγκεκριμένα στην παλιά συνοικία. Είχαμε βγει και έτσι όπως προχωρούσε μπροστά η Αναστασία @apap77 μέσα στη στοά με τα φωτά και την ομίχλη τράβηξα με το κινητό. Μου φάνηκε λίγο μυστηριώδες το “τοπίο” και να το αποτέλεσμα. Η μόνη επεξεργασία ήταν το ΑΜ. Μου αρέσουν οι φωτογραφίες χωρίς πολύ επεξεργασία, ό, τι πιάνει ο φακός τη στιγμή.

Δεν μπαίνεις ποτέ στον κόπο να επεξεργαστείς μια φωτό; Ξέρεις η επεξεργασία θεωρείται πλέον το δημιουργικό κομμάτι της φωτογραφίας.
Πάντα μπαίνω στον κόπο αλλά καταλήγω στην αρχική ήθελα να υπάρχει κάποιος τρόπος να δούμε τι πραγματικά φωτογραφίζεται και τι τελικά δημοσιεύεται, μήπως δεν έχει καμιά σχέση το ένα με το άλλο? Η μηπως τα σόσιαλ μας έχουν βάλει στο “τρυπάκι” των like και να φαίνονται όλα τέλεια? Και ποιός μπορεί να κρίνει αντικειμενικά? Κανείς λέω εγώ αφού και το αντικειμενικό υποκειμενικό φαίνεται εν κατακλείδι.

Έχεις συγκεκριμένα θέματα, που φωτογραφίζεις Δημήτρη;
Η ζωή μου είναι συνυφασμένη με το υγρό στοιχείο. Κινούμαι σε χώρο που δεν έχουν πρόσβαση πολλοί και έτσι φωτογραφίζω τη ζωή στο λιμάνι, πλοία οτιδήποτε που ακουμπά το νερό. Μου αρέσει επίσης η βιομηχανική φώτο, γενικά τα πιο “σκληρά” θέματα που δεν τα προσεγγίζουν πολλοί. Χωρίς βέβαια να αποκλείω και ό, τι ευχαριστεί τις αισθήσεις. Ελείψει χρόνου βέβαια, όπως λέει και κάποιος γνωστός, φωτογραφίζεις ότι βλέπεις μπροστά σου.

Μίλησε μου πώς ξεκίνησες το φωτογραφικό σου ταξίδι;
Αφορμή στάθηκε η Ιωάννα Αλεξοπούλου @alexopion η οποία μας παρότρυνε με την Αναστασία Παπαδάκου@apap77 να κάνουμε λογαριασμό στο instagram. Έτσι έγινε η αρχή και την ευχαριστώ για αυτό. Το ταξίδι συνεχίζεται.

Θες να πεις ότι πριν να ανοίξεις λογαριασμό στο instagram δεν είχες φωτογραφίσει άλλοτε;
Υπήρχε στη ζωή μου η φωτογραφία αλλά με διαφορετική θεματολογία, διακοπές, ταξίδια, οικογένεια…Αφορμή για δημοσίευση και διεύρυνση των θεμάτων στάθηκε το instagram . Είναι και αυτός ένας τρόπος επικοινωνίας.

Από τη στιγμή που ξεκίνησες να φωτογραφίζεις, το ψάχνεις παραπέρα; Θέλω να πω αναζητάς πηγές, φωτογράφους μεγάλους; Έχεις αναφορές και επηρεασμούς;
Το instagram πιστεύω ότι είναι η Wikipedia της φωτογραφίας. Θαυμάζω αυτούς που έχουν κάνει το χόμπι τους επάγγελμα. Αυτή την περίοδο παρακολουθώ αυτούς που αναδεικνύουν το πρόβλημα του προσφυγικού. Θεωρώ ότι όλες οι σκηνές αποτυπώνονται όπως θα τις βλέπαμε όλοι οι Έλληνες. Δεν θα ήθελα να αναφέρω ονόματα αλλά η δουλειά τους είναι αξιόλογη και παγκοσμίως αναγνωρίσιμη. Πολλοί εξ αυτών έχουν βραβευτεί κιόλας.

Το είδος που μου αναφέρεις είναι η καθαρή δημοσιογραφική/καταγραφική φωτογραφία. Η δημιουργική φωτογραφία δεν σε έχει απασχολήσει ποτέ; Κι όταν μιλώ για δημιουργική εννοώ το να πάρεις ένα θέμα (ίσως ένα τίποτα) και να το ανάγεις σε κάτι πιο ουσιαστικό. Όπως αυτή η φωτο σου που σήμερα επέλεξα… Μια στοά ! μια στοά τόσο κοινή, κι όμως κάτι είδες … Μια ατμόσφαιρα, ένα μυστήριο …Εδώ υπάρχει μια μεταμόρφωση κι όχι καταγραφή.
Αυτό το είδος ( δημοσιογραφικό/καταγραφικό) μου αρέσει περισσότερο. Το δεύτερο που περιγράφεις κράτησε πέντε λεπτά. Δεν κατακρίνω αυτούς που ασχολούνται περισσότερο με το δημιουργικό αλλά κάποιες φορές το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το αντίθετο από το προσδοκώμενο. Και φυσικά αν έχεις και κάποιες τεχνικές γνώσεις, κάτι που εγώ δεν έχω, βοηθάει. Η χαρά της ζωής κρύβεται στα απλά, το ίδιο και στη φωτογραφία, γιατί να τα κάνουμε όλα πολύπλοκα?

Τι θεωρείς ότι είναι για σένα η φωτογραφία και τι είναι αυτό που σε κάνει να φωτογραφίζεις;
Η φωτογραφία είναι το αποτύπωμα της στιγμής, μια ανάμνηση, ένα κλικ που δεν θες μόνο να το έχεις στο μυαλό σου αλλά να το δεις και “τυπωμένο” και γιατί όχι να το μοιραστείς με λίγους ανθρώπους. Άλλωστε το πάζλ της ζωής μας κάπως έτσι συμπληρώνεται νομίζω.

Ο Δημήτρης Γερόλυμος θα σταματούσε ποτέ να φωτογραφίζει;
Δεν θα σταματήσω να φωτογραφίζω. Το στοίχημα είναι να βρω λίγο περισσότερο χρόνο να διευρύνω τα θέματα αλλά και να βελτιωθώ τεχνικά περαιτέρω.


To profile του Δημήτρη Γερόλυμου στο Instagram είναι: dimg73, ενω το profile του στο fb: Dimitris Gerolimos