Έλλη Αγιαννίδη: “Φωτογραφίζοντας, κλειδώνω για πάντα τις εικόνες της ζωής μου”

Η Έλλη Αγιαννίδη @elaki26 για τους instagrammers, είναι μουσικός, μια ταλαντούχα ερασιτέχνης φωτογράφος, αλλά και εκ των δημιουργών του αγαπημένου gr_events.

'Ελλη Αγιαννίδη

Έλλη, η παραπάνω φωτογραφία με τράβηξε από το πρώτο δευτερόλεπτο και θα ήθελα να βάλεις και τους αναγνώστες του photologio.gr πίσω στο σκόπευτρο της μηχανής σου την ώρα της λήψης.
Που βρισκόμαστε και τι ήταν αυτό που σε τράβηξε ώστε να σταματήσεις το χρόνο;
Είναι καλοκαίρι και βρίσκομαι με την παρέα μου σε ένα ταβερνάκι στο γραφικό λιμανάκι της Πάχης. Έχω τοποθετημένο στο τραπέζι δίπλα στο πιάτο μου ένα μίνι τριποδάκι με την κόμπακτ μηχανή μου, προσπαθώντας να βγάλω κάποιες long exposure λήψεις, μιας κι μόλις έχω μάθει να λειτουργώ τις manual ρυθμίσεις της. Κι επειδή η τύχη βοηθάει τους πρωτάρηδες, εκείνη την στιγμή περνάει ένα καραβάκι, με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί στην φωτογραφία η κόκκινη γραμμή φωτός που τελικά κάνει την διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

Τι είναι αυτό που κερδίζει φωτογραφικά τη ματιά σου συνήθως;
Δεν ξέρω αν μπορώ να το προσδιορίσω. Νομίζω πως εξαρτάται από την διάθεση της στιγμής, την φωτογραφική μου συντροφιά και το περιβάλλον που βρίσκομαι. Δεν ακολουθώ κάποιο συγκεκριμένο στυλ φωτογραφίας.

'Ελλη Αγιαννίδη

Βλέπουμε πολλά έγχρωμα κάδρα αλλά και πολλά ασπρόμαυρα. Τι είναι αυτό που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα της παρουσίασης μιας εικόνας σου;
Η αλήθεια είναι πως θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν την ταυτότητα τους στην φωτογραφία και η συλλογή τους έχει μια ομοιογένεια. Παρόλα αυτά, επειδή από την φύση μου είμαι πολύπλευρη δεν μπορώ να διατηρήσω κι εγώ, όπως ανέφερα πιο πάνω, ένα συγκεκριμένο στυλ στην φωτογραφία, κι αυτός είναι ο βασικός λόγος της ποικιλίας θεμάτων στην συλλογή μου. Άλλωστε η φωτογραφία όπως η μουσική και κάθε άλλη μορφή τέχνης σου δίνει την δυνατότητα να εκφράζεσαι και να εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου ποικιλοτρόπως. Το τελικό αποτέλεσμα της εικόνας καθορίζεται από το περιεχόμενο και κατά πόσο αυτό σε αγγίζει εσωτερικά ώστε να το εξωτερικεύσεις δημιουργικά. Μου αρέσει το χρώμα στις εικόνες της φύσης, των τοπίων και του ηλιοβασιλέματος και το b&w το χρησιμοποιώ περισσότερο σε εικόνες δρόμου και προσώπων, αλλά κυρίως όταν η εικόνα μιλάει από μόνη της και το χρώμα δεν έχει κάτι παραπάνω να της προσφέρει.

Η καλλιτεχνική σου φύση βρίσκει διέξοδο μέσα από τις νότες του πιάνου σου. Έχει απάντηση πιστεύεις η ερώτηση αν είναι τέχνη η φωτογραφία; Εσένα προσωπικά καταφέρνει να σε γεμίσει όπως η μουσική;
Θεωρώ πως οτιδήποτε δίνει την δυνατότητα έκφρασης σε έναν άνθρωπο εμπεριέχει την έννοια της τέχνης. Σαφώς, λοιπόν, η φωτογραφία είναι μια μορφή τέχνης και προσωπικά η ενασχόληση μου με αυτήν με γεμίζει πολύ όμορφα συναισθήματα και με ολοκληρώνει. Η μουσική βέβαια πάντα θα κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην καρδιά μου.

