valantis zakkas
valantis zakkas
valantis zakkas
valantis zakkas
valantis zakkas
valantis zakkas
valantis zakkas

Βαλάντης Ζάκκας: “Εκφράζω ελεύθερα ότι νιώθω, ότι θέλω να πω ή για να κεντρίσω, να παρακινήσω, να αλληλοεπιδράσω επί της ουσίας”

Ο Βαλάντης, ή Βαλ όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι φίλοι, είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ο Βαλάντης φέρνει στο feed μας στο Ίνσταγκραμ μια ποικιλία εικόνων, απ´ όλο το φάσμα της καθημερινότητας αδιαφορώντας για καλιτεχνικές “ταυτότητες” ή συνέπεια σε κάποιο φωτογραφικό ύφος.

Η απέναντι θέση στην φώτο σου, είναι άδεια. Πάντα κάτι λείπει; Τι λείπει από τις φώτος σου; Τι λείπει από γύρω σου;
Από τις φωτογραφίες μου δεν ξέρω τι λείπει• ίσως να είναι πιο άρτιες; Δεν με ενδιαφέρει τόσο η αρτιότητα όμως. Τι λείπει από τριγύρω μας; Πολλά πράγματα. Λείπει η ανθρωπιά πια, οι περισσότεροι άνθρωποι λειτουργούν εγωκεντρικά και αυτό τους απομονώνει και μας απομονώνει γιατί έχει προεκτάσεις στους τριγύρω. Τώρα εάν πάντα κάτι λείπει; Θαρρώ πως όχι, προσωπικά θεωρώ ότι έχω το αίσθημα του κορεσμού και της εκτίμησης πραγμάτων, καταστάσεων και συναισθημάτων. Θα απαντήσω στο τελευταίο σου σκέλος με ερωτο-απάντηση: αν υπήρχε άφθονη αγάπη, αυτή η ανιδιοτελής, που δίνεται απλόχερα, χωρίς προσδοκίες, θα έλειπε κάτι;

Δεν αναρτείς συχνά ασπρόμαυρο, γιατί η συγκεκριμένη;
Όντως δεν αναρτώ συχνά ασπρόμαυρες, για τον εξής λόγο: αφενός θεωρώ το ασπρόμαυρο μουντό -ναι, ναι μουντό- και αφετέρου, το ασπρόμαυρο για εμένα προσδίδει μελαγχολία και νοσταλγία σε μία φωτογραφία. Το χρησιμοποιώ όταν θέλω να δώσω σε αυτό που θέλω να εκφράσω, τα άνωθεν χαρακτηριστικά.

Στις αναρτήσεις σου, δεσπόζει συχνά η ποίηση της Κικής Δημουλά. Πως σε εμπνέει; Είναι περιγραφική η ποίηση της; Δημιουργεί εικόνες;
Συχνά χρησιμοποιώ στίχους της αγαπημένης μου Κικής Δημουλά γιατί εκφράζει πράγματα και συναισθήματα που εγώ αδυνατώ να εκφράσω ή να συλλάβω, γι’ αυτό και προσφεύγω στην ποίηση. Ορμώμενος από την ερώτηση σου θα σου πω ποιος είναι ο αγαπημένος μου στίχος από την Δημουλά:
* “Σοῦ εἶπα: – Λύγισα.
Καὶ εἶπες: – Μὴ θλίβεσαι.
Ἀπογοητεύσου ἥσυχα.” •

Αυτές οι 3 σειρούλες κρύβουν τόση μαγεία και δύναμη μέσα τους. Όλοι απογοητευόμαστε, είναι ανθρώπινο, αλλά ταυτόχρονα και, κατά μία έννοια κατακριτέο στα πλαίσια του “δείξε δυνατός” και τα συναφή. Έρχεται λοιπόν η Δημουλά και σου λέει, απογοητεύσου, αποδόμησε τον εαυτό σου, θρήνησε και μέσα από τον θρήνο θα επανέλθεις -μία απλή ερμηνεία μου.

Φωτογραφίζεις για την λεζάντα ή γράφεις για την εικόνα;
Το ένα γεννά το άλλο, είναι μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους. Έχει τύχει να βγάλω κάτι που μου άρεσε και τότε να μου έρθει κάποιο ποίημα η λεζάντα. Επίσης έχω διαβάσει κάτι και θέλω να το αποδώσω μέσα από μία φωτογραφία, όπως εγώ το αισθάνομαι και θέλω να εκφράσω. Υπάρχει και ένα ενδεχόμενο όμως, πέραν των δύο, να σου γεννηθεί η ανάγκη να εκφράσεις κάτι μέσα από μια φωτογραφία, με αφορμή έναν εντελώς άσχετο παράγοντα. Προσωπικά και το έχω αναρτήσει, γεννήθηκε η ανάγκη να βγάλω μία φωτογραφία και να την συνοδεύσω με κείμενο από την εξής αφορμή: πάω σε ένα καφέ στον δρόμο να πάρω έναν καφέ και ένα γλυκό• δίπλα μου τρώει μία κοπέλα κάτι πάνκεϊκς με σοκολάτα, και, χωρίς να γνωριζόμαστε, της λέω-: “κόλαση αυτό ε;” Και μου απαντά: “πόσο ωραίο να είναι αν το τρως μόνη σου;” Αυτό πυροδότησε μέσα μου πολλές εκρήξεις και το εξέφρασα με μία φωτογραφία επί τούτου και ένα κείμενο.

