Η Σοφία Δαλαμάγκα επιλέγει …

Η Σοφία Δαλαμάγκα επιλέγει …

Η φωτογράφος Σοφία Δαλαμάγκα μας χαρίζει 4 + 1 φωτογραφίες και εμείς ακολουθούμε τις σκέψεις της.
Για το photologio, η Σοφία Δαλαμάγκα ανασύρει από το προσωπικό της αρχείο αγαπημένες της φωτογραφίες, μας τις παρουσιάζει μαζί με ιδιαίτερα μύχιες σκέψεις και αναμνήσεις και μας τις χαρίζει.


Σοφία Δαλαμάγκα

Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα:
Μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις.
Πόσοι δεν έφαγαν τα νιάτα τους-
μοιραίες βουτιές, θανατερές καταδύσεις,
γράμπες, πηγάδια, βράχια αθέατα,
ρουφήχτρες, καρχαρίες, μέδουσες.
Αλίμονο αν κόψουμε τα μπάνια
Μόνο και μόνο γιατί πνίγηκαν πεντέκι.
Αλίμονο αν προδώσουμε τη θάλασσα
Γιατί έχει τρόπους να μας καταπίνεί.
Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα:
Χίλιοι τη χαίρονται – ένας την πληρώνει.

Η θάλασσα ~ Ντίνος Χριστιανόπουλος ~


Σοφία Δαλαμάγκα

It could mean derision, mockery, isolation.
Isolation is the gift all the others is a test of your endurance

Roll the Dice ~ Charles Bukowski ~ (απόσπασμα)


Σοφία Δαλαμάγκα

Είδα πολλά λιμάνια.
Στοιβαγμένες πράσινες βάρκες επήγαιναν δώθε κείθε σαν εύθυμοι μικροί μαθητές.
Κουρασμένα πλοία, με ονόματα περίεργα, εξωτικά, ύψωναν κάθε πρωί τη σκιά τους.
Άνθρωποι σκεφτικοί, ώριμοι απο την άλμη, ανέβαιναν σταθερά τις απότομες κρεμαστές σκάλες
Άγρια περιστέρια ζυγίζονταν στις κεραίες.

Το εγκώμιο της θάλάσσης ~ Κ.Καρυωτάκης ~ (… απόσπασμα)


Σοφία Δαλαμάγκα

Όταν ζεις το χειμώνα σε ένα χωριό χιλίων κατοίκων, όπως η Αρκίτσα, η ροή του χρόνου μεταβάλλεται. Στο χωριό δεν υπάρχουν “Φωτογραφικά Θέματα”. Καλείσαι να δημιουργήσεις μια φωτογραφία με το απολύτως τίποτα. Στο λιμάνι ζει ένας μικρόκοσμος περαστικών και αργόσχολων ψαράδων, μέσα από την παρατήρηση τους θα έλθεις αντιμέτωπος με την ονειρική διάσταση της καθημερινότητας, το άλογο και το παράλογο των ανθρώπων που ζούνε την κάθε μέρα σε επανάληψη.
Η θάλασσα θα γίνει ο υγρός σου τόπος, η κάθαρση σου, το μέρος όπου θα θάψεις τα λάθη, το θυμό, την οργή σου, τα προσωπικά σου ναυάγια. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία θα ανακαλύψεις όπως και η θάλασσα, έτσι και εσύ, δεν αδειάζεις ποτέ.


Η Σοφία Δαλαμάγκα επιλέγει … Hiroshi Sugimoto

Hiroshi Sugimoto

Το 1980 ο Hiroshi Sugimoto άρχισε να ασχολείται με τη δημιουργία μιας συνεχόμενης σειράς ασπρόμαυρων θαλασσογραφιών σε τοποθεσίες ανά τον κόσμο. Για την αποτύπωση των συγκεκριμένων εικόνων χρησιμοποιούσε μια παλιομοδίτικη μηχανή μεγάλου φορμά για να εκθέτει διαλείμματα μεγάλης διάρκειας ( ακόμη και τριών ωρών) Η μινιμαλιστική και αφαιρετική του προσέγγιση, ο μυσταγωγικός και απόκοσμος χαρακτήρας του καλλιτεχνικού του έργου μου δημιούργησε μια αίσθηση οικείοτητας αρχικά. Στην πορεία, μπορώ να πω ότι επηρεάστηκα και άντλησα έμπνευση απο τις γεμάτες εσωτερικότητα εικόνες του.

“Every time I see the sea, I feel a calming sense of security, as if visiting my ancestral home: I embark on a voyage of seeing ”
~ Hiroshi Sugimoto ~


Info:
Γεννήθηκε το 1984 στη Λαμία. Έζησε μέχρι τα 19 στην Αρκίτσα φθιώτιδος. Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Το 2011 παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Καλλιτεχνικό εργαστήρι Ζωγράφου. Από τότε έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, φωτογραφίες της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και διαδίκτυο. Το 2016 συμμετείχε στο Ντοκιμαντέρ Φωτογραφίας του Ανδρέα Κατσικούδη, ενώ παράλληλα πραγματοποίησΕ την 1η ατομική έκθεση της στην Κέρκυρα. Το 2017 αποτέλεσε συντάκτρια του IFocus.gr και το 2017-2018 του Freethinking.org. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει μαγευτεί από το αισθητικό αποτέλεσμα της αναλογικής φωτογραφίας και της διαδικασίας του σκοτεινου θαλάμου. Το 2017 ξεκίνησε να παρακολουθεί το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών “Η Φωτογραφία στην υπηρεσία της Διαφήμισης”.
Aγαπημένο της μότο: Η φωτογραφία είναι ο καθρέφτης του φωτογράφου.

https://www.facebook.com/sofia.dalamaga
https://www.instagram.com/sofia_dal_photographer/
https://www.instagram.com/sofiadalamagka_filmlover/