'Ελλη Αγιαννίδη

Έλλη, ποιος είναι ο λόγος που φωτογραφίζεις;
Για μένα κάθε φωτογραφία είναι η αποτύπωση της στιγμής στην αιωνιότητα. Είμαι ένας άνθρωπος που δένεται απίστευτα με τις αναμνήσεις του κι συχνά ανατρέχω σε ενθύμια του παρελθόντος. Ένας βασικός λόγος που φωτογραφίζω είναι να “κλειδώνω” για πάντα τις εικόνες της ζωής μου. Βέβαια τα τελευταία χρόνια και μετά την ενασχόληση μου με το Instagram, η φωτογραφία απέκτησε επιπλέον νόημα στην ζωή μου. Πλέον, δίνω σημασία σε εικόνες που παλιότερα προσπερνούσα και παρατηρώ με άλλο μάτι τα πάντα. Ανακαλύπτω την ομορφιά στα πιο απλά πράγματα και βρίσκω διέξοδο έκφρασης μέσα από τις λήψεις που κάνω.

Θα έβαζες ένα δικό σου τίτλο στο ύφος των εικόνων σου;
Θα προτιμούσα να έβαζα στην συλλογή μου : “Η αβάσταχτη πολυπλοκότητα του είναι”!

'Ελλη Αγιαννίδη

Μιας και είσαι σχετικά ‘φρέσκια’ στο χώρο των dslr, βοηθάει πιστεύεις το μέσο στο τελικό αποτέλεσμα ή η καλή ματιά βγαίνει μέσα από οποιονδήποτε εξοπλισμό;
Θεωρώ πρωτεύοντα ρόλο στην λήψη μιας φωτογραφίας την έμπνευση της στιγμής και την ματιά του δημιουργού. Από κει και πέρα, σίγουρα ο καλός εξοπλισμός βοηθάει στο καλύτερο αποτέλεσμα και δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες. Πλέον, όταν φωτογραφίζω με την dslr και παρόλο που ακόμα αγνοώ τις περισσότερες λειτουργίες της, μπορώ να επιτυγχάνω πιο εύκολα το επιθυμητό αποτέλεσμα του κάδρου μου.

Υπάρχουν φωτογράφοι που αγαπάς ιδιαίτερα;
Δεν θα έλεγα πως έχω κάποιον αγαπημένο φωτογράφο. Παρόλα αυτά στην εποχή μας, που η σκληρή πραγματικότητα πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα, θαυμάζω το έργο των φωτορεπόρτερ που την αποτυπώνουν με τις εικόνες τους. Από τους πιο αγαπημένους μου ο Γιάννης Μπεχράκης, που με τις φωτογραφίες του με θέμα το προσφυγικό απέδειξε πόσο σωστή είναι η λαϊκή ρήση πως μια εικόνα ισοδυναμεί με 1000 λέξεις. Όταν βλέπεις τις φωτογραφιες του τα λόγια είναι περιττά.

'Ελλη Αγιαννίδη

Θα μου επιτρέψεις μια κοινωνικού ύφους ερώτηση; Τα παιδιά ως μοντέλα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βγάλει ένας φωτογράφος το επιθυμητό κάδρο με πρόσωπα που αγαπά;
Τα παιδιά, παρόλο που σαν μοντέλα είναι δύσκολο να υπακούσουν σε κανόνες κι να στηθούν όπως επιθυμεί ο φωτογράφος, θεωρώ ότι είναι εύκολο θέμα, καθώς συγκινούν με την πρώτη ματιά τον θεατή ακόμα και σε μια σχετικά μέτρια φωτογραφία. Όταν φωτογραφίζω παιδιά αποφεύγω να τα εκθέτω στην συλλογή μου για λόγους δεοντολογίας ή το κάνω με διακριτικό τρόπο, εστιάζοντας σε στοιχεία που δεν αφορούν χαρακτηριστικά του προσώπου. Μου αρέσουν τα πιο δύσκολα θέματα γιατί προκαλούν την δημιουργικότητα μου. Λατρεύω να φωτογραφίζω αγαπημένα πρόσωπα γιατί θεωρώ ότι μπορώ να πειραματιστώ, συνδυάζοντας το θέμα με στοιχεία της προσωπικότητας τους, αλλά λόγω οικειότητας δεν πετυχαίνει πάντα η συνεργασία με το μοντέλο.