Έχει έντονα προσωπικό χαρακτήρα ο λογαριασμός σου στο Instagram. Τι είναι για σένα το ίνστα;
Τι είναι το ίνσταγκραμ για εμένα; Ένα εργαλείο έκφρασης θα έλεγα. Είναι εγώ. Εκφράζω ελεύθερα ότι νιώθω, ότι θέλω να πω ή για να κεντρίσω, να παρακινήσω, να αλληλοεπιδράσω επί της ουσίας. Γι’ αυτό το λόγο κιόλας δεν έχει κάποια συνοχή το προφίλ μου: από την πιο δραματική ανάρτηση μπορεί η επόμενη να είναι μια καφρίλα. Εμένα μου αρέσει αυτό, υπάρχει μια διαρκής ροή χωρίς το “πρέπει” και το “φαίνεσθαι.” Αν ενώσεις όλες τις φωτογραφίες σ’ ένα παζλ θα δεις να απαρτίζομαι εγώ. Ότι μου την δώσει ή ότι με προβληματίζει θα το αναρτήσω με το ύφος το δικό μου καθαρά. Δεν μπορώ να μπω σε καλούπια, “όχι δεν ακολουθώ,” ντιβέ φάσεις, “δεν μιλάω,” και τα σχετικά. Είναι ένα μέσο έκφρασης και όχι η ζωή μου, οπότε είναι και θέμα διαχείρισης. Η λογική μου είναι απλή, εκφράζω αυτό που νιώθω απλά και λιτά, χωρίς φανφαρισμούς, με έμφαση σ´ενα ανθρωποκεντρισμό που έχει στον πυρήνα του όλους εμάς. Ανθρώπους με τα καλά και τα κακά μας. Δεν με νοιάζει να τσαλακωθώ ή να εξυμνηστώ, αλλά μόνο να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι.

Πότε πρωτοασχολήθηκες με την φωτογραφία; Δεν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος. Ήταν το ίνστα αφορμή;
Όντως δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος και νομίζω δεν θα μπορούσα κιόλας. Αφενός, φωτογραφίζω μόνο με το κινητό μου -βαριέμαι της μηχάνες, να πρέπει να κουβαλάω κάτι, και να οι ρυθμίσεις…. Θέλω όταν δω κάτι να βγάλω το κινητό μου, κλικ και τέλος. Αφετέρου δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ επαγγελματικά και για το “πρέπει.” Θέλω να βγάλω αυτό που θέλω, αν μπω στην διαδικασία να παράγω, δεν θα λειτουργήσει, εγώ δεν θα λειτουργήσω. Τώρα, εάν με ζητήσει το National Geographic δεν θα τους αρνηθώ.χαχαχα…

Οι αναρτήσεις σου εναλλάσσονται από πολύ σοβαρές, ψαγμένες και μελετημένες, σε πιο αυθόρμητες, χιουμοριστικές, σε συνθήματα τοίχων, κάποτε και με πιο “απαγορευμένο” περιεχόμενο, αλλά και σε αναρτήσεις-ξεσπάσματα είτε στην λεζάντα ή στο περιεχόμενο της φώτο. Τι σε κινεί; Τι σε εμπνέει; Πως αποφασίζεις τι να φωτογραφήσεις και πως επιλέγεις τι θα αναρτήσεις;
Όπως είπα, το μόνο μου κριτήριο είναι αυτό που νοιώθω και τι θέλω να περάσω προς τα έξω.

Έχεις φωτογράφους στο ίνστα που θαυμάζεις;
Όχι μόνο που θαυμάζω αλλά και που ζηλεύω, μην κρυβόμαστε τώρα. Έχω δει φωτογραφίες και έχω πει “εντάξει, πόσο θα ήθελα να το είχα σκεφθεί;” Θαυμάζω αρκετούς θα μπορούσα να πω και κατ’ επέκταση θαυμάζω τους ανθρώπους πίσω από την συλλογή τους. Ευτυχώς είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και κάποιους από αυτούς και ήταν τιμή για εμένα -τώρα για αυτούς δεν ξέρω… χαχαχα… Αρκετές φορές το έχω εκφράσει σ´αυτούς που θαυμάζω. Θεωρώ πως όταν εντοπίζεις κάτι όμορφο είναι ωραίο να μοιράζεσαι με τον δημιουργό του τον θαυμασμό σου.


Το profile του Βαλάντη στο instagram είναι v_ladis, ενώ στο fb είναι Valantis Zakkas

H συνέντευξη δόθηκε στις 15.4.2016