'Ελλη Αγιαννίδη

Δε θα μπορούσα να αφήσω στην άκρη το αγαπημένο σας και αγαπημένο μας gr_events! Κάθε φορά έχετε να μας προσφέρετε μια ευχάριστη έκπληξη. Τι είναι αυτό που σας κάνει να έχετε αυτή τη δυναμική; Σε έχει κουράσει ή έχει γίνει πλέον κομμάτι από τη ζωή σου;
Η ενασχόληση μου με τις δραστηριότητες του @gr_events, μου δίνει ένα επιπλέον κι ουσιαστικό κίνητρο να απολαμβάνω την παρουσία μου στο Instagram. Το @gr_events δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη από τον Γιώργο (@gvergados) , την Βούλα (@vspireas) και εμένα, με στόχο να κάνουμε κάτι δημιουργικό, που να ξεφεύγει από την οθόνη του κινητού και να περνάμε όμορφα με όλη την Ελληνική παρέα του Instagram. Η αλήθεια είναι ότι θέσαμε υψηλούς στόχους, αλλά με αρκετή δουλειά και λίγη τύχη καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις αρχικές μας προσδοκίες. Νομίζω, πως η επιτυχία σε αυτά που κάνουμε οφείλεται στην θετική μας ενέργεια, την επιμονή μας, την καλή συνεργασία μας, την στήριξη από τους φίλους – ακόλουθούς μας και από το γεγονός πως λειτουργούμε καθαρά ανιδιοτελώς. Πλέον το @gr_events αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Η αλήθεια είναι πως οι απαιτήσεις πολλές φόρες είναι πολύ μεγάλες κι απαιτούν πολύ χρόνο. Και οι τρεις μας έχουμε δουλειές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Παρόλα αυτά, η απήχηση του κόσμου σε όλα όσα διοργανώνουμε, το γεγονός πως μέσα από τις δράσεις μας έχουν δημιουργηθεί παρέες και ουσιαστικές φιλίες και πως πολλοί έχουν βρει το κίνητρο να εξελίξουν την τέχνη που αγαπούν και να εκθέτουν τα έργα τους, μας δίνουν την δύναμη και την όρεξη να συνεχίζουμε. Τα χαμόγελα και η αγάπη των φίλων που συμμετέχουν στις δημιουργικές μας δραστηριότητες είναι η καλύτερη και η μοναδική ανταμοιβή σε όλα όσα κάνουμε!

'Ελλη Αγιαννίδη

Βρισκόμαστε τρεις μέρες πριν τη μεγαλύτερη ομαδική έκθεση φωτογραφίας (η συνέντευξη δόθηκε στις 25.5.2016), αυτή που το gr_events με πολύ αγάπη και κόπο κατάφερε να οργανώσει. Πες μας λίγα λόγια για το τι αναμένουμε.
Η ιδέα των “Υπεραστικών Περιπλανήσεων” γεννήθηκε ενάμιση χρόνο πριν, όταν στήναμε την δεύτερη ομαδική μας έκθεση που περιείχε φωτογραφίες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θεωρήσαμε πως έπρεπε ο κύκλος των περιπλανήσεων μας να συνεχίσει, αναδεικνύοντας τις ομορφιές όλης της χώρας μας. Παρόλο που η ιδέα φαινόταν πολύ δύσκολη στην υλοποίηση της, με την βοήθεια πολλών φίλων instagrammer καταφέραμε να διοργανώσουμε την σεζόν 15 – 16 φωτογραφικές εξορμήσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Σκοπός μας, πέρα από το να συλλεχθεί φωτογραφικό υλικό για την έκθεση μας, ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στους φίλους από την επαρχία να ζήσουν την όμορφη εμπειρία της ομαδικής φωτογράφισης και να μπουν στο υπέροχο κλίμα που βιώνουμε πάντα σε τέτοιες συναντήσεις. Ωστόσο, δικαίωμα συμμετοχής στην έκθεση είχαν όλοι, είτε είχαν λάβει μέρος σε κάποια εξόρμηση είτε όχι. Έτσι, συλλέξαμε ένα τεράστιο όγκο έργων, και επειδή δεν θέλαμε να αφήσουμε κανέναν έξω, φτάσαμε στην μεγαλύτερη πιστεύω έκθεση φωτογραφίας μελών του Instagram που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, με τον απίστευτο αριθμό των 253 συμμετοχών.
Θεωρώ πως το επίπεδο των φωτογραφιών που συνθέτουν την έκθεση είναι πολύ υψηλό. Φροντίσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να αναδείξουμε τα έργα από πλευράς ποιότητας εκτύπωσης και τρόπου στησίματος. Η έκθεση φιλοξενείται σε έναν από τους ομορφότερους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας, στην αίθουσα Atrium του Πολυχώρου Πολιτισμού Αθηναΐς. Οι θεατές θα ταξιδέψουν, μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες που συνθέτουν την έκθεση, σε αντιπροσωπευτικές περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Τοπία, άνθρωποι, στιγμές της καθημερινότητας, αισθήματα και εποχές θα ζωντανέψουν μέσα από τη ματιά 253 φίλων της φωτογραφίας, που ο καθένας από αυτούς αποτύπωσε με το δικό του μοναδικό τρόπο σε μια ομαδική ή ατομική περιπλάνηση.

Έλλη, σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε καλή και δημιουργική φωτογραφική συνέχεια, τόσο προσωπικά όσο και για το gr_events. Καλή επιτυχία στην έκθεση. Θα είμαστε όλοι εκεί!!

 


Το profile της Έλλης στο Instagram https://www.instagram.com/elaki26 και το Facebook https://www.facebook.com/elli.agiannidi

Το profile του gr_events στο Instagram https://www.instagram.com/gr_events και το Facebook https://www.facebook.com/grevents.gr/

Η συνέντευξη δόθηκε στις 25.5.2016